Tους τελευταίους μήνες ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας η λειτουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Θετική εξέλιξη θα έλεγε κανείς, μόνο που οι fast track διαδικασίες σχεδιασμού και συγχώνευσης τμημάτων δυστυχώς σε κάποια σημεία θυμίζουν εποχές του περίφημου σχεδίου «Αθηνά» με τις γνωστές δυσμενείς επιπτώσεις για την ακαδημαϊκή κοινότητα και την κοινωνία.
Ανάμεσα σε αυτά η πολύπαθη στον Ελλαδικό χώρο Κοινωνική Εργασία. Η Κοινωνική Εργασία (στο εξής θα αναφέρεται ως ΚΕ) είναι μια εφαρμοσμένη κοινωνική επιστήμη (ακαδημαϊκή κατεύθυνση και επάγγελμα) που προάγει την κοινωνική αλλαγή και την κοινωνική δικαιοσύνη, υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και είναι στην «πρώτη γραμμή» των κοινωνικών προβλημάτων. Το δε τμήμα ΚΕ στο ΤΕΙ Αθήνας έχει τα τελευταία χρόνια αναπτύξει σταθερές συνεργασίες με πανεπιστήμια του εξωτερικού, μεταπτυχιακό πρόγραμμα, έρευνα, συνεργασίες με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και παρεμβάσεις σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, συνέδρια/ημερίδες κλπ.
Σε αυτή την πραγματικότητα, η αντίφαση είναι πως ενώ είναι διεθνώς αναγνωρισμένη η αναγκαιότητα της κοινωνικής εργασίας ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης και αύξησης των κοινωνικών προβλημάτων, στην Ελλάδα αντιμετωπίζουμε την πρωτοτυπία τα τμήματα κοινωνικής εργασίας να απειλούνται ανά περιόδους με κλείσιμο και άνευ σχεδιασμού συγχωνεύσεις.
Έτσι το 2013 με το περίφημο σχέδιο «Αθηνά» η ΚΕ στην Ελλάδα δέχθηκε ισχυρό πλήγμα. Στο πρώτο σχέδιο «Αθηνά» το τμήμα ΚΕ του ΤΕΙ Αθήνας ήταν προς συγχώνευση - κάτι που μετά από πιέσεις άλλαξε - αλλά με τελική κατάληξη το μεν τμήμα Κοινωνικής Εργασίας στο ΤΕΙ Πάτρας (νυν ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας) να κλείνει, το δε αντίστοιχο τμήμα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης να μετατρέπεται σε κατεύθυνση. Τα παραπάνω βέβαια δεν θα μπορούσαν παρά να είναι μέρος της συνολικότερων νεοφιλελεύθερων πολιτικών της περιόδου όχι μόνο στην εκπαίδευση αλλά και σε τομείς όπως η πρόνοια και η υγεία όπου με το άλλοθι των μνημονίων εφαρμόστηκαν μερικά από τα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας με τραγικές επιπτώσεις στον πληθυσμό που ζει στην Ελλάδα.
Το 2013 λοιπόν, δόθηκε ένας σκληρός αγώνας ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» από ένα μεγάλο μέρος της ακαδημαϊκής κοινότητας συμπεριλαμβανομένου του εκπαιδευτικού κινήματος. Η ακαμψία του τότε Υπουργείου Παιδείας γνωστή, με αποκορύφωμα την φράση εκπροσώπου του Υπουργού σε σχετική μας συνάντηση να ηχεί ακόμη στα αυτιά μας: «Δεν τις χρειαζόμαστε τις κοινωνικές επιστήμες»….
Τα χρόνια πέρασαν αγώνες και άλλοι δόθηκαν σε πολλαπλά επίπεδα… και το τελευταίο έτος υπάρχουν θετικές εξελίξεις με την πρωτοβουλία από το Υπουργείο επί κυβέρνησης Σύριζα για την επαναλειτουργία του τμήματος Κοινωνικής Εργασίας στην Πάτρα.
Σύμφωνα όμως με σχετικό δημοσίευμα από το Βήμα της Κυριακής στις 30/07/2017 της κας Λιάτσου Ολυμπίας και με τίτλο «Και εγένετο… Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής» για μία ακόμη φορά η Κοινωνική Εργασία κυριολεκτικά εξαφανίζεται, αφού δεν αναφέρεται πουθενά στα νέα τμήματα που προκύπτουν μετά από πρόταση της αρμόδιας επιτροπής.
Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει κανείς την νέα επίθεση στην ΚΕ με χιούμορ θα μπορούσε να ανακαλέσει τη γνωστή φράση του ηθοποιού Λ. Κωνσταντάρα όπου ο πολιτικός σε μια αποστροφή του λόγου προς μελλοντικούς υποψήφιους ψηφοφόρους αντί να πει «Θα σας εξασφαλίσωμεν» λέει με περηφάνια «Θα σας εξαφανίσωμεν»…
Στο δια ταύτα όμως και στο συγκεκριμένο πλαίσιο δύο λύσεις θα μπορούσαν να εξεταστούν:
- Είτε το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας να παραμείνει ως αυτοδύναμο στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (άλλωστε πληροί όλες τις προϋποθέσεις σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο)
- Είτε να ενταχθεί σε άλλες σχολές πανεπιστημίων που θεραπεύουν τις κοινωνικές επιστήμες, κάτι που αποτελούσε αίτημα μέρους της ακαδημαϊκής κοινότητας από το 1985.
Σε κάθε άλλη περίπτωση θα έχει επιτελεστεί με απόλυτη επιτυχία το νεοφιλελεύθερο σχέδιο της συρρίκνωσης μιας εφαρμοσμένης κοινωνικής επιστήμης και στην ουσία η εξαφάνισή της από τον ακαδημαϊκό χάρτη των ΑΕΙ της Αττικής.
Τελώνη Δήμητρα – Δώρα
Επιστημονική συνεργάτης ΤΕΙ Αθήνας, Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη