ΣΥΝΕΚ: Αναστολή διαδικασιών επιλογής για τα ΚΕΑ
ΣΥΝΕΚ: Διακοπή διαδικασιών επιλογής διευθυντών ΔΕ

Πρωτοφανή πράγματα συμβαίνουν από τον πρώτο ήδη μήνα της θητείας της νέας κυβέρνησης στο Υπουργείο Παιδείας.  Αυτή τη φορά σειρά έχουν οι διαδικασίες επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης και συγκεκριμένα για τα ΚΕΑ (Κέντα Εκπαίδευσης για της Αειφορία) και για τους Διευθυντές Δευτεροβάθμιας και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.                                      

Μετά τις βουλευτικές εκλογές, με προφορική εντολή της Υπουργού Παιδείας, έγινε επανεκκίνηση των διαδικασιών επιλογής για τα ΚΕΑ (Κέντρα Εκπαίδευσης για την Αειφορία), και ενώ ήδη πλέον έχουν ανακοινωθεί οι αξιολογικοί πίνακες και έχουν κατατεθεί ενστάσεις κατά των πινάκων, με νέα απόφαση της υπουργού αναστέλλονται οι διαδικασίες, εν όψει θεσμοθέτησης νέου πλαισίου για τις υποστηρικτικές δομές. Η αναστολή αυτή, η οποία δεν βασίζεται σε καμία νόμιμη διαδικασία (ένας νόμος είναι σε ισχύ μέχρι να τον καταργήσει ένας άλλος), οδηγεί συναδέλφους σε ομηρία και ουσιαστικά θέτει σε κίνδυνο τη σωστή λειτουργία των σχολείων .

 Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι πολλά, καθώς από τη μια συνάδελφοι έχουν παραιτηθεί από θέσεις ευθύνης για να καταθέσουν αίτηση υποψηφιότητας για τα ΚΕΑ -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υπηρεσιακή τους κατάσταση- και από την άλλη υπάρχουν  συνάδελφοι  εγκλωβισμένοι στα ΚΠΕ, που ενώ έχουν αιτηθεί την απαλλαγή από τα καθήκοντα τους, η υπηρεσία δεν τους  αποδεσμεύει, διότι σύμφωνα με την νομοθεσία τα ΚΠΕ δεν μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς το απαραίτητο προσωπικό (τρεις σε κάθε ΚΠΕ). Να σημειωθεί, επίσης, ότι  οι υφιστάμενες (παλιές) δομές είναι υποστελεχωμένες και ο αριθμός των εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε αυτές είναι μικρότερος από τις προκηρυχθείσες θέσεις των ΚΕΑ.

Όσον αφορά στις διαδικασίες επιλογής Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, έχουν διακοπεί μόνο με προφορική εντολή-  και ενώ η θητεία των υφιστάμενων ΔΙΔΕ λήγει τέλος Αυγούστου- γεγονός που δείχνει σοβαρή έλλειψη σχεδιασμού.

Η εκπαιδευτική πολιτική του υπουργείου είναι ασαφής, χαρακτηρίζεται από προχειρότητα, παλινωδίες και αιφνιδιασμούς που θα δημιουργήσουν προσκόμματα στην ομαλή έναρξη και λειτουργία των σχολείων. Ο χώρος της εκπαίδευσης, δεν πρέπει να μετατρέπεται σε πεδίο πολιτικού ρεβανσισμού και η επιλογή στελεχών δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν δούρειος ίππος για την άλωση της κρατικής μηχανής. Ζητάμε να προχωρήσουν οι νόμιμες διαδικασίες που περιλαμβάνονται στον νόμο 4547/18, ώστε τα σχολεία να μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς εμπόδια προς όφελος μαθητών και εκπαιδευτικών, και να διασφαλιστεί η αξιοπιστία και το αδιάβλητο των διαδικασιών.

Η Γραμματεία των ΣΥΝΕΚ

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

egkefalos.jpg
Αυτισμός: Ποιος είναι ο παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου;
Σύμφωνα με τη μελέτη, κοινοί ατμοσφαιρικοί ρύποι, όπως τα μικροσωματίδια και τα οξείδια του αζώτου, μπορούν να πυροδοτήσουν πολύπλοκους βιολογικούς...
Αυτισμός: Ποιος είναι ο παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου;
arxaia_ellada
Οι βωμολοχίες των αρχαίων Ελλήνων: Γυναικοπίπης, Ηδονοθήκη, Εύπυγος, Μυζούρις κα
Δείτε μερικές λέξεις που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες όταν ήθελαν να μειώσουν κάποιον
Οι βωμολοχίες των αρχαίων Ελλήνων: Γυναικοπίπης, Ηδονοθήκη, Εύπυγος, Μυζούρις κα
texniti_noimosini
Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί το επάγγελμα του μεταφραστή – Σε 3 χρόνια δεν θα χρειάζονται οι άνθρωποι

Σε τρία χρόνια, οι άνθρωποι δεν θα χρειάζονται καθόλου για μεταφράσεις, εκτίμησε ο Vasco Pedro, CEO της Unbabel,...

Η τεχνητή νοημοσύνη απειλεί το επάγγελμα του μεταφραστή – Σε 3 χρόνια δεν θα χρειάζονται οι άνθρωποι