Thumbnail
«Δεν θέλει λύπηση, αλλά αποδοχή και κατανόηση» - Δείτε το βίντεο με όσα αναφέρει η μητέρα

«Η αποδοχή είναι το πρώτο πράγμα. Μετά απ’ αυτήν, επειδή κανείς δεν ξέρει καλύτερα το παιδί από το γονιό του, δεν υπάρχουν κανόνες, η χρυσή τομή βρίσκεται στην πλήρη αποδοχή και τη στήριξη» λέει η Μαρία Βατή, αντιπρόεδρος της «Συνεξέλιξης», του Συλλόγου Γονέων και Φίλων ανθρώπων με Αυτισμό.

Η Μαρία Βατή μας άνοιξε το σπίτι της και μας έδειξε την αλήθεια όπως είναι. Ζει στον Μόλυβο, έχει μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση, το ξενοδοχείο «Ακτή». Η Μαρία έχει δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο 22 χρόνων και τον Μιχαήλ 18 ετών που διαγνώστηκε στο φάσμα του αυτισμού και πηγαίνει στο Ειδικό Σχολείο στα Υφαντήρια. «Γι’ αυτό τον λόγο κάποιους μήνες μένουμε αναγκαστικά κοντά στη Μυτιλήνη για να μπορεί ο Μιχαήλ να πηγαίνει σχολείο» εξηγεί.

Το φάσμα του αυτισμού είναι ευρύτερα γνωστό τα τελευταία χρόνια. Η «Συνεξέλιξη» με τις δράσεις της εδώ και έναν χρόνο στη Λέσβο έκανε ορατά τα προβλήματα των ανθρώπων και των παιδιών που έχουν διαγνωστεί στο φάσμα του αυτισμού με δράσεις της, την ίδια ώρα που διεκδικεί τον δημόσιο χώρο για τους συμπολίτες μας, μικρούς και μεγάλους που πολλές φορές κλείνονται στο σπίτι.

Ο Μιχαήλ διαγνώστηκε με αυτισμό όταν ήταν 27 μηνών, ενώ από 13 μηνών η μητέρα του καταλάβαινε ότι κάτι συμβαίνει. «Δεν μας είχαν πει αρχικά οι γιατροί κάτι, μετά διαγνώστηκε η ψυχοκινητική καθυστέρηση» αναφέρει, «δεν ξέραμε για τον αυτισμό τότε, και οι γιατροί μας ευχήθηκαν… κουράγιο και δύναμη. Ήταν σαν να σε ρίχνουν στον ωκεανό, χωρίς κανένα σωσίβιο και χωρίς να ξέρεις κολύμπι».

«Δεν θέλει λύπηση, αλλά αποδοχή και κατανόηση» εξηγεί η κ. Βατή για κάποια ενδεχόμενη «ακραία συμπεριφορά» που συμβαίνει μόνο όταν τα ίδια τα άτομα με αυτισμό νιώσουν ότι κινδυνεύουν.

«Είμαστε οι δυο μας» επαναλάμβανε πάντα. Οι θεραπευτές ήταν ελάχιστοι στη Λέσβο, δεν ήξεραν να αντιμετωπίσουν τις παθήσεις, ο αυτισμός ήταν σχεδόν άγνωστος. Κι ενώ στην εκπαίδευση έχει σημειωθεί πρόοδος, σε ό,τι αφορά τις υποδομές τα πράγματα χαρακτηρίζονται… χάλια.

Η Μαρία Βατή απερχόμενη δημοτική σύμβουλος θα είναι υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου με τον συνδυασμό του Γιάννη Σπιλάνη «Συμπαράταξη Πολιτών». Αξίζει να τη δείτε και να την ακούσετε όχι μόνο για το έργο που έχει προσφέρει η «Συνεξέλιξη» αλλά για την αναγκαιότητα των δομών που πρέπει να γίνουν, εντός του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και εντός του νησιού, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι με αυτισμό να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής, αλλά και να επιβιώνουν ισότιμα με τους υπόλοιπους.

Πηγή: stonisi.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thrania-sxoleio-intime-4-768x480.jpg
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Σε ποιες περιοχές τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα που έρχεται
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Παιδιά στη Γάζα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε πολεμικά γεγονότα εμφάνιζουν αλλαγές DNA σε πολλές τοποθεσίες και περιοχές στο γονιδίωμα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
μηλοξιδο
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες
Το μήλο έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κάτι που τα καθιστά ένα υγιεινό σνακ ή συστατικό σε κάθε δίαιτα
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες