kota
Η διάσημη ερώτηση για το αν πρώτα υπήρξε η κότα ή το αβγό, που έχει απασχολήσει τους ανθρώπους για αιώνες, έχει επιτέλους επιστημονική απάντηση.

Οι επιστήμονες συμφωνούν πλέον ότι το αβγό υπήρξε πρώτα, και μάλιστα η απάντηση αυτή είναι αποτέλεσμα πολυάριθμων μελετών σε διάφορους επιστημονικούς τομείς.

Η ερώτηση δεν αφορά απλώς έναν φιλοσοφικό γρίφο, αλλά σχετίζεται με τις διαδικασίες της εξέλιξης. Η επιστήμη δείχνει ότι τα πλάσματα που γεννούσαν αβγά υπήρχαν πολύ πριν τα σύγχρονα κοτόπουλα, με τη διαδικασία αυτή να χρονολογείται εκατομμύρια χρόνια πίσω στους προγόνους των πτηνών, όπως οι δεινόσαυροι και τα αρχαία θαλάσσια ζώα.

Όπως εξηγούν οι εξελικτικοί επιστήμονες, τα πουλιά, όπως η κότα, προέρχονται από ερπετά που γεννούσαν αβγά. Η μετάβαση από τα ερπετά στα πτηνά ήταν μια σταδιακή διαδικασία που εξελίχθηκε μέσα σε εκατομμύρια χρόνια. Το πρώτο πλάσμα που έμοιαζε με κότα αναδύθηκε από ένα αβγό που γέννησε ένα ερπετό με χαρακτηριστικά που το έκαναν να μοιάζει με πουλί, αλλά δεν ήταν ακόμα πραγματικά κότα.

Οι γενετιστές επιβεβαιώνουν ότι το σύγχρονο κοτόπουλο προέρχεται από κόκκινα πτηνά της ζούγκλας και άλλα συγγενικά είδη, μέσω φυσικής επιλογής και επιλεκτικής αναπαραγωγής από τον άνθρωπο. Το πρώτο κοτόπουλο γεννήθηκε από ένα αβγό που γέννησε ένα πουλί που ήταν σχεδόν, αλλά όχι εντελώς, κότα. Έτσι, το αβγό ήταν αυτό που προηγήθηκε εξελικτικά.

Η υποστήριξη αυτής της θεωρίας έρχεται και από την παλαιοντολογία, καθώς οι δεινόσαυροι Theropod, που ήταν οι πρόγονοι των πτηνών, γεννούσαν αβγά με σκληρό κέλυφος εκατομμύρια χρόνια πριν. Τα απολιθώματα αυτών των πλάσμάτων δείχνουν ότι η ωοτοκία υπήρχε πολύ πριν εξελιχθεί το σύγχρονο κοτόπουλο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι εμβρυολόγοι αναγνωρίζουν μια γενετική μετάλλαξη που συνέβη σε ένα έμβρυο μέσα σε ένα αβγό, με αποτέλεσμα την εμφάνιση του πρώτου κοτόπουλου. Ένα σημαντικό εύρημα σε αυτήν την κατεύθυνση ήταν η ανακάλυψη της πρωτεΐνης ωοκλειδίνη-17, που είναι απαραίτητη για τη δημιουργία του σκληρού κελύφους των αυγών και εμφανίζεται για πρώτη φορά στις ωοθήκες του πουλιού, όχι στο αβγό.

Μια πρόσφατη μελέτη από το University of Geneva αναφέρεται στο μονοκύτταρο είδος Chromosphaera perkinsii, που αποκαλύπτει ότι οι μηχανισμοί για τη δημιουργία αυγών υπήρχαν πολύ πριν από τα σύγχρονα πτηνά και ακόμη και πριν από τα πρώτα ζώα.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 31/03

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

τεμμ
Φοιτητές Φιλοσοφικής Αθηνών ΕΚΠΑ: Εκδήλωση-συζήτηση για το έγκλημα στα Τέμπη
«Δεν ξεχνάμε, θα φτάσουμε ως το τέρμα! Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!»: Εκδήλωση-συζήτηση την Πέμπτη 3 Απριλίου, στις 16:00 στην κεντρική είσοδο της...
Φοιτητές Φιλοσοφικής Αθηνών ΕΚΠΑ: Εκδήλωση-συζήτηση για το έγκλημα στα Τέμπη
ΔΙΕΚ
ΟΙΕΛΕ: «Σκληρή η εργασιακή πραγματικότητα των εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια»
ΟΙΕΛΕ για έρευνα ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ: Μεγάλη η αύξηση των δαπανών των νοικοκυριών για φροντιστήρια, όξυνση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων, τραγικές οι...
ΟΙΕΛΕ: «Σκληρή η εργασιακή πραγματικότητα των εκπαιδευτικών στα φροντιστήρια»
σχολικές τσάντες σάκες δημοτικό σχολείο πρωτοβάθμια εκπαίδευση
Σφοδρές αντιδράσεις γονέων για τη νέα πλατφόρμα εγγραφής στην Α’ Δημοτικού
Η νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας για την εγγραφή των μαθητών στην Α’ Δημοτικού προκαλεί αντιδράσεις λόγω αδικιών και αποκλεισμών,...
Σφοδρές αντιδράσεις γονέων για τη νέα πλατφόρμα εγγραφής στην Α’ Δημοτικού