Σίσσυ Βελισσαρίου
Η Σίσσυ Βελισσαρίου, Καθηγήτρια στο Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ και υποψήφια στον Βόρειο Τομέα (Β1) Αθήνας, απάντησε στις ερωτήσεις του Alfavita.gr

Η Ασπασία (Σίσσυ) Βελισσαρίου διδάσκει ως Καθηγήτρια στο Τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του ΕΚΠΑ, ενώ διακρίνεται για την πολυετή πολιτική της διαδρομή στην Αριστερά, ως μέλος της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος από το 1974.

Από το 1995 συμμετείχε στο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ του οποίου υπήρξε γραμματέας της Οργάνωσης Πανεπιστημιακών από το 1997 έως το 2000 οπότε εξελέγη στην Κεντρική Επιτροπή του. Στην συνέχεια διετέλεσε υπεύθυνη Παιδείας και μέλος της Επιτροπής Κυβερνητικού Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, από τον οποίο αποχώρησε μετά το δημοψήφισμα του 2015.

Για πολλά χρόνια ήταν μέλος του ΔΣ του Συλλόγου ΔΕΠ της Φιλοσοφικής Σχολής, ενώ διετέλεσε Αντιπρόεδροςτου Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» επί σειρά ετών , ενώ συμμετείχε  καιστην Ομάδα Παιδείας του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Στο πλαίσιο της ανάδειξης των θέσεων των κομμάτων εν όψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής (7/7), ο Λεωνίδας Βουρλιώτης συνομίλησε με την Σίσσυ Βελισσαρίου για τις προγραμματικές θέσεις του ΜέΡΑ25 αλλά και τους σχεδιασμούς του κόμματος την επαύριο των εκλογών:

 

1. Το ΜέΡΑ25 βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτήν την προεκλογική περίοδο, σε βαθμό -αναλογικά- πολύ μεγαλύτερο από το ποσοστό που σημείωσε στις Ευρωεκλογές. Ποια είναι η δική σας εξήγηση γι’ αυτό;

Το ΜέΡΑ25, που για ελάχιστες ψήφους δεν μπόρεσε να εκλέξει ευρωβουλευτή, προκάλεσε δικαιολογημένη αναστάτωση στο πολιτικό κατεστημένο αλλά και χαρά σε πολύ κόσμο διότι ξαναθύμισε με την επιτυχία του ότι η αντίσταση και η ελπίδα για ανατροπή δεν έχουν χαθεί στη χώρα μας. Αποτελεί τη συνέχιση των αντιμνημονιακών αγώνων του ελληνικού λαού.

Είναι ο μόνος φορέας που εκπροσωπεί την ανυπακοή στην τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού σε συνδυασμό με μια ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση ενάντια στη διαρκή λιτότητα, αυταρχισμό και την περιβαλλοντική καταστροφή, που είναι η πολιτική της ΕΕ. Όσον αφορά στο κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς όπου μπαίνει «σφήνα» το ΜέΡΑ25, ας περιοριστούμε στο διπολισμό: Αφενός ο ΣΥΡΙΖΑ αισθάνεται να απειλείται ιδιαιτέρως διότι γνωρίζει καλά ότι ένα μεγάλο μέρος πρώην και νυν ψηφοφόρων του αλλά κυρίως οι νέοι/ες, που μετά τη συνθηκολόγηση του Ιουλίου 2015 έχασαν την ελπίδα, έλκονται από το μήνυμα αντίστασης στη παλινόρθωσης της Δεξιάς που προκάλεσε όμως ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζοντας τη μνημονιακή πολιτική της. Αφετέρου, η ΝΔ βλέπει την ενδεχόμενη εκλογική επιτυχία του νέου αυτού φορέα να θέτει θέμα μείωσης της αυτοδυναμίας της. Και στις δυο περιπτώσεις το ΜέΡΑ αντιμετωπίζεται εχθρικά με τον ΣΥΡΙΖΑ όμως να πλειοδοτεί σε επιθετικότητα.

2. Πιστεύετε ότι ο “κόσμος του ΟΧΙ” υφίσταται  4 χρόνια μετά το Δημοψήφισμα; Η αντίθεση “Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο” παραμένει, ή έχει -όπως εμφατικά τονίζουν σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι κομματικοί σχηματισμοί- ξεπεραστεί οριστικά;

Η αντίθεση “Μνημόνιο-Αντιμνημόνιο” παραμένει σε πείσμα των κομμάτων του “μνημονιακού τόξου” που έχουν κάθε λόγο να την εξαφανίσουν. Άλλωστε τι
είναι η συνεχής επιτήρηση στην οποία μπήκε η χώρα μας έως το 2060 παρά μια συνεχής υποδούλωσή της στην πλέον ειδεχθή μορφή οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής εξάρτησης από την ΕΕ, που εκφράζουν οι εγχώριοι εντολοδόχοι της; Μετά τη συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, που τη «νομιμοποίησε» στο όνομα της Αριστεράς της ευθύνης σε αντίθεση με αυτήν της διαμαρτυρίας και ανατροπής, οι κοινωνικοί αγώνες και διαμαρτυρίες των προηγούμενων ετών καταλαγιάσανε. Ταυτοχρόνως η ιστορική διαχωριστική γραμμή μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς, που σηματοδοτούσε και την ελληνική ιδιαιτερότητα, εξαφανίστηκε εφόσον η «Πρώτη φορά Αριστερά» ανέλαβε τη διαχείριση του Μνημονίου. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεώρησε, πολύ βολικά, την απουσία αντίστασης, παρά τις κάποιες σποραδικές αντιδράσεις, ως αποδοχή της μνημονιακής κανονικότητας απαλείφοντας από το δημόσιο λόγο του το “Αντιμνημόνιο”, κάτι που επισφραγίστηκε από τη θριαμβευτική “έξοδο μας” στις αγορές. Αυτήν την αντίθεση, που πάντα υπόβοσκε στην κοινωνία, την  ξαναβάζει δυναμικά στο τραπέζι το ΜΕΡΑ25 με τη βασική του θέση του περί χρεοδουλοπαροικίας.

3. Στα ψηφοδέλτια του ΜέΡΑ25 συναντάμε αρκετούς συναδέλφους σας πανεπιστημιακούς. Τι οδήγησε όλους εσάς σε αυτήν την επιλογή τούτη την δύσκολη πολιτικά και κοινωνικά περίοδο;

Aυτό που μας κινητοποίησε να συμπορευτούμε με το ΜέΡΑ25 είναι το brain drain, δηλ. ο ξεριζωμός των νέων μας, και ιδιαίτερα των λαμπρών φοιτητών/τριών μας που ως οικονομικοί/ές μετανάστες/τριες εγκαταλείπουν την πατρίδα μας για να επιβιώσουν στο εξωτερικό. Το επιστημονικό αυτό δυναμικό το μορφώσαμε εμείς, καθηγητές/τριες του δημοσίου πανεπιστημίου με το υστέρημα του ελληνικού λαού για να το αξιοποιήσουν ξένες χώρες, και μάλιστα κάποιες που μας έχουν καταδυναστεύσει.

Τα μνημονιακά κόμματα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την αποστέρηση της χώρας μας από το πιο δυναμικό, ελπιδοφόρο και αναζωογονητικό κομμάτι του λαού που είναι η νεολαία και ειδικότερα οι νέοι/ες επιστήμονες. Μόνο ένα συνολικό σχέδιο οικονομικών ρήξεων σαν αυτό που έχει εκπονήσει το ΜέΡΑ25 μπορεί να επαναφέρει όσους/ες μετανάστευσαν και κυρίως να σταματήσει την εκροή των επιστημόνων μας. Οι σχετικές δράσεις του Υπουργείου Παιδείας και της ΓΓΕΤ είναι απλές ασπιρίνες και απλώς προσφέρουν το άλλοθι για να μπορεί να επαίρεται ο Υπουργός για την ιδιαίτερη «ευαισθησία» του στο θέμα, ειδικά αφού έχει ισοπεδώσει τα ΑΕΙ και διαλύσει σημαντικά ΤΕΙ με την πολιτική των σωρηδόν συγχωνεύσεων τους, κατά τις επιταγές του ΟΟΣΑ.

4. Είστε υποψήφια ενός πολιτικού φορέα που συγκροτείται & διαμορφώνεται ουσιαστικά τώρα, υπό συνθήκες πίεσης (πολιτικής & χρονικής). Νοιώθετε ότι υπάρχουν εκείνες οι εγγυήσεις που θα διασφαλίσουν την συλλογική, δημοκρατική και συμμετοχική διαδικασία που απαιτεί ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα;

Βρίσκομαι στο ψηφοδέλτιο του ΜέΡΑ25 ως συνεργαζόμενη/ανεξάρτητη υποψήφια. Επι 20 έτη ήμουν ενταγμένη στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ από τον οποίον αποχώρησα όπως και πολλοί/ές σύντροφοι/ισσες, μετά τη συνθηκολόγηση του 2015, όταν το ΟΧΙ έγινε ως δια μαγείας ΝΑΙ. Η μακρόχρονη εμπειρία μου από τις δομές, τρόπους οργάνωσης και λήψης αποφάσεων των κομμάτων της Αριστεράς είναι συνολικά αρνητική, παρά τις συχνά ηρωικές προσπάθειες πολλών από εμάς να υπάρχει ισοτιμία και λογοδοσία στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Στο ΣΥΡΙΖΑ η διαδικασία αυτή είχε κάποιες πρωτότυπες και θετικές αποκρυσταλλώσεις που όμως ακυρώνονταν στην πράξη από την ηγετική ομάδα πέριξ του σημερινού πρωθυπουργού.

Το ΜέΡΑ25 είναι ένα πλατύ μετώπο συμπόρευσης ανθρώπων με διαφορετικές πολιτικές καταγωγές που συσπειρώνονται στη βάση ενός κοινού προγράμματος, που όπως δήλωσε ο Γ. Βαρουφάκης, μετά την 8η Ιουλίου θα τεθεί εκ νέου στη βάσανο του εμπλουτισμού και αναμόρφωσης με την ενεργή συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων που πλαισιώνουν μαζικά το εγχείρημα τις τελευταίες εβδομάδες. Ο πλουραλισμός στις απόψεις, που διασφαλίζεται από την ισηγορία και τις πρωτότυπες για τα ελληνικά δεδομένα μορφές οργάνωσης και συμμετοχής, είναι πηγή πλούτου & δημοκρατίας. Η βασική όμως ασφαλιστική δικλείδα για τη δημοκρατικότητα του εγχειρήματος είναι το ότι η εξουσία δεν είναι αυτοσκοπός, όπως ρητά έχει ειπωθεί από τον Γ. Βαρουφάκη, και αυτό αποτελεί μια πραγματική πρόκληση στην οποία προσωπικά θέλω να ανταποκριθώ.

Ασπασία (Σίσσυ) Βελισσαρίου
Πανεπιστημιακός ΕΚΠΑ
Υποψήφια Β1 Αθήνας (Βόρειος Τομέας) του ΜέΡΑ25

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

eksetasi.jpg_b2_1.jpg
Πανελλήνιες 2024: Το πρόγραμμα υποψηφίων της Ειδικής κατηγορίας Ελλήνων Εξωτερικού
Πρόγραμμα εξετάσεων για τις Πανελλήνιες 2024, υποψηφίων της Ειδικής κατηγορίας των Ελλήνων του εξωτερικού
Πανελλήνιες 2024: Το πρόγραμμα υποψηφίων της Ειδικής κατηγορίας Ελλήνων Εξωτερικού