Thumbnail
Συνέντευξη Τύπου έδωσε ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου για το νέο Λύκειο και το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ.  

Ρεπορτάζ: Λεωνίδας Βουρλιώτης

Ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε τις μεταρρυθμίσεις για το Λύκειο και το σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Τι είπε σχετικά για τα λατινικά και την κοινωνιολογία

Ανάμεσα στις αλλαγές που ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας ήταν και οι παρακάτω:

• Τα  βασικά  μαθήματα  της  κάθε  ομάδας  είναι  τα  ίδια  με  την  αντίστοιχη  σημερινή  Ομάδα  Προσανατολισμού,  με  εξαίρεση  την  αντικατάσταση  των  Λατινικών  από  το  μάθημα  της  Κοινωνιολογίας.  Η  αντικατάσταση  αυτή  κρίθηκε  απαραίτητη  αφ'  ενός  γιατί  από  όλο  το φάσμα  των  επιστημών  του  1ου  Επιστημονικού Πεδίου  τα  Λατινικά  αφορούσαν  μόνο  τα  Τμήματα  Φιλολογίας  και  αφ'  ετέρου  γιατί  με  την  εξαιρετικά  περιορισμένη εξεταστέα ύλη τους προκαλούσαν στρεβλώσεις στην τελική βαθμολογία  των  υποψηφίων.  Επίσης,  τα  μαθήματα  Νεοελληνική  Γλώσσα  και  Νεοελληνική  Λογοτεχνία ενοποιούνται στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, το οποίο  είναι εξεταζόμενο για όλους τους υποψηφίους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ

Ο Υπουργός Παιδείας απάντησε και στα παρακάτω ερωτήματα που έγιναν (εκτός μικροφώνου)

1. "Την κοινωνιολογία θα την διδάσκουν οι Φιλόλογοι;"
2. "Τους υπάρχοντες φιλολόγους τι θα τους κάνουμε;"
3. "Τι θα γίνει με τους πλεονάζοντες φιλολόγους;"

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:  Θέσατε όμως και δύο άλλα ερωτήματα: Κοιτάξτε, οι φιλόλογοι από αυτό το σύστημα με τους υπολογισμούς που κάνουμε βγαίνουν κερδισμένοι. Την Κοινωνιολογία θα τη διδάσκουν Κοινωνιολόγοι με δεύτερη επιλογή ενδεχομένως και άλλες ειδικότητες κτλ. Όλοι βγαίνουν κερδισμένοι, θέλω να είναι σαφές.

                                Υπάρχει, για να μη νομίζετε ότι το κρύβουμε, μια ελάχιστη πτώση στους Μαθηματικούς, το οποίο όμως θα θεραπευθεί λόγω των αλλαγών που θα γίνουν στην Α’ και Β’ Λυκείου, αλλά άπαντες βγαίνουν κερδισμένοι, οι Οικονομολόγοι θα κάνουν τα οικονομικά κτλ., οι Πληροφορικάριοι βγαίνουν πάρα πολύ κερδισμένοι. Όλοι τους, μπορώ να σας πω νούμερα.  Έχουν εξάωρο. Βιολόγοι, Χημικοί, όλοι.

                                Και να σας πω κάτι: Το υπαινιχθήκατε και να το πω κι εγώ.  Θεωρώ ότι η πολιτεία πρέπει να πάρει πολύ σοβαρά υπ' όψιν της το εργασιακό, το πώς υπάρχουν κτλ. Αλλά καταλαβαίνετε ότι αυτό  δε μπορεί να είναι το αποκλειστικό κριτήριο του σχεδιασμού μιας παιδαγωγικής πρότασης. Γι’ αυτό σας λέω ότι πρέπει να το δούμε στο σύνολο Α’ και Β’ Λυκείου και εκεί θα θεραπευθεί οτιδήποτε  υπάρχει, που σας λέω υπάρχει  αυτή η πάρα πολύ  μικρή μείωση στους Μαθηματικούς.

                                Υπάρχει τώρα και κάτι άλλο που μου διέφυγε να σας το πω: Οι ώρες συνολικά είναι 29. Άρα βλέπετε πάμε και σε μια επί της ουσίας μείωση γιατί δε θεωρούμε ότι οι πολλές ώρες, η τεράστια ύλη κτλ. είναι στοιχείο ακαδημαϊκότητας. Έτσι όπως το έχουμε σχεδιάσει, θα υπάρχει και μια ώρα την εβδομάδα όπου ο κάθε Καθηγητής και Καθηγήτρια, θα μπορεί να δέχεται τους φοιτητές  για τις όποιες απορίες και βοήθεια χρειάζεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:  Εκτός ωραρίου;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, εντός. Συν 3. Αλλά δεν είναι πρόσθετο ωράριο στους εκπαιδευτικούς. Να είμαστε απολύτως σαφείς. Αντί δηλαδή να  κάνουν δεύτερη, τρίτη επιλογή, να τρέχουν αλλού κτλ., εμείς θεωρούμε και το έχουμε μελετήσει, να είναι  στο σχολείο, να ξέρουν τα παιδιά ότι θα μπορούν να πάνε να τους συμβουλευθούν, να τους κάνουν ερωτήσεις από αυτά που τους διδάσκουν κτλ.

                                Τώρα η ομάδα που ρωτήσατε, υπάρχει μια ομάδα που πήρε υπ' όψιν της όλα αυτά  που σας είπα στην αρχή και καταλαβαίνετε ότι το δουλέψαμε, το ξαναδουλέψαμε κτλ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γεια σας κ. Υπουργέ. Θα ήθελα αν ήταν εύκολο κατ' αρχήν να κάνω τρία ερωτήματα διευκρινιστικά είναι κ. Υπουργέ. Το πρώτο είναι ποια είναι η ομάδα που έκανε αυτή την πρόταση. Το δεύτερο είναι, όπως ρώτησε ο κ. Τριανταφύλλου, ασφαλισμένοι την Κοινωνιολογία θα τη διδάσκουν φιλόλογοι, ή ποια ειδικότητα θα τη διδάσκει.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν νομίζω να έκανε αυτή την ερώτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια συνέχεια της ερώτησης του κ. Τριανταφύλλου θα ήθελα να ρωτήσω.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι, εντάξει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τους υπάρχοντες φιλόλογους το προσωπικό του Λυκείου τι θα τους κάνουμε; Είναι ένα θέμα το οποίο πάντα έχει στο πίσω μέρος κάθε Υπουργός όταν φτιάχνει ένα σύστημα είτε στο Γυμνάσιο, είτε στο Λύκειο, είναι η διαχείριση του προσωπικού. Δεν συμφωνώ με αυτή την  λογική, δεν είμαι όμως Υπουργός και δεν είμαι και εκπαιδευτικός.

                                Παρά ταύτα αν θα προσληφθούν οι κοινωνιολόγοι για να διδάσκουν ή ποιος θα διδάσκει την Κοινωνιολογία και αν βγουν πλεονάζοντες φιλόλογοι, τι θα γίνει με αυτούς τους φιλόλογους.

Το τρίτο που είναι διευκρινιστικό είναι το εξής: στην Γ Λυκείου τα παιδιά που θα δίνουν εξετάσεις, που θα επιλέξουν για να πάνε σε ένα τμήμα με εξετάσεις, από ό,τι κατάλαβα θα κάνουν μηχανογραφικό. Σε αυτό το μηχανογραφικό θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν ό,τι θέλουν, δηλαδή ό,τι θέλουν τουλάχιστον όχι 10 μπορούν να δηλώσουν 100 Σχολές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να ρωτήσω επίσης, θέλω να επανέλθω στο θέμα της αντικατάστασης των Λατινικών από την Κοινωνιολογία. Μας είπατε ποιο ήταν το σκεπτικό πίσω από αυτή την αντικατάσταση. Μας είπατε για μια γενικότερη χρησιμότητα του μαθήματος της Κοινωνιολογίας. Δε θεωρείτε ότι και τα Λατινικά έχουν μια γενικότερη χρήση ή τέλος πάντων αν ήταν το θέμα της αποστήθισης, μήπως θα έπρεπε ν’ αλλάξει το πρόγραμμα σπουδών των Λατινικών; Γιατί σίγουρα υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι τα Λατινικά είναι μια σημαντική προσθήκη στο πρόγραμμα σπουδών του Λυκείου.

                                Και μια που αναφέρω τα προγράμματα σπουδών αν θέλετε να μας πείτε πότε θα παρουσιαστούν τα καινούργια προγράμματα σπουδών στα υπόλοιπα μαθήματα που θ’ αλλάξουν. Ευχαριστώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Να σας πω για το πρώτο: Δε θέλω να υπάρχει η όποια διαμάχη, «τα κακά Λατινικά και η καλή Κοινωνιολογία». Καταλαβαίνετε όμως ότι υπάρχει ένα πρόβλημα. Ελπίζω να το καταλαβαίνετε. Δε μπορεί τα παιδιά όταν παίρνουν 18,5 να θεωρούν ότι πήγαν χάλια στα Λατινικά, έτσι δεν είναι; Τόσα χρόνια δεν έχει υπάρξει μια πρόοδος ως προς αυτό το ζήτημα.

                                Το δεύτερο είναι προς συζήτηση, το βάζουμε στη συζήτηση και αυτό, αλλά το να υπάρχει ένα μάθημα Κοινωνιολογίας, το ν’ αναβαθμιστεί στη Β’ Λυκείου η Φιλοσοφία, το να πάμε σε τέτοιου είδους ρυθμίσεις, θεωρούμε ότι αναβαθμίζουμε και τη γενική παιδεία και αυτά τα οποία δίνουν και μια μεγάλη δυνατότητα στα παιδιά, επιλογών στη συνέχεια.

                                Το μάθημα της Κοινωνιολογίας σου δίνει πάρα πολλές δυνατότητα να δεις και τί άλλο μπορείς να κάνεις. Το μάθημα των Λατινικών δε σου δίνει αυτή τη δυνατότητα, είναι κάπως μονοσήμαντο. Αλλά όπως σας είπα θα το συζητήσουμε, θ’ ακούσουμε και υπέρ και κατά και δε νομίζω να υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα. Τα προγράμματα σπουδών, τα βιβλία κτλ., θ’ αρχίσουμε σιγά σιγά από το τέλος της χρονιάς να τα ανακοινώνουμε, από φέτος

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ μια αρχική διευκρίνιση για την εισαγωγή της Κοινωνιολογίας, στο 1ο Πεδίο των ανθρωπιστικών σπουδών και την αντικατάσταση των Λατινικών. Το σκεπτικό έτσι όπως μας το αναλύσατε είναι ότι υπάρχει ένα εξαιρετικά στενό ύλης και μια στρέβλωση στις βαθμολογίες.

                                Με το ίδιο σκεπτικό αν το αντιστρέψουμε, Κοινωνιολογία θα είναι απαραίτητη μόνο στους υποψήφιους που θα ήθελαν ενδεχομένως να εισαχθούν σε Τμήματα Πολιτικών Επιστημών, Κοινωνιολογίας και τα λοιπά, δεν είναι καμία μομφή προς τον παλιό μου δάσκαλο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών τον κ. Κουζέλη που είναι και Καθηγητής Κοινωνιολογίας. Αλλά με αυτό το σκεπτικό γιατί ένας υποψήφιος που θα ήθελε να πάει σε ένα Τμήμα Φιλολογίας να είναι αναγκασμένος να κάνει 6 ώρες εβδομαδιαίως Κοινωνιολογία;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πρώτον, δεν υπάρχει μια μονοσήμαντη σχέση με το πόσο χρήσιμα είναι τα διάφορα γνωστικά αντικείμενα σε αυτό που θα κάνεις. Γιατί και τώρα όπως καταλαβαίνετε πάρα πολλοί παίρνουν μαθήματα, τα οποία συμβάλλουν και σε αυτή την κατεύθυνση αλλά και στη γενικότερη παιδεία.

Δεύτερον, υπάρχουν πάρα πολλά Τμήματα στα οποία μπορείς να πας από διαφορετικές Κατευθύνσεις. Στα Τμήματα αυτά το μάθημα της Κοινωνιολογίας προφανώς έχει και τη χρησιμότητα που λέτε.

Το τρίτο, όπως ξέρετε τα Λατινικά πολύ στενά η μόνη χρησιμότητα είναι για τα Τμήματα Φιλολογίας.

Το τέταρτο είναι ότι το μάθημα της Κοινωνιολογίας ενέχει μέσα του πάρα πολλά στοιχεία που ενδιαφέρουν τα νέα παιδιά. Δεν μπορεί το σχολείο να μην συζητάει πράγματα που ενδιαφέρουν άμεσα τα παιδιά. Γι' αυτό και λέμε στην οικονομία θα πρέπει να ενισχύσουμε πάρα πολύ την κοινωνική διάσταση. Γιατί υπάρχει μια τάση κατά εμάς δυστυχώς που θεωρεί την οικονομία σαν ένα πολύ τεχνικό ζήτημα.

Ξέρετε ότι υπάρχει μια τάση διεθνώς και στη χώρα μας που είναι απολύτως μαθηματικοποιημένη, υπάρχει μια απίστευτη συζήτηση και ως προς την επιστημολογική επάρκεια αλλά και την επιστημονική επάρκεια μιας τέτοιας προσέγγισης και εμείς θέλουμε όσο είναι δυνατό τα παιδιά να έχουν μαθήματα που αντιμετωπίζουν θέματα που τα συζητάνε και τα ζουν κάθε μέρα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

amfitheatro.jpeg
Έγιναν 108 τα Τμήματα ΑΕΙ που μαζί με το πτυχίο παραχωρούν και μεταπτυχιακό τίτλο!
Έγιναν 108 τα τμήματα που απονέμουν ενιαίο και αδιάσπαστο τίτλο σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master)
Έγιναν 108 τα Τμήματα ΑΕΙ που μαζί με το πτυχίο παραχωρούν και μεταπτυχιακό τίτλο!
Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Εύβοιας
Αποκάλυψη alfavita.gr: Επιστολή-κόλαφος προς το Fund που προσπάθησε να απαγορεύσει στους εκπαιδευτικούς αναρτήσεις πολιτικού, οικονομικού ή θρησκευτικού χαρακτήρα
ΟΙΕΛΕ: Η επιχειρηματική ελευθερία υποχωρεί μπροστά σε θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα όπως είναι η ελευθερία λόγου και έκφρασης αλλά και διεκδίκησης...
Αποκάλυψη alfavita.gr: Επιστολή-κόλαφος προς το Fund που προσπάθησε να απαγορεύσει στους εκπαιδευτικούς αναρτήσεις πολιτικού, οικονομικού ή θρησκευτικού χαρακτήρα