Κι άλλο λάθος στο νέο βιβλίο των Μαθηματικών της Ε' Δημοτικού

Ανατρέχοντας (αυτή τη φορά) στη σελίδα 55 του Α’ τεύχους του Τετραδίου Εργασιών των Μαθηματικών της Ε’ Δημοτικού υπάρχει μεταξύ άλλων το 1ο πρόβλημα. Το πρόβλημα ανήκει στην ενότητα της «Αναγωγής στην κλασματική μονάδα». Αυτό παρατίθεται παρακάτω:

mathimati.jpg

 

Προσπαθώντας να λύσεις σωστά το πρόβλημα καταλήγεις στο ότι η ηλικία του Ανδρέα είναι 8 ετών και η ηλικία του Μπιλ είναι 25 ετών.

Ανατρέχοντας στο Βιβλίο του Εκπαιδευτικού συναντάς την παρακάτω απάντηση:

askisi.jpg

 

Προφανώς και δεν είναι όσο αναγράφεται στο Βιβλίο του Εκπαιδευτικού. Προφανώς και δεν είναι σημαντικό λάθος. Ωστόσο, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι εντοπίζεται και προστίθεται ένα ακόμη λάθος σε λύση άσκησης, η οποία εδώ και περίπου δύο χρόνια που το βιβλίο έχει κυκλοφορήσει (από την ηλεκτρονική του μορφή) δεν έχει γίνει καμία είδους διόρθωση. Ενδεχομένως, συνάδελφοι/-ισσες της τάξης που χρησιμοποιούν (ή που χρησιμοποίησαν) το σχολικό εγχειρίδιο στη διδακτική πράξη να το έχουν εντοπίσει και νωρίτερα.

Το παρόν άρθρο, κατά την άποψη του γράφοντος, στοχεύει καθαρά και μόνο στον εντοπισμό του συγκεκριμένου λάθους και την ενημέρωση των συναδέλφων/-ισσών εκπαιδευτικών της πράξης. Συζητήσεις που αφορούν το «αν είναι καλό ή κακό το βιβλίο» ανήκουν σε άλλη θεματική ενότητα (είδος ασκήσεων, ανάπτυξη θεματικών ενοτήτων, αλληλοσυμπλήρωση εννοιών, επιλογή μεθόδων επίλυσης, κοινωνικοπολιτισμική διάσταση, ρόλος εκπαιδευτικών, ρόλος μαθητών/-τριών, κτλ) και, φυσικά, η ύπαρξη τέτοιων λαθών σε λύσεις ασκήσεων ή προβλημάτων, δεν αποδεικνύουν κάτι τέτοιο.  

Του Αλέξανδρου Βασιλειάδη 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΣΟΚ στην Καλλιθέα: Καθηγήτρια Γυμνασίου συνελήφθη για διακίνηση ναρκωτικών σε μαθητές

Πίνακες εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ: Το «στοίχημα» για τη Μεγάλη Εβδομάδα

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Γεράσιμος Παπαδόπουλος
Τρία χρόνια μετά τα Τέμπη: Ο Γεράσιμος δίνει τη δική του σιωπηλή μάχη ζωής
«Ίσως τα θύματα να μην είναι 57» – Συγκλονίζουν οι αναφορές στη δίκη για τον μοναδικό επιζώντα του πρώτου βαγονιού
Τρία χρόνια μετά τα Τέμπη: Ο Γεράσιμος δίνει τη δική του σιωπηλή μάχη ζωής
αρτεμις
Άλμα στην ιστορία: Το Artemis II «άγγιξε» τη Σελήνη και έσπασε κάθε ρεκόρ απόστασης
Η πρώτη επανδρωμένη αποστολή μετά το 1972 ταξίδεψε πιο μακριά από ποτέ – Νέα εποχή στην εξερεύνηση του Διαστήματος
Άλμα στην ιστορία: Το Artemis II «άγγιξε» τη Σελήνη και έσπασε κάθε ρεκόρ απόστασης