Thumbnail
Συνέντευξη του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στο ΑΠΕ ΜΠΕ

Την αισιοδοξία, ότι η ίδρυση τέταρτης νομικής σχολής, θα αποσυμφορήσει τα αμφιθέατρα των εν λειτουργία νομικών σχολών, εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας κα Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εξηγώντας, παράλληλα, ότι ο αριθμός των εισακτέων στις σχολές δεν θα αυξηθεί συνολικά.

«Το να υπάρχει η δυνατότητα να αποσυμφορηθούν αυτά τα τμήματα, μόνο καλό μπορεί να προσφέρει», είπε χαρακτηριστικά και δεν απέκλεισε τη δημιουργία και νέων τμημάτων άλλων ειδικοτήτων, ιδρύματα της χώρας, κάτι που, όπως ανέφερε προκύπτει από τα πορίσματα των επιτροπών μεταξύ πανεπιστημίων και ΤΕΙ. «Είμαστε πάρα πολύ ανοικτοί σε αυτή διαδικασία», είπε.

Ακόμη, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι, η ρύθμιση για τις μετεγγραφές φοιτητών που είναι αδέρφια σε διαφορετικές πόλεις περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο θα συζητηθεί στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια θα ψηφιστεί. Πρόσθεσε επίσης, ότι οι πρώτες αιτήσεις θα μπορούν να κατατεθούν με την ψήφιση του νομοσχεδίου, αφού είναι έτοιμο το ηλεκτρονικό σύστημα, οπότε οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα μετεγγραφής από το τρέχον εξάμηνο.

Ο κ. Γαβρόγλου χαρακτήρισε το εν λόγω νομοσχέδιο «μία εμβληματική πρωτοβουλία της κυβέρνησης» και σημείωσε ότι μέχρι το τέλος της διαδικασίας για την ψήφισή του, θα είναι ανοικτό το υπουργείο στο ενδεχόμενο να αποδεχθεί βελτιώσεις. Μάλιστα, καθησύχασε ότι «κανένα επαγγελματικό δικαίωμα δεν θα θιγεί».

Όσον αφορά στο ζήτημα των αποφοίτων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, ο κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι θα τους δοθεί η δυνατότητα να συμμετέχουν στις κατατακτήριες εξετάσεις με ένα αυξημένο ποσοστό και, προφανώς, θα αναγνωριστούν μαθήματα που ήδη έχουν πάρει. Ωστόσο, σημειώνει ότι το υπουργείο «δεν θα ανακατευθεί» σε αυτά τα θέματα σε λεπτομέρεια, γιατί «τα τμήματα θα έχουν την απόλυτη ευθύνη σε θέματα ακαδημαϊκά».

Ο κ. Γαβρόγλου ανακοίνωσε ότι αμέσως μετά το νομοσχέδιο για το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την οργάνωση των δομών στήριξης και της αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων. Το χαρακτήρισε, μάλιστα, «τεράστια μεταρρύθμιση», ανέφερε ότι οι σχολικοί σύμβουλοι θα έχουν «αναβαθμισμένο ρόλο» και σχολίασε ότι θα παρέχονται πολύ πιο «αναβαθμισμένες υπηρεσίες ως προς τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία.».

Έτσι, πηγαίνει πιο μετά η κατάθεση του νομοσχεδίου για το λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο, όπως είπε ο κ. Γαβρόγλου βρίσκεται σε τελικό στάδιο συζητήσεων και θα κινείται στο πλαίσιο των ανακοινώσεων που έχουν ήδη γίνει «με κάποιες αλλαγές, δευτερεύουσες», σύμφωνα με τον υπουργό.

Ο κ. Γαβρόγλου, εξάλλου, ανέφερε ότι μέχρι το 2020, που θα ισχύσει το νέο σύστημα, θα έχει αρχίσει να ισχύει ο ανοικτός αριθμός εισακτέων σε ορισμένα τμήματα και η εισαγωγή σε αυτά να γίνεται με το βαθμό απολυτηρίου, ώστε «προοδευτικά» να περάσουμε στον ανοικτό αριθμό εισακτέων σε όλες τις σχολές, εκτός από εκείνες της μεγάλης ζήτησης.

«Κάνουμε τώρα μία μελέτη, ένα-ένα τα τμήματα», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Ας ανοίξουμε τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μας να σπουδάσουν τα παιδιά αυτό που θέλουν. Ποιος είναι ο λόγος να μη σπουδάζουν αυτό που θέλουν;».

Για φέτος, ο αριθμός εισακτέων, όπως είπε ο κ. Γαβρόγλου θα έχει ανακοινωθεί μέχρι τις 15 Μαρτίου.

Τέλος, για την ερχόμενη σχολική χρονιά, ο υπουργός είπε ότι θα αρχίσει η καθιέρωση του δίχρονου νηπιαγωγείου σε ορισμένους Δήμους ώστε να γενικευτεί σε βάθος τριετίας. Από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος στο λύκειο οι μαθητές δεν θα πληρώνουν τα ξενόγλωσσα βιβλία. Μάλιστα, για τη Β' λυκείου, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για δύο δίωρα την εβδομάδα, μετά το κανονικό ωράριο, για διδασκαλία ξένης γλώσσας.

Αναλυτικά, η συνέντευξη του υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στην Αθηνά Καστρινάκη έχει ως εξής:

ΕΡ: Να ξεκινήσω με την αναμενόμενη έναρξη της συζήτησης στη Βουλή, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων του νομοσχεδίου για την ίδρυση του Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση; Η διαδικασία θα συντομευτεί, για λόγους οικονομίας χρόνου;

ΑΠ: Από την πρώτη στιγμή, αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε την κανονική διαδικασία. Ούτε εκείνη του επείγοντος ούτε εκείνη του κατ' επείγοντος. Βγάλαμε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο, κάναμε εκτεταμένες συζητήσεις με τους κοσμήτορες των σχολών των δύο ιδρυμάτων, με τις πρυτανικές αρχές, με την αρμόδια Επιτροπή και κάναμε κοινή συνεδρίαση των δύο συγκλήτων. Έχει υπάρξει μια ευρύτατη συναίνεση για αυτό το εγχείρημα, που είναι αποτέλεσμα ακριβώς όλων αυτών των συνεννοήσεων που έχουν γίνει. Η κοινοβουλευτική διαδικασία, ξέρετε, είναι χρονοβόρα διαδικασία. Διότι υπάρχει η Κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, υπάρχει ο έλεγχος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους… Εν πάσει περιπτώσει, έχουν ολοκληρωθεί όλα αυτά και την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ώστε να κατατεθεί στην ολομέλεια.

ΕΡ: Δεν θα είναι συνεπτυγμένη η διαδικασία, λοιπόν, στην Επιτροπή;

ΑΠ: Όχι. Θα είναι κανονικότατες οι διαδικασίες, ακριβώς για το λόγο που σας είπα, ότι είναι μία εμβληματική πρωτοβουλία της κυβέρνησης και δεν θέλουμε με κανένα τρόπο να θεωρηθεί ότι δεν έχουμε χρόνο να τη συζητήσουμε σε λεπτομέρεια. Εμείς είμαστε ανοικτοί μέχρι το τέλος, αν υπάρχουν βελτιώσεις να τις αποδεχθούμε, όπως έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Υπάρχει μια ανησυχία ως προς τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Να είναι σαφές ότι κανένα επαγγελματικό δικαίωμα δεν θα θιγεί. Ταυτοχρόνως, έχουμε στο υπουργείο Παιδείας ομάδες εργασίας, οι οποίες απαρτίζονται από διπλωματούχους μηχανικούς των πολυτεχνείων και πτυχιούχους μηχανικούς των ΤΕΙ --όπως ακριβώς το είχαμε υποσχεθεί-- με βάση το νόμο που ψηφίσαμε τον Αύγουστο και είναι εντυπωσιακό, ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να βρουν λύσεις ---και θα βρουν λύσεις. Αυτό δεν έχει γίνει τόσο συστηματικά και με τόση επιμονή εδώ και 30 τουλάχιστον χρόνια. Και βεβαίως υπάρχουν και ορισμένες αντιδράσεις, κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει το τμήμα τους να είναι αυτόνομο --που όμως δεν μπορεί να γίνει-- κτλ, είναι αντιδράσεις που λογικό είναι σε ένα τόσο σύνθετο εγχείρημα να υπάρχουν.

ΕΡ: Οπότε προχωράτε στη λειτουργία του πανεπιστημίου κανονικά, από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος;

ΑΠ: Βεβαίως, θα είναι στο μηχανογραφικό, θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβρη του 2018 η λειτουργία των νέων τμημάτων και έχει ενδιαφέρον ότι οι δήμαρχοι των δήμων της Δυτικής Αττικής ενισχύουν πάρα πολύ αυτό το εγχείρημα, προσφέροντας μάλιστα και κτίρια για τις ανάγκες του ιδρύματος --ορισμένοι και τεράστιες εκτάσεις, που θα βάλουμε μπρος να χρηματοδοτήσουμε για νέες εγκαταστάσεις. Υπάρχει ένας προβληματισμός από την πλευρά του Πολυτεχνείου, ως προς την ονομασία ορισμένων τμημάτων, νομίζουμε ότι έχουμε πειστικές απαντήσεις, ότι δηλαδή τετραετή τμήματα υπάρχουν και στην Ευρώπη, όπως υπάρχουν και πενταετή. Τα τετραετή είναι επιπέδου 6 Ευρωπαϊκών προσόντων, τα πενταετή επιπέδου 7. Αυτό ακριβώς λέει και η απόφαση του Τεχνικού Επιμελητηρίου, με την οποία συμφωνούμε και εμείς 100%. 'Αρα είναι ένα εγχείρημα που τμήματα εξαιρετικά υψηλού επιπέδου συγχωνεύονται το ένα με το άλλο, ιδρύονται νέα τμήματα σε νέα γνωστικά αντικείμενα και δημιουργούμε διετή προγράμματα σπουδών, που και εκεί το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, διότι έχουμε έρθει σε επαφή με παραγωγικούς φορείς, οι οποίοι μας έχουν υποσχεθεί ότι θα παρέχουν δυνατότητες για πρακτική εξάσκηση.

ΕΡ: Ουσιαστικά, το μοντέλο που προωθείται μέσω του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με τη συνεργασία τοπικών φορέων με τους πανεπιστημιακούς, είναι κάτι που θα ακολουθήσουν πανεπιστήμια και σε άλλες περιφέρειες της χώρας; Πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι ήδη σε συζητήσεις, από ότι γνωρίζουμε, σε τελικό στάδιο...

ΑΠ: Και στο Ιόνιο και στην Ήπειρο --ειδικά στην Ήπειρο είμαστε σε πολύ πιο προχωρημένο στάδιο-- θα το ακολουθήσουμε. Πάρα πολλοί, όταν λένε «θα συνδεθούμε με την κοινωνία», εννοούν να ιδιωτικοποιηθούν τα πανεπιστήμια. Η κοινωνία, όμως, είναι πολυδιάστατη: είναι οι παραγωγικοί φορείς, οι εκπαιδευτικοί φορείς, είναι άλλου τύπου δραστηριότητες, π.χ. το θαλάσσιο πάρκο στη Ζάκυνθο και η σύνδεσή του με το Ιόνιο πανεπιστήμιο, με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Αυτό είναι πάλι μία δομή που έχει μέσα της και ερευνητικά, αλλά και κοινωνικά χαρακτηριστικά. Το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης, έχει πολύ καλές εγκαταστάσεις σε σχολές διαφόρων ειδικοτήτων στα αγροτικά. Το Αβερώφειο στη Λάρισα, τη σχολή γαλακτοκομίας στα Ιωάννινα. Εμείς λέμε ότι ειδικά τα διετή θα μπορούσαν να αγκαλιάσουν και να αναβαθμίσουν κυρίως τέτοιες διαδικασίες, οπότε είναι μία νέα διάσταση των ΑΕΙ που θα το ενισχύσουμε πάρα πολύ, αρχίζοντας από τα αναβαθμισμένα προγράμματα σπουδών. Έχει μια σημασία και αυτό. Δεν θα εγκλωβίσουμε τα παιδιά, ιδιαίτερα των ΕΠΑΛ, σε δομές που ενδεχομένως είναι αδύνατες ακαδημαϊκά. Τα διετή προγράμματα σπουδών, ακαδημαϊκά θα είναι πάρα πολύ αναβαθμισμένα.

ΕΡ: Αυτό το πλαίσιο της αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των προγραμμάτων, υποθέτω δεν περιλαμβάνει μόνο τις διετείς δομές, αλλά όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

ΑΠ: Έτσι είναι. Τα ιδρύματα κατά καιρούς αναβαθμίζουν τα προγράμματά τους και αυτό είναι μία εξαιρετική διαδικασία, την οποία κάνουν και την κάνουν πάρα πολύ καλά. Γνωρίζουμε, όμως, ότι από τον Σεπτέμβριο του 2018, όλα τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών θα έχουν ιδρυθεί από την αρχή και θα έχουν εγκριθεί μετά από διαδοχικές εγκρίσεις ενός οργάνου που θα συμμετέχουν όλοι οι κοσμήτορες, του κάθε πανεπιστημίου, μετά της Συγκλήτου και στη συνέχεια του υπουργείου. 'Αρα, θα έχουμε από τον Σεπτέμβριο, ήδη, καινούρια προγράμματα σπουδών στα μεταπτυχιακά και με αυτόν τον τρόπο ελπίζουμε να καταφέρουμε ορισμένα ακραία και ακαδημαϊκά απαράδεκτα προβλήματα που είχαν γιγαντωθεί αφού ο προηγούμενος νόμος ενίσχυε τις δυνατότητες αυθαιρεσίας. Το δεύτερο είναι ότι ιδρύουμε πολλά τμήματα τα οποία θα έχουν διδάσκοντες που ήδη είναι σε παλαιότερα τμήματα, αλλά σίγουρα όλα αυτά τα τμήματα θα έχουν νέα προγράμματα σπουδών. Πχ, εμείς για να προχωρήσουμε στην ίδρυση του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, είχαμε ζητήσει από όλα τα τμήματα καινούρια προγράμματα σπουδών, τα οποία μάλιστα έφτιαξαν το καλοκαίρι. Τώρα , θα εγκριθούν αυτά από τις νέες γενικές συνελεύσεις, από τη Διοικούσα Επιτροπή και από το υπουργείο. 'Αρα, σημαίνει ότι ακόμη και τα καινούρια θα περάσουν ξανά από επεξεργασία. Τέτοιες ακαδημαϊκές διαδικασίες έχω την αίσθηση ότι είχαμε πάρα πολύ καιρό να δούμε. Και έχω και τεράστια αισιοδοξία ότι όλοι πραγματικά προσπαθούν να διαμορφώσουν μία καλύτερη από όλες τις πλευρές καλύτερη επόμενη μέρα.

ΕΡ: Για το θέμα των αποφοίτων των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, που αναρωτιούνται εάν το πτυχίο τους θα μπορούσε εκ των υστέρων να αναβαθμιστεί, θα υπάρξει κάποια πρόβλεψη; Γιατί στο νομοσχέδιο δεν αναφέρεται ρητά κάτι.

ΑΠ: Πρώτον, και αυτοί που είναι ήδη μέσα στα ΤΕΙ, δεν θα πάρουν αυτόματα πανεπιστημιακό πτυχίο. Εμείς λέμε, κάθε τμήμα θα αποφασίσει τα προαπαιτούμενα και τις διαδικασίες για να δώσει πανεπιστημιακό πτυχίο σε όσους είχαν εισαχθεί σε ΤΕΙ. Τίποτα δεν θα είναι «αυτόματο». Προφανώς θα αναγνωριστούν διάφορα μαθήματα, αλλά θα πάρουν και κάποια πρόσθετα μαθήματα. Αυτή η απόφαση θέλουμε να έρθει από τα τμήματα, δεν είναι θέμα του υπουργείου. Το δεύτερο είναι ότι θα δώσουμε τη δυνατότητα στους παλιούς αποφοίτους να συμμετέχουν στις κατατακτήριες εξετάσεις --γιατί αυτό θα είναι ένα δεύτερο πτυχίο-- με ένα αυξημένο ποσοστό και βεβαίως, επειδή αυτοί οι άνθρωποι έχουν τελειώσει αυτά τα τμήματα, θα τους αναγνωριστούν τα παλιότερα μαθήματα. Αν δηλαδή πάνε να πάρουν πτυχίο στο τμήμα από το οποίο έχουν πτυχίο ΤΕΙ, προφανώς, έχουν κάνει ήδη πάρα πολλά μαθήματα.

ΕΡ: 'Αρα, είναι η λύση των κατατακτήριων.

ΑΠ: Είναι η λύση των κατατακτηρίων, όμως με πολύ ευνοϊκότερους όρους. Επαναλαμβάνω όμως, εμείς δεν θέλουμε να ανακατευθούμε σε αυτά τα θέματα, γιατί έχουν απόλυτη σχέση με τα τμήματα.

ΕΡ: Σε σχέση με τη νομοθετική λειτουργία του υπουργείου, είχατε πει τον περασμένο Δεκέμβριο για μία νέα πρόβλεψη στις μετεγγραφές των φοιτητών, που θα αφορά αδέρφια που σπουδάζουν σε διαφορετικές πόλεις. Πότε περιμένουμε να το δούμε ως νομοθετική ρύθμιση; Υπάρχει περίπτωση να περιληφθεί στο νομοσχέδιο για το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής;

ΑΠ: Όντως, θα το δούμε τώρα, στο νομοσχέδιο για το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Έχουμε ολοκληρώσει όλες τις μελέτες των υποπεριπτώσεων. Η γενική γραμμή θα είναι ότι για τις περισσότερες οικογένειες που σπουδάζουν τα παιδιά τους, θα προσπαθήσουμε να σπουδάζουν σε μία πόλη, ώστε να μη συντηρούν πάνω από ένα σπίτι εκτός από αυτό που μένουν. Στις περιπτώσεις που υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα, που έχουν να κάνουν με πολύ χαμηλό εισόδημα, εμείς θα νομοθετήσουμε τη δυνατότητα τα παιδιά αυτά να έρχονται εκεί που είναι οι γονείς τους. Τώρα, στην περίπτωση που εκεί που είναι οι γονείς, να μην υπάρχουν πανεπιστήμια, θα φροντίσουμε να πάνε σε μια τρίτη πόλη. Δηλαδή, να είναι σε μία πόλη μαζί και να αυξήσουμε το στεγαστικό επίδομα που ήδη παίρνουν αυτά τα παιδιά.

ΕΡ: Η εφαρμογή αυτής της ρύθμισης θα ισχύσει άμεσα;

ΑΠ: Με την ψήφιση του νομοσχεδίου. Είναι έτοιμο το ηλεκτρονικό σύστημα, οπότε θα ανοίξει άμεσα και τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα μετεγγραφής από αυτό το εξάμηνο.

ΕΡ: Μετά το νομοσχέδιο για το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, περιμένουμε και το νομοσχέδιο για το νέο τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια Εκπαίδευση…

ΑΠ: Μετά το νομοσχέδιο για το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ημέρες επίσης, ένα πολύ μεγάλο και πάρα πολύ ριζοσπαστικό νομοσχέδιο που θα έχει σχέση με την αναμόρφωση των δομών στήριξης των σχολείων. Αυτό είναι μία τεράστια μεταρρύθμιση που γίνεται και η οποία παρόλο που την βγάλαμε σε διαβούλευση, δεν πήρε διαστάσεις, αφού συνήθως η τριτοβάθμια μονοπωλεί τα πράγματα. Αφορά στο με ποιο τρόπο θα γίνεται η αυτοαξιολόγηση των σχολείων, με ποιο τρόπο θα γίνεται η υποστήριξη των σχολείων -γιατί σήμερα έχουμε δομές, οι οποίες δεν συντονίζονται με το σωστό τρόπο. Με ποιο τρόπο θα ενταχθούν σε αυτό οι σχολικοί σύμβουλοι, και κυρίως, πώς θα καταφέρουμε επιτέλους να έχουμε στις δομές αυτές διάφορες ειδικότητες, όπως κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, που αυτή τη στιγμή τα σχολεία τους έχουν τεράστια ανάγκη.

ΕΡ: Περιμένουμε δηλαδή μια αλλαγή των αρμοδιοτήτων των σχολικών συμβούλων, μια προσαρμογή;

ΑΠ: Θα κάνουμε μια πολύ καλύτερη οργάνωση των δομών υποστήριξης και μέσα σε αυτή, οι σχολικοί σύμβουλοι θα έχουν αναβαθμισμένο ρόλο. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι το σχολείο από την πρώτη μέρα, με απόφαση του συλλόγου των διδασκόντων, θα στέλνει σε αυτές τις δομές τα προβλήματα και τους προβληματισμούς. Γιατί το σχολείο έχει μια εμπειρία. Δεν υπάρχει περίπτωση, τα προβλήματα που έχουν εμφανιστεί να μην εμφανιστούν και την επόμενη χρονιά. 'Αρα, από την αρχή θα κληθεί το σχολείο να πει ποια είναι τα προβλήματα και να έχει απαιτήσεις από αυτές τις δομές για το πώς θα αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα. Αυτές οι δομές είναι υποχρεωμένες να συνεργαστούν, αφού πάρουν τα αιτήματα των σχολείων και να στείλουν στα σχολεία έναν προγραμματισμό με τις δράσεις που πρόκειται να κάνουν. Επισκέψεις σχολικών συμβούλων, επισκέψεις των ψυχολόγων, θα γίνεται με πρωτοβουλία των σχολείων και υποχρεωτική ανταπόκριση από πλευρά των δομών. 'Αρα, οι δομές αυτές θα είναι δυναμικές. Αυτό ανάλογα με τα αιτήματα θα συνεδριάζει και θα αποφασίζει από κοινού πώς θα αντιμετωπίζονται αυτά τα θέματα και στο τέλος του χρόνου θα πρέπει όλοι να έχουν μία αίσθηση του τι έκαναν, τι πήγε καλά, τι δεν πήγε.

ΕΡ: Όλο αυτό θα είναι λοιπόν και στο πλαίσιο της αυτοαξιολόγησης;

ΑΠ: Ναι, αλλά το βασικό είναι να αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε ότι τα προβλήματα στο σχολείο είναι γνωσιακά, αλλά και κοινωνικά και λειτουργικά. Εγώ πηγαίνω σε πάρα πολλά σχολεία. Πρώτον, μου κάνει εντύπωση η ζέση και η δυναμικότητα των εκπαιδευτικών. Το δεύτερο, είναι ότι πολλοί δάσκαλοι και καθηγητές μου λένε ότι παίζουν και έναν ρόλο συμβουλευτικό για τα προβλήματα που έχουν οι γονείς οι ίδιοι. Όχι οι γονείς με τα παιδιά. Έχει σημασία αυτό. Διότι ο γονέας εμπιστεύεται τον εκπαιδευτικό για να του ανοιχτεί. Αυτό τώρα είναι ένα βαρύ φορτίο. Γιατί ο εκπαιδευτικός τι να κάνει; Και τον ψυχολόγο, και τον κοινωνικό λειτουργό και τον εκπαιδευτικό , τον τραπεζοκόμο και τον παιδονόμο… Πόσους ρόλους να έχει…

Και για το άλλο νομοσχέδιο, που ρωτήσατε, μόλις τελειώσουμε τις συζητήσεις που κάνουμε σε διαφορετικά επίπεδα, θα προχωρήσουμε σε αυτό το πακέτο που έχουμε ήδη πει. Θα υπάρχουν κάποιες αλλαγές, δευτερεύουσες κατά τη γνώμη μου.

ΕΡ: Δηλαδή το γενικό πλαίσιο είναι αυτό που γνωρίζουμε ήδη; Η καθυστέρηση θα είναι μεγάλη;

ΑΠ: Όχι, προφανώς τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν. Πάντως, επειδή θα αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων και λόγω δημιουργίας νέων τμημάτων, επειδή θα αυξηθεί ο αριθμός αυτών που θα γράφονται στα ΕΠΑΛ και λόγω των διετών σπουδών, νομίζω ότι τα πράγματα θα αποδραματοποιηθούν πάρα πολύ, μέχρι το 2020. Τα έχουμε υπολογίσει και βλέπουμε ότι αν κανείς επικεντρωθεί στο σχολείο και στην τρίτη λυκείου, θα τα καταφέρει μια χαρά.

ΕΡ: Μιας και είπατε για τον αριθμό των εισακτέων, η πρόθεσή σας για να υπάρχει ανοικτός αριθμός εισακτέων, θα είναι μέσα στον ίδιο χρονικό ορίζοντα;

ΑΠ: Βεβαίως. Κάνουμε τώρα μία μελέτη, ένα-ένα τα τμήματα, να δούμε σε ποια τμήματα χρειάζονται πρόσθετο διδακτικό προσωπικό, γιατί πολλά τμήματα έχουν καλές εγκαταστάσεις, αλλά υπολειτουργούν, να δούμε τις προτιμήσεις των παιδιών, προφανώς δε μιλάμε για την Ιατρική και τους Μηχανικούς, Και αυτό ας ανοίξουμε τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ μας να σπουδάσουν τα παιδιά αυτό που θέλουν. Ποιος είναι ο λόγος να μη σπουδάζουν αυτό που θέλουν;

ΕΡ: 'Αρα, το 2020, μαζί με το νέο σύστημα, θα έχουμε και ανοικτό αριθμό εισακτέων;

ΑΠ: Νομίζω από το 2020 μπορούμε να περιμένουμε σε αρκετά τμήματα --το μελετάμε αυτό-- να μπαίνουν απλώς με τον βαθμό του απολυτηρίου. Προοδευτικά ελπίζουμε να γενικευτεί. Εκτός από τις σχολές μεγάλης ζήτησης.

ΕΡ: Φέτος, πότε αναμένουμε τις ανακοινώσεις για τον αριθμό των εισακτέων; Θα υπάρξει κάποια αλλαγή, λόγω του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής;

ΑΠ: Ε, μέχρι τις 15 Μαρτίου θα γίνουν οι ανακοινώσεις. Δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα απολύτως σχετικά με τον προγραμματισμό μας.

ΕΡ: Ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ότι μελετάται η ίδρυση μιας νέας Νομικής Σχολής, πιθανότατα στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Έχουμε ανάγκη νέους δικηγόρους;

ΑΠ: Δεν πρόκειται να αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων στις Νομικές, ακόμη κι όταν φτάσουμε στο σημείο να ιδρύσουμε τη νέα Νομική Σχολή. Θα μοιραστεί ο αριθμός των εισακτέων αντί για τις τρεις, στις τέσσερις Νομικές και με αυτόν τον τρόπο θέλουμε να αποσυμφορήσουμε τις τρεις Νομικές Σχολές που υπάρχουν σήμερα, οι οποίες λόγω της αυξημένης ζήτησης έχουν μεγάλο αριθμό εισακτέων η καθεμιά. Αυτό θέλουμε να πετύχουμε και όχι να αυξήσουμε τον αριθμό των πτυχιούχων της Νομικής. Θυμάστε εσείς κάποια χρονιά που οι Νομικές να μην είχαν διαμαρτυρηθεί ότι παίρνουν πολλούς εισακτέους; Γιατί δε μπορούμε τον ίδιο αριθμό εισακτέων να τον χωρίσουμε δια του 4 αντί δια του 3; Αυτό δεν το καταλαβαίνουν όσοι διαμαρτύρονται;

ΕΡ: Δεν θα αλλάξει δηλαδή ο συνολικός αριθμός εισακτέων για τις νομικές σχολές; Θα είναι ο ίδιος;

ΑΠ: Ναι, ο ίδιος αλλά έχουμε ακόμη πολύ χρόνο να το μελετήσουμε. Αλλά το ίδιο έχουμε κάνει με τους Μηχανικούς, με το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Υπάρχουν σχολές μεγάλης ζήτησης. Η μεγάλη ζήτηση έχει δύο αρνητικά: πρώτον, η Πολιτεία κάτω από πιέσεις αυξάνει σταδιακά τον αριθμό εισακτέων. Και ταυτοχρόνως επειδή είναι λίγες αυτές οι σχολές, έχεις πολύ μεγάλο αριθμό σε σχέση και με τις υποδομές και με το προσωπικό. Το να υπάρχει, λοιπόν, η δυνατότητα να αποσυμφορηθούν αυτά τα τμήματα, μόνο καλό μπορεί να προσφέρει.

ΕΡ: Υπάρχει σκέψη και για κάποια άλλη σχολή, πέραν της Νομικής; Ψυχολογίας ίσως…

ΑΠ: Βεβαίως, κοιτάξτε. Το πόρισμα του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ηπείρου, του Ιονίου πανεπιστημίου και της Θεσσαλίας, κτλ, προβλέπουν και καινούρια τμήματα. Και εμείς είμαστε πάρα πολύ ανοικτοί σε αυτή διαδικασία.

ΕΡ: Είναι λοιπόν μέσα στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται στα ιδρύματα;

ΑΠ: Ακριβώς.

ΕΡ: Για τη νέα χρονιά, περιμένουμε κάτι καινούριο στα σχολεία;

ΑΠ: Προχωράμε στη οργάνωση της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στην οποία προφανώς αποκλειστική ευθύνη θα έχουν οι νηπιαγωγοί και η οποία θα ολοκληρωθεί σε όλους τους Δήμους σε βάθος τριετίας. Οι μαθητές από του χρόνου δεν θα πληρώνουν τα ξενόγλωσσα βιβλία στο λύκειο. Και για τη β' λυκείου, θα έχουμε δυο δίωρα την εβδομάδα, μετά το μάθημα, διδασκαλία ξένης γλώσσας. Που, αν δεν συμπληρώνουν αριθμό στο σχολείο τους, θα πηγαίνουν σε κάποιο γειτονικό σχολείο.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Να είστε καλά. Εγώ σας ευχαριστώ.

Αθηνά Καστρινάκη

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kleista-sxoleia
Το εορτολόγιο του Δεκεμβρίου φέρνει πολλά κλειστά σχολεία μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων
Ο Δεκέμβριος είναι «πλούσιος» μήνας ως προς το εορτολόγιο του και κάπως έτσι σε αρκετές περιοχές της χώρας οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα...
Το εορτολόγιο του Δεκεμβρίου φέρνει πολλά κλειστά σχολεία μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων