Σε συνέχεια της εκδήλωσης στο Γαλλικό Ινστιτούτο «Ένας μεγάλος δημιουργός του κινηματογράφου μιλά για το παιδί», η Παιδαγωγική ομάδα «Σκασιαρχείο. Πειραματικοί ψηλαφισμοί για ένα σχολείο της κοινότητας», διοργανώνει εργαστήριο με θέμα «Εκπαιδευτική προσέγγιση του κινηματογράφου» με τον Δημήτρη Γουλή, το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου, ώρα 10.00 – 12.30, στο 76ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (Κυκλώπων 6, Πετράλωνα, κοντά στη στάση ΗΣΑΠ Πετράλωνα).
Περιγραφή εργαστηρίου
Η κινηματογραφική παιδεία αποτελεί έναν από τους θεμελιώδεις άξονες του ευρύτερου οπτικοακουστικού αλφαβητισμού. Για αυτό το λόγο, η πρόσληψή της οφείλει να παρακολουθεί και να υιοθετεί τις σύγχρονες προσεγγίσεις, οι οποίες κινούνται σε τρεις παράλληλους άξονες, που αφορούν τη δυνατότητα πρόσβασης και τη θέαση των κινηματογραφικού υλικού, την γνωστική πρόσληψη και κριτική ανάλυσή του και τέλος, την δημιουργία υλικού, μετατρέποντας το θεατή σε ενεργό, αυτόνομο δημιουργό. Σε αυτό το βιωματικό σεμινάριο, που αξιοποιεί την κινηματογραφική ταινία «Τα 400 χτυπήματα» του Φρανσουά Τριφό, θα παρουσιαστούν διαφορετικές προτάσεις προσέγγισης των θεμάτων που προκύπτουν από αυτήν.
Μία από τις προτάσεις θα δουλευτεί βιωματικά με στόχο την ανάδειξη των τριών αξόνων προσέγγισης ενός κινηματογραφικού έργου. Το υλικό, που θα παρουσιαστεί και θα δοθεί με τη μορφή Φύλλων Εργασίας, μπορεί να αξιοποιηθεί ως διδακτική πρόταση, ως πολιτιστικό πρόγραμμα, ως ερευνητική εργασία ή ως μία πρωτότυπη σχολική δραστηριότητα.
Λίγα λόγια για τον εμψυχωτή του εργαστηρίου Ο Δημήτρης Γουλής γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Παιδαγωγικά και το 2010 ολοκλήρωσε τη διατριβή του στη παιδική λογοτεχνία στο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Δίδαξε παιδική λογοτεχνία και δημιουργική γραφή στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης (ΤΕΠΑΕ) του Α.Π.Θ. καθώς και τα μαθήματα «Εικόνα του βιβλίου/εικόνες της οθόνης για παιδιά» και «Εικονογραφημένο βιβλίο» στο ΜΠΣ του ΤΕΠΑΕ Υπήρξε Διευθυντής για επτά χρόνια (2011-2017) στο 67ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Σήμερα είναι Μέλος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) στο Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Είναι συγγραφέας του βιβλίου Εικόνες της παιδικής ηλικίας στη μεγάλη οθόνη. Σκέψεις και ιδέες για την αξιοποίηση του κινηματογράφου στην εκπαίδευση, που κυκλοφόρησε το 2016 στις εκδόσεις University Studio Press. Το εργαστήριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κυρίως σε εκπαιδευτικούς, αλλά μπορούν να συμμετέχουν και όσοι/όσες ενδιαφέρονται για το θέμα (φοιτητές/φοιτήτριες κ.ά.) και γίνεται δωρεάν. Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
Απαιτείται δήλωση συμμετοχής μέσω της ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΦΟΡΜΑΣ, δηλαδή εδώ:
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdcJDCDOdoT6p-UPBiREImUqUZgP2sT0qkqi-Gy2CzA_nVvg/viewform
Συνεργατικά, Παιδαγωγική ομάδα «Σκασιαρχείο. Πειραματικοί ψηλαφισμοί για ένα σχολείο της κοινότητας»
Δείτε το έγγραφο αναλυτικά σε μορφή pdf
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη