ΑΠΘ: Συνέδριο «Αφηγήσεις και αφηγήσεις για την Παιδική Ηλικία»
Η αφήγηση, δηλαδή οι διά του λόγου και της τέχνης μορφές της παιδικής ηλικίας, αναμφισβήτητα επηρεάζει, τροποποιεί, αλλάζει την αντίληψη για το τι σημαίνει παιδική ηλικία.

Το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΤΕΠΑΕ) σε συνεργασία με το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης και το Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ διοργανώνουν Συνέδριο με θέμα «Αφηγήσεις και αφηγήσεις για την Παιδική Ηλικία», το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 18 (ώρα έναρξης 16.15) και το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019, στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ (10ος όροφος, Αίθουσα Εκδηλώσεων).

Το Συνέδριο θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων και ακαδημαϊκών που εργάζονται σε διαφορετικά πεδία της έρευνας για την παιδική ηλικία και για τους τρόπους που αυτή αποτυπώνεται με αφηγήσεις και αφηγήσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι ιστορικές σπουδές, μιλώντας για τον καθορισμό της παιδικής ηλικίας μέσα στον ιστορικό χρόνο, έδειξαν πως ουσιαστικά μιλάμε για την κατασκευή της. Η αφήγηση, δηλαδή οι διά του λόγου και της τέχνης μορφές της παιδικής ηλικίας, αναμφισβήτητα επηρεάζει, τροποποιεί, αλλάζει την αντίληψη για το τι σημαίνει παιδική ηλικία. Και φυσικά οι αφηγήσεις, κατασκευάζοντας επίσης την παιδική ηλικία ή τις παιδικές ηλικίες, την ή τις επαναπροδιορίζουν.

Με τον όρο αφηγήσεις εννοούμε αφηγήσεις προφορικές ή αφηγήσεις λογοτεχνικών χαρακτήρων εγγεγραμμένων σε λογοτεχνικά κείμενα, ενώ με τον όρο αφηγήσεις εννοούμε κάθε άλλου είδους «κείμενο» (ταινία, κόμικς, διαφήμιση κ.λπ.) στο οποίο εγγράφεται μια εκδοχή της παιδικής ηλικίας.

Μεταξύ των θεμάτων που θα παρουσιαστούν είναι: αφηγήσεις παιδιών ή ενηλίκων για την παιδική τους ηλικία και η επεξεργασία τους από τη σύγχρονη ιστορική, ψυχολογική /παιδαγωγική έρευνα, αφηγήσεις για την παιδική ηλικία μέσα στη Λογοτεχνία, παιδική ή για ενηλίκους, η παιδική ηλικία μέσα από εικονιστικές αφηγήσεις, στα mass media, στη φωτογραφία και σε ταινίες κινηματογραφικές ή τηλεοπτικές κ.λπ.       

Οι εγγραφές στο Συνέδριο θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 15.30. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.Περισσότερες πληροφορίες για το Συνέδριο παρέχονται στον σύνδεσμο: www.narratives.web.auth.gr
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 8/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

οπτικη
Οπτική ψευδαίσθηση: Μόνο αν είσαι πολύ παρατηρητικός θα βρεις το πουλί σε 6 δευτερόλεπτα
Αυτή η οπτική ψευδαίσθηση θα δοκιμάσει την παρατηρητικότητά σας και τις δεξιότητές σας
Οπτική ψευδαίσθηση: Μόνο αν είσαι πολύ παρατηρητικός θα βρεις το πουλί σε 6 δευτερόλεπτα
fasistika synthimata
Απειλητικά, φασιστικά μηνύματα σε βάρος εκπαιδευτικών σε σχολείο στην Ηλιούπολη
Φασιστικά συνθήματα και απειλές σε βάρος εκπαιδευτικών έγραψαν ακροδεξιοί σε σχολείο της Ηλιούπολης
Απειλητικά, φασιστικά μηνύματα σε βάρος εκπαιδευτικών σε σχολείο στην Ηλιούπολη