Thumbnail
Ο συντελεστής βαρύτητας συνεχίζει να δίνει φθίνουσες τιμές

Όσο λιγότερες σχολές τόσο καλύτερα! Η επιτροπή Εθνικού Διαλόγου προτείνει την καθιέρωση συντελεστή που θα επιβραβεύει όσους μαθητές είναι στοχοπροσηλωμένοι στα 17 τους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και η «Καθημερινή» για την εισαγωγή στα ΑΕΙ/ΤΕΙ θα μετρά το Εθνικό Απολυτήριο, ενώ θα εισαχθεί ο συντελεστής βαρύτητας των επιλογών του υποψηφίου, που θα επιβραβεύει τις 10 πρώτες επιλογές υποψηφίων. Ιδού πως το διευκρινίζει η έκθεση: «Αν ένας φοιτητής επιλέξει μόνο ένα τμήμα ΑΕΙ/ΤΕΙ, θα επιβραβεύεται με τον μέγιστο συντελεστή βαρύτητας (100%) για την επιλογή του και αποκτά ισχυρό προβάδισμα έναντι όλων των άλλων. Αν επιλέξει δύο τμήματα, τότε οι συντελεστές διαφοροποιούνται σε 65% για την πρώτη επιλογή του και 35% για τη δεύτερη, αν επιλέξει τρία τμήματα τότε επιμερίζεται σε 55% για την πρώτη επιλογή,   30% για τη δεύτερη και 15% για την Τρίτη.

Ο συντελεστής βαρύτητας συνεχίζει να δίνει φθίνουσες τιμές ακόμη και για τον φοιτητή που θέλει να περιλάβει 10 επιλογές τμημάτων, μετά τις οποίες γίνεται μηδενικός.

Επομένως, ανάμεσα σε δύο υποψηφίους που έχουν ένα τμήμα ως πρώτη επιλογή. Ο συντελεστής της πρώτης επιλογής εκείνου που δηλώνει λιγότερες επιλογές (εμφανίζεται με μεγαλύτερη βεβαιότητας γι’ αυτές) θα είναι μεγαλύτερος από εκείνον  που δηλώνει περισσότερες επιλογές και επομένως βεβαιότητα κ.οκ. «Πρόκειται για την επιβράβευση της ευθύνης και της ωριμότητας του φοιτητή. Υπάρχουν άλλωστε δικλίδες εντός πανεπιστημίου, αν κάποιος θελήσει να αλλάξει κατεύθυνση σπουδών. Με τον τρόπο αυτό πριμοδοτείτε επίσης και η δυνατότητα να σπουδάσει κάνεις κοντά στο τόπο κατοικίας του» λέει η Επιτροπή.

Η πρόταση θεωρεί ότι ο 17χρονος γνωρίζει πολύ καλά τις σπουδές που θέλει να κάνει και άρα θα πρέπει να επιβραβευθεί, κάτι που σημαίνει, εκ του αποτελέσματος, ότι όποιος δεν είναι σίγουρος θα… τιμωρηθεί. Ωστόσο, με τις τόσες σχολές σε συναφή επιστημονικά αντικείμενα, γιατί να τιμωρείται όποιος επιλέξει περισσότερες σχολές; Για παράδειγμα, η Πληροφορική έχει περισσότερες των δέκα σχολές και τμήματα σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Άλλωστε, η αδυναμία να δώσει τη δυνατότητα σε μαθητές να μπορούν αν σπουδάσουν σε συναφή αντικείμενα με προγράμματα σπουδών ίδιας κατεύθυνση, είναι το πρόβλημα του σημερινού συστήματος. Για το θέμα, ο βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ. , Θεόδωρος Φορτσάκης, ζητεί την κατανομή σχολών ΑΕΙ με γνώμονα της μεγαλύτερη ελευθερία επιλογής των υποψηφίων. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kozani
Κυρ. Πιερρακάκης: «Αυτή είναι η ομορφότερη και πιο σύγχρονη πανεπιστημιούπολη στη χώρα»!
«Στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας συζητήσαμε με εκπαιδευτικούς πώς μπορεί το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και...
Κυρ. Πιερρακάκης: «Αυτή είναι η ομορφότερη και πιο σύγχρονη πανεπιστημιούπολη στη χώρα»!