Thumbnail
Δεν λαμβάνει υπόψη τη συνηθισμένη περίπτωση να σπουδάζουν δύο ή περισσότερα παιδιά ταυτόχρονα. 
Σύμφωνα με  πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ :
 

“Από τις σημαντικότερες αλλαγές είναι η αύξηση του ποσοστού και του εισοδηματικού ορίου για τις μετεγγραφές στα ΑΕΙ. Ειδικότερα, το ποσοστό μετεγγραφών από 10% επί των θέσεων κάθε σχολής αυξάνεται σε 15%, ενώ το εισοδηματικό κριτήριο από τα 7.500 ευρώ ανεβαίνει στα 9.000 ευρώ.”

 
Σχόλιο του διαχειριστή: Το Σ/Ν στο άρθρο 34 προέβλεπε: “Ο αριθμός των μεταφερομένων θέσεων δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 10% του συνολικού αριθμού των εισακτέων ανά Σχολή ή Τμήμα που εδρεύει στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης και το 15% του συνολικού αριθμού των εισακτέων στις υπόλοιπες Σχολές ή Τμήματα.” Επομένως η αύξηση των θέσεων από 10% σε 15% αφορά θέσεις στους στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης γιατί στις υπόλοιπες ήταν ήδη 15%.
 
Σχόλιο του διαχειριστή: Δυστυχώς η σοβαρότερη αδυναμία της ρύθμισης για τις μετεγγραφές δεν διορθώθηκε. Πρώτο κριτήριο (και πρακτικά μοναδικό) παραμένει το συνολικό εισόδημα. Διαβάστε παρακάτω τις προτάσεις που κατέθεσα στη δημόσια διαβούλευση για το Σ/Ν για το “Νέο Λύκειο”:
Η ρύθμιση για τις μετεγγραφές είναι παράλογη και άδικη. Έχει μοναδικό κριτήριο κατάταξης το εισόδημα γιατί για να ισχύσουν τα άλλα κριτήρια πρέπει να υπάρχουν άτομα με το ίδιο εισόδημα που πρακτικά είναι αδύνατον να συμβεί!
 
Δεν λαμβάνει υπόψη τη συνηθισμένη περίπτωση να σπουδάζουν δύο ή περισσότερα παιδιά ταυτόχρονα. Σύμφωνα με την ρύθμιση που προτείνεται μια τετραμελή οικογένεια Α  με εισόδημα 20.000 ευρώ που σπουδάζει ένα παιδί προηγείται άλλης Β που σπουδάζει δύο παιδιά με εισόδημα 20.008 ευρώ!
 
Η ρύθμιση πρέπει να λαμβάνει υπόψη το εισόδημα ανά άτομο που σπουδάζει  και όχι το συνολικό οικογενειακό εισόδημα.
 
Για το προηγούμενο παράδειγμα για την οικογένεια Α είναι 20.000/4/1=5000 και για την οικογένεια Β 20.008/4/2=2501 έτσι προηγείται το παιδί της οικογένειας Β και όχι της Α που προκύπτει από το συνολικό εισόδημα.
 
Η ρύθμιση για τις μετεγγραφές εκτός από το εισόδημα πρέπει να λαμβάνει υπόψη ΚΑΙ τα μόρια που απέχουν από τη βάση εισαγωγής για τη σχολή στην οποία ζητείται η μετεγγραφή. Παράδειγμα: Έστω ο υποψήφιος της οικογένειας Α θέλει  100 μόρια να  φτάσει τη βάση και της Β θέλει 2650 μόρια τότε θα μπορούσε να γίνει μια κατάταξη   με βάση  το άθροισμα του εισοδήματος ανά άτομο που σπουδάζει και των μορίων που απαιτούνται για την σχολή  υποδοχής . Για το παράδειγμα μας:
Α:5000+100=5100 και Β:2501+2650=5151. Άρα το παιδί της οικογένειας Α προηγείται από το  παιδί της οικογένειας Β.
 
Εάν  θέλουμε να ενισχύσουμε το εισοδηματικό κριτήριο θα μπορούσε να μπει  κάποιος συντελεστής μικρότερος της μονάδας στα  μόρια που απέχουν από τη βάση εισαγωγής για τη σχολή στην οποία ζητείται η μετεγγραφή.
 
Οι επιπλέον θέσεις που δίνονται (μέχρι 25%) στις ειδικές κατηγορίες (Πολύτεκνοι,  Τρίτεκνοι, Κοινωνικά Κριτήρια ) δεν λύνουν το πρόβλημα για το οποίο δίνονται γι αυτό  πρέπει να δίνονται όλες οι θέσεις(25%+10% Αθήνα/Θες/κη ή 25%+15% επαρχία) με τη λογική των μετεγγραφών.
Αξίζει να αναφερθεί το παράλογο   ότι σήμερα οι  επιπλέον θέσεις λόγω αδελφού/ης που σπουδάζει δίνονται για όλες τις Σχολές της Ελλάδας και όχι στη πόλη ή το νόμο ή τη περιφέρεια που σπουδάζει!!!
 
Καλοδήμος Δ.
Φυσικός
Υπεύθυνος ΣΕΠ
ΚΕΣΥΠ Λαμίας
 
Πηγή: didefth.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα