Τα θετικά μέτρα ενίσχυσης που περιλαμβάνει ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός υπογραμμίζει ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και προσθέτει πως και στο ζήτημα της φορολογίας, «υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο για την κλιμακωτή και λελογισμένη μείωση της φορολογίας σε βάθος τετραετίας, ώστε να διατηρούμε υγιή τα δημόσια οικονομικά και να μην παρεκκλίνουμε από τους στόχους μας, προχωρώντας παράλληλα στις απαραίτητες ελαφρύνσεις».
Για την προστασία της πρώτης κατοικίας ο κ. Ζαχαριάδης τονίζει, στη συνέντευξή του στο Πρακτορείο, ότι «ο Τσίπρας δεν είναι Ραχόι που ξέσκισε τη μεσαία λαϊκή κατοικία στην Ισπανία, ο Τσίπρας δεν είναι Σαμαράς που άφησε τη χώρα χωρίς προστασία πρώτης κατοικίας όταν έληξε ο προηγούμενος νόμος στο τέλος του 2014».
Ερωτηθείς για τις σχολικές καταλήψεις του προηγούμενου διαστήματος και τα συνθήματα που ακούσθηκαν εκεί, ο κ. Ζαχαριάδης ξεκαθαρίζει: «Ο φασισμός πρέπει να μείνει έξω από τα προαύλια και τις τάξεις των σχολείων. Θα πρέπει να απομονωθούν από τα σχολεία φασιστικοί θύλακοι, κι αυτό είναι κυρίως ευθύνη των εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων. Οι μαθητές πρέπει να συζητήσουν και να εμβαθύνουν ιστορικά. Το σύνθημα που είδαμε σε πανό "η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία", δεν έχει γραφτεί κατά τη γνώμη μου από χέρι μαθητή».
Αναφορικά με τις συνεργασίες ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών ο διευθυντής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως, «στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επιδιώκουμε τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις με πρόσωπα που έχουν προοδευτική κατεύθυνση και κάνουν έργο στις τοπικές κοινωνίες» , πάντως διευκρινίζει, «η σημερινή ηγεσία του ΚΙΝΑΛ φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται την αναντίρρητη πραγματικότητα, σε πολλά σημεία φαίνεται να τοποθετείται εγγύτερα προς τη ΝΔ και τις συντηρητικές πολιτικές και να την χωρίζει άβυσσος όχι μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με κομβικές επιλογές των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του διευθυντή της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη στην Αγγελική Λάζου για το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ.: Σε μια Ευρώπη που βρίσκεται σε περιδίνηση -καθώς οι καθολικές πολιτικές λιτότητας έχουν στρώσει το έδαφος σε κάθε ακραία πολιτική δύναμη- ποιος είναι ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Ευρωπαϊκή Αριστερά εν όψει των ευρωεκλογών του Μαΐου, με δεδομένο όμως ότι και εκείνη έχει υποκύψει στην εφαρμογή ανάλογων πολιτικών;
Απ.: Η ευρωπαϊκή Αριστερά έχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο και όραμα για το μέλλον της Ευρώπης. Η λιτότητα δεν έχει θέση στην κοινωνική ατζέντα της Αριστεράς, ούτε οι μεγάλες ανισότητες που γέννησε η οικονομική κρίση. Μέσα σε ένα σύνθετο πλαίσιο πολιτικών συσχετισμών, οι αριστερές δυνάμεις θέτουν ως στόχο στη διαμόρφωση πλατιών προοδευτικών συμμαχιών με τους Πράσινους και το κομμάτι της Σοσιαλδημοκρατίας που έχει απομακρυνθεί από τον εναγκαλισμό με τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις.
Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ και της ελληνικής κυβέρνησης είναι στρατηγικής σημασίας για τη δημιουργία του προοδευτικού μετώπου. Εμείς θέλουμε και παλεύουμε για μια Ευρώπη με περισσότερη αλληλεγγύη, ισχυρότερες εργασιακές σχέσεις, περισσότερες δημόσιες επενδύσεις και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή από αυτό που επιδιώκουν οι νεοφιλελεύθερες δυνάμεις και η ακροδεξιά.
Ερ.: Εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταλήξει στα πρόσωπα που θα στηρίξει; Eιδικά για τους μεγάλους Δήμους που αποτελούν και στοίχημα, προσανατολίζεστε σε κομματικούς υποψήφιους ή βλέπετε μια διευρυμένη συνεργασία με πρόσωπα από το χώρο του Κινήματος Αλλαγής;
Απ.: Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση επιδιώκουμε τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις με πρόσωπα που έχουν προοδευτική κατεύθυνση και κάνουν έργο στις τοπικές κοινωνίες. Μας ενδιαφέρει δηλαδή οι υποψήφιοί μας να συμπίπτουν ή να συναντιόνται στις στρατηγικές, ιδεολογικές και προγραμματικές μας αναφορές, ανεξάρτητα εάν προέρχονται ή όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέλουμε συμμαχίες, θέλουμε πλατιές κοινωνίες - προγραμματικές συμμαχίες και με αυτή τη στόχευση κινούμαστε.
Ερ.:Έχετε πολλές φορές διαχωρίσει τη θέση σας από την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής ωστόσο φαίνεται πως είναι ο χώρος που ιδεολογικά είναι συγγενικός προς τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει περίπτωση να αναζητήσετε συνεργασία είτε πριν είτε μετά τις εθνικές εκλογές;
Απ. Ο χώρος φυσικά και είναι ιδεολογικά συγγενικός φαίνεται από τις συμμαχίες που προσπαθούμε να κάνουμε στην Ευρώπη και τις πετυχαίνουμε, φαίνεται από την μετατόπιση των προοδευτικών ψηφοφόρων από το 2012 και μετά, από την κάλπη του ΠΑΣΟΚ στη κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ, όταν το πρώτο έκανε όχι απλά τακτική, αλλά στρατηγικού χαρακτήρα μετατόπιση προς την ΝΔ.
Η σημερινή ηγεσία του ΚΙΝΑΛ φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται αυτή την κατά την γνώμη μου αναντίρρητη πραγματικότητα, σε πολλά σημεία φαίνεται να τοποθετείται εγγύτερα προς τη ΝΔ και τις συντηρητικές πολιτικές και να την χωρίζει άβυσσος όχι μόνο με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και με κομβικές επιλογές των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Είναι εμφανές ότι βιώνουν μια σημαντική κρίση ταυτότητας. Οι μετεκλογικές συνεργασίες θα είναι προγραμματικού χαρακτήρα και με βάση τον εκλογικό χάρτη που θα αποτυπώσει η ψήφος του ελληνικού λαού. Θέλω να πιστεύω ότι ο καθένας από την θέση του, τη σκοπιά και την ανάλυσή του δεν θα επιτρέψει την επιστροφή ακραίων συντηρητικών και ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Αυτό βέβαια θα φανεί τους επόμενους μήνες.
Ερ.: Παρατηρούμε μια επιχείρηση από τις πολιτικές ελίτ να χαρακτηρίζουν ακροδεξιούς όσους πολίτες κατέρχονται σε διαδηλώσεις. Το είδαμε και στη Γαλλία με την εξέγερση των
«κίτρινων γιλέκων» αν και υποχώρησε σύντομα αυτή η ρητορική από την κυβέρνηση Μακρόν. Ωστόσο μήπως οι εύκολοι χαρακτηρισμοί δεν βοηθούν να λυθεί στον πυρήνα του το πρόβλημα;
Απ.: Δεν πρέπει να γενικεύουμε ή να παρερμηνεύουμε τέτοιας έκτασης κινητοποιήσεις. Η κατάσταση στη Γαλλία είναι κρίσιμη, η κόπωση και απογοήτευση από την κυβέρνηση Μακρόν είναι μεγάλη, με το πολιτικό σύστημα στη χώρα να είναι κατακερματισμένο. Τα «κίτρινα γιλέκα» ξεκίνησαν με μια συγκεκριμένη διεκδίκηση, και πλέον τα αιτήματά τους απλώθηκαν και αφορούν ένα σύνολο συλλογικών διεκδικήσεων. Κατά συνέπεια, δεν χρειάζονται βιαστικές εκτιμήσεις και ισοπεδωτικές προσεγγίσεις.
Ερ.: Τις προηγούμενες μέρες υπήρξε ένα κύμα καταλήψεων στα σχολεία της χώρας μας με ουσιαστικά ζητήματα παιδείας και δευτερευόντως για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Συμμερίζεστε τα όσα δήλωσε ο υπουργός Παιδείας περί υποκίνησης από φασιστικά στοιχεία; Σας ρωτώ γιατί αυτή την περίοδο αντίστοιχες καταλήψεις βρίσκονται σε εξέλιξη και στη Γαλλία…
Απ.: Ο φασισμός πρέπει να μείνει έξω από τα προαύλια και τις τάξεις των σχολείων. Θα πρέπει να απομονωθούν από τα σχολεία φασιστικοί θύλακοι, κι αυτό είναι κυρίως ευθύνη των εκπαιδευτικών και των συλλόγων γονέων. Οι μαθητές πρέπει να συζητήσουν και να εμβαθύνουν ιστορικά. Το σύνθημα που είδαμε σε πανό «η Δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία», δεν έχει γραφτεί κατά τη γνώμη μου από χέρι μαθητή. Οι μαθητές πρέπει να μάθουν να αγαπούν και να τιμούν την δημοκρατία, να επιδιώκουν την εμβάθυνσή της και την αναβάθμισή της, να μην δέχονται την ισοπέδωση και την εργαλειοποίησή της, να μάθουν ότι όχι μόνο η Δημοκρατία δεν πούλησε τη Μακεδονία, αλλά η χούντα πρόδωσε την Κύπρο. Χρειάζεται νηφαλιότητα, ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση από όλους μας, διάλογος με επιχειρήματα, χρειάζεται να φωνάξουμε όλοι μαζί ανεξαρτήτως απόψεων και αποχρώσεων ότι ο εθνικισμός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του δημοκρατικού πατριωτισμού, ότι όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις στη χώρα είμαστε ανεξαρτήτως τοποθέτησης πατριωτικές, ότι όλοι εργαζόμαστε για το καλό της χώρας και όσων ζουν σε αυτή.
Ερ.: Κατατέθηκε ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός που αν και εμπεριέχει σημαντικά μέτρα ανακούφισης για τους κοινωνικά ευάλωτους και φυσικά τη μη περικοπή των συντάξεων, την ίδια ώρα η φορολογία παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Πιστεύετε ότι μπορεί πλέον η κοινωνία να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και υπάρχει σκέψη από την κυβέρνηση να διευκολυνθούν οι πολίτες;
Απ.: Ο πρώτος μεταμνημονιακός προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει περικοπές, αλλά θετικά, ενισχυτικά μέτρα για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας. Ακόμα και στο ζήτημα της φορολογίας, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο για την κλιμακωτή και λελογισμένη μείωση της φορολογίας σε βάθος τετραετίας, ώστε να διατηρούμε υγιή τα δημόσια οικονομικά και να μην παρεκκλίνουμε από τους στόχους μας, προχωρώντας παράλληλα στις απαραίτητες ελαφρύνσεις.
Στόχος της κυβέρνησης, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε, ήταν και είναι η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, η βελτίωση των κοινωνικών και οικονομικών δεικτών, και η οριστική έξοδος από την κρίση. Είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη, που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί από τη μια μέρα στην άλλη. Είμαστε σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τα προηγούμενα χρόνια, και όσο προχωράμε προσηλωμένοι στο πλάνο μας, ο συνθήκες θα βελτιώνονται διαρκώς.
Ερ.: Μπορείτε να δεσμευτείτε ότι παρά την κατάργηση του νόμου Κατσέλη- Σταθάκη, δεν θα κινδυνεύσει η πρώτη κατοικία των λαϊκών οικογενειών και από ποιο ποσό και πάνω υπάρχει πιθανότητα πλειστηριασμών;
Απ.: Πάνω σε αυτή τη βάση δουλεύουμε και αυτός είναι ο στόχος μας. Κάνω και μία πρόβλεψη, όσο η χώρα θα έχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα επαληθευτούν οι καταστροφολόγοι και οι καταστροφολάγνοι που μας διαβεβαίωναν ότι μετά την άνοιξη του 2018 θα γίνονται χιλιάδες πλειστηριασμοί. Ο Τσίπρας δεν είναι Ραχόι που ξέσκισε τη μεσαία λαϊκή κατοικία στην Ισπανία, ο Τσίπρας δεν είναι Σαμαράς που άφησε τη χώρα χωρίς προστασία πρώτης κατοικίας όταν έληξε ο προηγούμενος νόμος στο τέλος του 2014
Ερ.: Εκτιμάτε ότι δημιουργείται ένα κλίμα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής και σας ρωτώ με αφορμή το πόρισμα της εξεταστικής για την υγεία και τα εξώδικα που παρέλαβαν τα μέλη της πλειοψηφίας από τον αντιπρόεδρο της ΝΔ 'Αδωνι Γεωργιάδη;
Απ.: Είμαι κάθετα αντίθετος στην ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής του τόπου, και το επαναλαμβάνω με κάθε ευκαιρία. Δεν βοηθά σε τίποτα η δημιουργία ενός τοξικού περιβάλλοντος και μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα συνολικής υποβάθμισης της πολιτικής. Ο καθένας πρέπει να κάνει τη δουλειά του, και μεταξύ αυτών και η δικαιοσύνη. Υπάρχουν υποθέσεις που χρονίζουν και οι οποίες ανακυκλώνονται κάθε τόσο. Αυτό είναι προκλητικό, κι αυτό ακριβώς είναι που ενισχύει την έλλειψη εμπιστοσύνης και προς τη δικαιοσύνη και προς την πολιτική.
Ερ.: Μετά τις τελευταίες δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, περί της διδασκαλίας της μακεδονικής γλώσσας και με δεδομένο ότι δεν είναι πρώτη φορά που ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας, ποια είναι τα εχέγγυα ότι όταν θα ψηφιστεί η Συμφωνία από τη χώρα μας θα ακολουθούνται όσα έχουν συμφωνηθεί;
Απ.: Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους και τους καλούς γείτονες. Απαιτούμε τον απόλυτο σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας. Σαφώς και θα ακολουθούνται όσα έχουν συμφωνηθεί. Για το συγκεκριμένο θέμα σας παραπέμπω στο άρθρο 4 της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ζητούμενο λοιπόν είναι να περάσει η συμφωνία από την πΓΔΜ και από εμάς, και να κλείσουμε ένα θέμα το οποίο μας ταλαιπωρεί επί δεκαετίες λόγω της μυωπικής προσέγγισης και της εθνικιστικής πλειοδοσίας των προηγούμενων κυβερνήσεων σε πΓΔΜ και Ελλάδα. Η Συμφωνία των Πρεσπών θα συμβάλλει στην ολοκλήρωση εκκρεμοτήτων με την πΓΔΜ και στην ενίσχυση της Βόρειας Ελλάδας ως κόμβου εμπορίου και επιχειρηματικών συναλλαγών. Θα ενισχύσει επίσης την ευρωπαϊκή προοπτική των γειτόνων, κάτι που συμφέρει και τη χώρα μας, και θα απελευθερώσει διπλωματικές δυνάμεις και ενέργεια, «κλείνοντας» ζητήματα που μας απασχολούν στα Βαλκάνια, ώστε να επικεντρωθούμε στα θέματα που κατά καιρούς ανακύπτουν με την Τουρκία.
Ερ.: Η κυβέρνηση τονίζει πως ο διάλογος με την εκκλησία θα συνεχιστεί, μπορείτε να μας πείτε σε ποιο ακριβώς επίπεδο θα γίνει αυτό με δεδομένο ότι η Ιεραρχία δεν υποχωρεί στο ζήτημα της μισθοδοσίας και το Μαξίμου έχει διαμηνύσει ότι είναι θέμα της πολιτείας ο τρόπος της μισθοδοσίας των κληρικών;
Απ.: Είμαστε σε μια περίοδο όπου συνεχίζεται ο διάλογος, ώστε να αναζητηθεί και να προχωρήσει ο κοινός τόπος, η κοινή λογική, το αμοιβαίο όφελος και των δύο πλευρών. Οι δυο πλευρές γνωρίζουν ότι είναι μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, είμαι αισιόδοξος ότι αφού δοθούν όλες οι απαραίτητες εξηγήσεις και διασφαλίσεις θα δοθεί η δυνατότητα για συμφωνία, δεν προσπαθούμε να παίξουμε παιχνίδια σε ένα τόσο σοβαρό και ευαίσθητο ζήτημα, μακάρι και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις να μην έβαζαν το θέμα στη μικροκομματική αντιπαράθεση.
Ερ Θα μπορούσατε να προχωρήσετε σε μια πρώτη αποτίμηση των επαφών του πρωθυπουργού στη Μόσχα με δεδομένες τις παγωμένες σχέσεις των δυο χωρών το προηγούμενο διάστημα;
Απ.: Η επίσημη επίσκεψη του pρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη Μόσχα σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις. Η πολυμερής εξωτερική μας πολιτική ξεδιπλώνεται, και στο πλαίσιο αυτής, η εμβάθυνση αμοιβαία επωφελών σχέσεων με τη Ρωσία είναι κρίσιμη και σημαντική.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη