panellinies exetaseis
Alexandros Michailidis / SOOC
Στην τελική ευθεία για τις πανελλήνιες 2021 - Τι πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι - Τι προβλέπεται σε περίπτωση θετικού κρούσματος στις πανελλαδικές εξετάσεις

«Προ των πυλών» των πανελληνίων εξετάσεων 2021 βρίσκονται οι υποψήφιοι σε ολόκληρη τη χώρα. Οι πανελλαδικές διεξάγονται εν μέσω κορονοϊού για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και αναμένεται να ισχύσει ειδικό πρωτόκολλο σε περίπτωση θετικού κρούσματος.

Την ίδια ώρα, τα φροντιστήρια άνοιξαν μόνο για τους υποψηφίους των πανελλαδικών και των πιστοποιήσεων ξένων γλωσσών.

Πανελλαδικές εξετάσεις 2021: Όλες οι ημερομηνίες

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, οι πανελλαδικές ξεκινούν:

- Στις 14 Ιουνίου ξεκινούν οι πανελλαδικές για τα Γενικά Λύκεια

- Στις 15 Ιουνίου πανελλαδικές για τα Επαγγελματικά Λύκεια

Η παράταση του σχολικού έτους έχει ως εξής:

- Μέχρι την Παρασκευή 25 Ιουνίου για τα Νηπιαγωγεία και τα Δημοτικά

- Μέχρι την Παρασκευή 11 Ιουνίου για τα Γυμνάσια και Λύκεια

Ειδικό πρωτόκολλο για τα κρούσματα κορονοϊού και μέτρα προστασίας

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, η Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι θα ισχύσουν ειδικά πρωτόκολλα σε περίπτωση εντοπισμού κρουσμάτων κορονοϊού.

«Θα υπάρξει έγκαιρα και σε συνεργασία με τους ειδικούς και η ανακοίνωση ειδικών πρωτοκόλλων για όσα θα ισχύσουν σε περίπτωση εντοπισμού κρουσμάτων κορονοϊού λίγο πριν ή εν μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων», είπε συγκεκριμένα η Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός Παιδείας πριν λίγες ημέρες παρέπεμψε παράλληλα στην ανακοίνωση των αναλυτικών μέτρων προστασίας και πρόληψης που θα εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, σε ημερομηνία πλησιέστερα στην ημερομηνία έναρξής τους τονίζοντας ότι: «Η πανδημία είναι μια δυναμική διαδικασία την οποία παρακολουθούμε στενά, και κινούμαστε βήμα-βήμα».

Λειτουργία φροντιστηρίων για τους υποψηφίους

panellinies panelladikes exetaseis

Όπως ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας την προηγούμενη εβδομάδα, άνοιξαν χθες, Δευτέρα 10 Μαΐου, τα φροντιστήρια για την προετοιμασία των υποψηφίων των πανελληνίων εξετάσεων 2021.

«Από 10 Μαΐου, επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών», επισημαίνεται συγκεκριμένα στη σχετική ανακοίνωση.

Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής: Ανυποχώρητη η Κεραμέως

Σχετικά με τη βάση εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, η κ. Κεραμέως δήλωσε στον ΑΝΤ1 ότι «θα έχουμε παρεμβάσεις στις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για να μην μπαίνουν φοιτητές με 1 και 2 και 3 σε πανεπιστημιακές σχολές. Γιατί το κάνουμε αυτό; Για να μην κοροϊδεύουμε τους φοιτητές ούτε εκείνους που μπαίνουν σε πανεπιστημιακές σχολές με τέτοιο βαθμό γιατί η συντριπτική πλειονότητα δεν θα τελειώσει τις σχολές, αλλά και να μην κοροϊδεύουμε τους υπόλοιπους φοιτητές στις σχολές αυτές ούτε να κοροϊδεύουμε τους πολίτες που πληρώνουν για να υπάρχει μια παροχή ουσιαστικής εκπαίδευσης. Μας νοιάζει να δίνουμε προοπτικές, διεξόδους, πρακτικές λύσεις, να ανοίγουμε το μέλλον για τα παιδιά».

«Το υπουργείο Παιδείας προσδοκά να εισάγονται στο Πανεπιστήμιο φοιτητές που πληρούν ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις, που θα μπορέσουν να φοιτήσουν και να αποφοιτήσουν από το Πανεπιστήμιο, και που συνεπώς θα έχουν προοπτικές για το μέλλον τους. Προσδοκά να θωρακίσει το κύρος των πανεπιστημιακών σπουδών και να ενισχύσει τη δυνατότητα του κάθε πανεπιστημιακού τμήματος να διαμορφώσει την ιδιαίτερη ακαδημαϊκή του φυσιογνωμία επιλέγοντας το συντελεστή της βάσης εισαγωγής που επιθυμεί», ανέφερε η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο iefimerida, πριν λίγες ημέρες, παρά την υποχώρηση στο θέμα της Τράπεζας Θεμάτων.

Ακόμα, συμπλήρωσε:

«Τόσα χρόνια μπορούσε να εισάγεται στο Πανεπιστήμιο υποψήφιος που είχε βαθμό 1 και 2 στα 20. Μία τέτοια πρακτική είχε ως αποτέλεσμα την παραπλάνηση των ίδιων των φοιτητών καθώς τους ωθούσε σε ένα δρόμο δίχως προοπτική επιτυχούς φοίτησης, τον εμπαιγμό των συμφοιτητών τους που μετά από μεγάλο κόπο πέτυχαν υψηλότερες επιδόσεις για την εισαγωγή τους, αλλά και των φορολογουμένων που πλήρωναν για φοιτητές που δεν πληρούσαν τις ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις. Χρέος της Πολιτείας είναι να δίνει στους νέους μας επιλογές, είτε αυτές είναι στον πανεπιστημιακό τομέα είτε στον κλάδο της κατάρτισης, προκειμένου εκείνοι εν συνεχεία να επιλέξουν με βάση τις κλίσεις, τις δεξιότητες, τις προτιμήσεις τους. Για πρώτη φορά φέτος δίνεται η δυνατότητα για τους υποψηφίους να υποβάλουν παράλληλα α) μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, βάσει της επίδοσής του στις Πανελλαδικές εξετάσεις και β) μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ, βάσει του απολυτηρίου του και επιπλέον κριτηρίων σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ».

Self tests παντού, αλλά και προβλήματα

Ακόμα, τόσο η λειτουργία των σχολείων όσο και της διεξαγωγής των πανελλαδικών διέπεται από τη διενέργεια self test, το οποίο αποτελεί το βασικό εργαλείο για την επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό και τους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών.

Πάντως, τα προβλήματα δεν λείπουν, καθώς κατά την πρώτη ημέρα επαναλειτουργίας των σχολείων αναφέρθηκαν σχεδόν 3.000 θετικά αυτοδιαγνωστικά tests, ενώ καταγγελίες κάνουν λόγο για ελαττωματικά σκευάσματα, με το θέμα να φτάνει μέχρι και τη Βουλή.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 13/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

επιστημη
Μα τι θαύματα κάνει η επιστήμη!
Συνηθίσαμε στα θαύματα της Φυσικής. Έχουμε πάψει να τα θεωρούμε θαύματα, γιατί είναι ένα συνεχές, που δεν έχει τελειωμό. Αλλά καλό είναι να...
Μα τι θαύματα κάνει η επιστήμη!
παιδιά
Ζαχαράκη: Αυξάνεται στα €1.850 το μηνιαίο ποσό για τους επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία
Τα παιδιά θα λαμβάνουν κανονικά όλα τα προνοιακά και αναπηρικά επιδόματα - Σήμερα ζουν σε ιδρύματα και νοσηλευτικές μονάδες 181 παιδιά με αναπηρία
Ζαχαράκη: Αυξάνεται στα €1.850 το μηνιαίο ποσό για τους επαγγελματίες αναδόχους γονείς παιδιών με αναπηρία