Thumbnail
Χιλιάδες εκπαιδευτικοί συνωστίζονται στους καταλόγους διοριστέων εκπαιδευτικών (επετηρίδα) της Κύπρου.

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί συνωστίζονται στους καταλόγους διοριστέων εκπαιδευτικών (επετηρίδα) της Κύπρου. Η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας πριν λίγες μέρες προχώρησε στην ανάρτηση των αναθεωρημένων  πινάκων για το 2015 που συμπληρώθηκαν με  υποψήφιους οι οποίοι, με αίτησή τους που υποβλήθηκε ως την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου χρόνου, ζήτησαν  να εγγραφούν σ’ αυτούς.

Στους καταλόγους βρίσκονται και χιλιάδες Έλληνες που απέκτησαν δικαίωμα ένταξης μετά την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Σύμφωνα με δημοσίευμα του paideia-news.com, άλλοι 250 Έλληνες εκπαιδευτικοί εντάχθηκαν στους καταλόγους με αποτέλεσμα ο αριθμός τους να ανέλθειστους 10.750 σε σύνολο 47.720 εκπαιδευτικών.
Στην Κύπρο οι διορισμοί γίνονται μέσω συστήματος που θυμίζει την επετηρίδα που ίσχυε πριν χρόνια στην Ελλάδα καθώς η σειρά προτεραιότητας καθορίζεται πρώτα από το έτος υποβολής αίτησης για εγγραφή στον πίνακα διοριστέων.   Μεταξύ των υποψηφίων που υπέβαλαν αίτηση το ίδιο έτος, η σειρά προτεραιότητας καθορίζεται με βάση το έτος απόκτησης του πρώτου τίτλου σπουδών, δηλαδή του βασικού τίτλου με βάση τον οποίο γίνεται η εγγραφή στον πίνακα διοριστέων της συγκεκριμένης ειδικότητας. Μεταξύ αυτών που απέκτησαν τον τίτλο το ίδιο έτος η κατάταξη καθορίζεται από κριτήρια  όπως ο βαθμός πτυχίου, ακαδημαϊκά προσόντα κ.α.
Το σύστημα έχει φρακάρει καθώς οι εκπαιδευτικοί που περιμένουν διορισμό είναι χιλιάδες και οι διορισμοί είναι ελάχιστοι. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στην ειδικότητα των φιλολόγων ο αριθμός των εγγεγραμμένων είναι 6.642 ενώ ο μέσος όρος διορισμών την περίοδο 2008-2013 ήταν 52.7.
Με αυτό το ρυθμό ο τελευταίος εγγεγραμμένος στους πίνακες θα διοριστεί μετά από 126,7 χρόνια!  Στην ειδικότητα των δασκάλων οι ενταγμένοι στους πίνακες είναι 3.737 ο μέσος όρος διορισμών είναι 107,9. Τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα συγκριτικά με τους φιλολόγους καθώς οι τελευταίοι στους πίνακες δάσκαλοι θα πρέπει να περιμένουν 34-35 χρόνια.
Άλλη μια ειδικότητα με μεγάλο αριθμό ενταγμένων στους πίνακες είναι οι νηπιαγωγοί που αριθμούν 3.152 εκπαιδευτικούς. Με μέσο όρο διορισμών τους 16, ο τελευταίος ενταγμένος θα διοριστεί μετά από 2 αιώνες( 197 χρόνια).  
Στους πίνακες που ακολουθούν μπορεί να διαπιστώσει κανείς πόσα χρόνια θα πρέπει να περάσουν για να διοριστεί ο τελευταίος ενταγμένος στους πίνακες αν διατηρηθεί ο μέσος όρος των διορισμών του διαστήματος 2008-2013.
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙΜ.Ο ΔΙΟΡΙΣΜΩΝ 2008-13ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΣΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ
ΦΙΛΟΛΟΓΟΙ6.64252.7126,7
ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ3.15216.0197
ΔΑΣΚΑΛΟΙ3.737107.934,6
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΙ2.75128.397,2
ΦΥΣΙΚΟΙ1.47114.0105
ΑΓΓΛΙΚΩΝ1.99914.3139,8
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ2.55629.387,23
ΧΗΜΙΚΟΙ1.16210.1115
ΘΕΟΛΟΓΟΙ1.1357.1159,8
ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ2.15013.6158,1
Νέο σύστημα διορισμού
Στην Κύπρο το Υπουργείο Παιδείας έχει παρουσιάσει ένα νέο σύστημα διορισμού με γραπτές εξετάσεις (50 μόρια) και μοριοδοτούμενα κριτήρια (50 μόρια).  Βέβαια έχει προβλεφθεί και μεταβατική περίοδος και σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί πλήρως το Σεπτέμβριο του 2023. Αυτό γίνεται για να μη θυματοποιηθούν όσοι είχαν φθάσει κοντά στο διορισμό.
Έτσι όλοι οι διορισμοί για περίοδο δύο χρόνων (Σεπτέμβριος 2015 μέχρι Αύγουστο 2017) θα γίνονται με βάση το υφιστάμενο σύστημα διορισμού. Για τα επόμενα έξι χρόνια (Σεπτέμβριος 2017 μέχρι Αύγουστο 2023) όλοι οι διορισμοί θα γίνονται με βάση το υφιστάμενο και το νέο σύστημα διορισμών, με σταθερή αναλογία 70:30, αντίστοιχα.
Η Παγκόσμια Τράπεζα για τον τρόπο διορισμών
Το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου στην παρουσίαση του νέου συστήματος αναφέρεται και στην πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που δημοσιοποιήθηκε τον Μάιο του 2014 και καταπιάνεται με τις πολιτικές για τους εκπαιδευτικούς, αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν κριτήρια που να διασφαλίζουν τον διορισμό των καλύτερων και λαμπρότερων εκπαιδευτικών, ενώ οι διορισμοί γίνονται αποκλειστικά και μόνο με βάση το έτος απόκτησης του πτυχίου και το πόσο καιρό είναι κάποιος εγγεγραμμένος στον κατάλογο. Γι’ αυτούς τους λόγους οι εμπειρογνώμονες εισηγούνται τη μεταρρύθμιση του συστήματος πρόσληψης, ώστε να λαμβάνονται υπόψη αντικειμενικά μέτρα για την αξία και να σταματήσει η υφιστάμενη διαδικασία του Καταλόγου Διοριστέων, όπου κατατάσσονται πρώτοι στη σειρά οι πιο παλιοί απόφοιτοι (World Bank, 2014).
Σύμφωνα με το δίκτυο «Ευρυδίκη» οι μοναδικές χώρες που υιοθετούν το σύστημα του καταλόγου διοριστέων είναι η Κύπρος και το Λουξεμβούργο.
 
 
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 05/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ρεμος
Αντώνης Ρέμος: «Τώρα ξεκινάμε» - Η Εφορία ξεψαχνίζει τους λογαριασμούς του - «Με εκθέτουν, λυπάμαι»
Ο τραγουδιστής τονίζει πως δεν έχει διαπράξει ποτέ του διαφυγή
Αντώνης Ρέμος: «Τώρα ξεκινάμε» - Η Εφορία ξεψαχνίζει τους λογαριασμούς του - «Με εκθέτουν, λυπάμαι»
μηχανάκι
Όνειρο θερινής νυκτός... η προσβασιμότητα των ΑμεΑ - Aπό παράταση σε παράταση οι ρυθμίσεις που θα άλλαζαν τη ζωή τους
Η Αθήνα, αλλά και συνολικά η χώρα πάσχει ακόμα σημαντικά σε κεφαλαιώδη σημεία που εξασφαλίζουν την προσβασιμότητα για όλους, ένα θέμα που στις...
Όνειρο θερινής νυκτός... η προσβασιμότητα των ΑμεΑ - Aπό παράταση σε παράταση οι ρυθμίσεις που θα άλλαζαν τη ζωή τους