To Eθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 69 Πανεπιστήμια από 44 χώρες τα οποία έχουν επιλεγεί να συμμετέχουν στο διεθνώς γνωστό πρόγραμμα υποτροφιών "Ryoichi Sasakawa Young Leaders Fellowship Fund" (SYLFF). Το Ε.Κ.Π.Α. είναι το μόνο Ίδρυμα Ανωτάτης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα που συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό που χρηματοδοτείται από το Nippon Foundation (πρώην Sasakawa Foundation) και η διαχείρισή του γίνεται από το Tokyo Foundation for Policy Research (πρώην Global Foundation for Research and Scholarship). Η υποτροφία αφορά φοιτητές και φοιτήτριες με ηγετικές ικανότητες που πραγματοποιούν μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές σε κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες.
Την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020 πραγματοποιήθηκε τελετή υποδοχής των νέων 6 υποτρόφων οι οποίοι επελέγησαν να λάβουν την υποτροφία από το Tokyo Foundation for Policy Research για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20, παρουσία του Πρύτανη Μ.-Α. Δημόπουλου, του Πρέσβη τη Ιαπωνίας στην Ελλάδα Yashiro Shimizu, του Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής του Προγράμματος, Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας, Δ. Καραδήμα και τα μέλη της Επιτροπής, Καθηγήτρια Αικ.Ηλιάδου (Νομικής), και Καθηγητές Σ. Θωμαδάκη (Οικονομικών Επιστημών) και Ι. Παναγιωτόπουλο. (Θεολογίας).
Το συνολικό ύψος της υποτροφίας προς τα Ιδρύματα γνωστοποιείται κάθε χρόνο από το Tokyo Foundation for Policy Research και για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 διατέθηκαν 6 υποτροφίες , κάθε μία ύψους 8.300 δολαρίων. Η καταβολή του χρηματικού ποσού της Υποτροφίας SYLFF γίνεται απευθείας από το Ιαπωνικό Ίδρυμα, εφάπαξ, σε τραπεζικό λογαριασμό των υποτρόφων στην Ελλάδα.
Οι υπότροφοι για το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 είναι οι ακόλουθοι μεταπτυχιακοί φοιτητές και υποψήφιοι διδάκτορες (κατ'αλφαβητική σειρά):
-Αθανασιάδης Γεώργιος, μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας
-Γραμματικόπουλος Αλέξανδρος, μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Θεολογίας
-Δικαίος Γεώργιος, υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης
-Κατωπόδη Ελένη, μεταπτυχιακή φοιτήτρια της Νομικής Σχολής
-Κερεντζή Περσεφόνη, υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία
-Παναγιωτάκης Αχιλλέας, μεταπτυχιακός φοιτητής του Τμήματος Φιλολογίας
Πρύτανης ευχαρίστησε τον Πρέσβη για τη συμμετοχή του στην εκδήλωση, συνεχάρη τους υποτρόφους και ευχαρίστησε την Συντονιστική Επιτροπή του Προγράμματος. Ανέφερε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή που το Ε.Κ.Π.Α. έχει επιλεγεί ως το μόνο Ίδρυμα Ανωτάτης Εκπαίδευσης στην Ελλάδα για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Aπό το 1993 έως σήμερα έχουν χορηγηθεί υποτροφίες από το Ιαπωνικό Ίδρυμα σε 305 φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο κ. Δημόπουλος επεσήμανε ότι δεν αποτελεί μόνον τιμή για το Ε.Κ.Π.Α. και τους υποτρόφους, αλλά είναι και μεγάλη ευθύνη γιατί το πρόγραμμα αποσκοπεί στον εντοπισμό των ηγετών που θα ξεπεράσουν διαφορές θρησκευτικές, πολιτικές και πολιτισμικές, γλώσσας, εθνότητας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν ζητήματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος και να συμβάλουν με τον δικό τους τρόπο στην επίλυση κοινωνικών προβλημάτων.
Οι υπότροφοι, παρουσίασαν στον Πρύτανη και τον Πρέσβη την έρευνα τους και ευχαρίστησαν τόσο το Ιαπωνικό Ίδρυμα όσο και το Ε.Κ.Π.Α. για την ιδιαίτερη τιμή αλλά και την ευκαιρία να αναπτύξουν περαιτέρω την επιστήμη και να επιτύχουν τους προσωπικούς τους στόχους. Ειδική αναφορά:
-"Είναι μεγάλη τιμή να λαμβάνω μια υποτροφία με σημαντική διεθνή αναγνώριση όπως αυτή. Ακόμη μεγαλύτερη είναι η ευκαιρία συμμετοχής μου ως επιστήμονας στην οικογένεια του SYLFF Association, το οποίο προσφέρει δυνατότητες ανάπτυξης των μελών του καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας τους. Η χαρά μου είναι ιδιαίτερη, καθώς η υποτροφία, πρώτα απ’ όλα, θα ενισχύσει τη διδακτορική μου έρευνα στην εξωτερική δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την κλιματική διπλωματία." - Γ. Δικαίος
-"Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Επιτροπή του Tokyo Foundation που με επέλεξε να είμαι ανάμεσα στα λιγοστά εκείνα άτομα, που εκπροσωπούν τον οργανισμό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου. Η υποτροφία αυτή είναι μεγάλη τιμή για μένα και μου δίνει την ευκαιρία να αναπτύξω περαιτέρω την έρευνά και τους προσωπικούς μου στόχους." - Ε. Κατωπόδη
-"Σε έναν υποχρηματοδοτούμενο κλάδο, όπως είναι αυτός των ανθρωπιστικών σπουδών, η συνεργασία του Ε.Κ.Π.Α. με το Nippon Foundation είναι ένα ανοιχτό παράθυρο για τους νέους ερευνητές και τιμά ιδιαίτερα τα εμπλεκόμενα Ιδρύματα για την πρωτοβουλία τους." - Α. Παναγιωτάκης
-"Είναι σπουδαίο που ένα Ίδρυμα προωθεί και στηρίζει τις μεταπτυχιακές σπουδές στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες. Είμαι ευγνώμων στο Tokyo Foundation και στην Επιτροπή του Ε.Κ.Π.Α. για την τιμητική επιλογή και για την οικονομική ενίσχυση που μου προσφέρουν." - Γ. Αθανασιάδης
Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής συνεχάρησαν στη συνέχεια τους υποτρόφους και τόνισαν την ικανοποίησή τους για την τελική επιλογή υποψηφίων. Αναφέρθηκαν επίσης και στη διαχρονική συνεργασία με το Ίδρυμα Sasakawa. Ήταν μία δύσκολη επιλογή γιατί οι περισσότεροι από τους υποψήφιους ήταν ιδιαίτερα αξιόλογοι, όχι μόνον κρίνοντας με ακαδημαϊκά κριτήρια αλλά και ως προσωπικότητες, όπως διαπιστώθηκε και κατά τη διαδικασία της συνέντευξη, ανέφερε η Αικ. Ηλιάδου. Ο Ι. Παναγιωτόπουλος τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της προσωπικότητας του υποψηφίου, της εξωστρέφειας και των ηγετικών ικανοτήτων, όπως ισχύει από την περίοδο που ο ίδιος είχε λάβει την υποτροφία, ως ο πρώτος υπότροφος SYLFF από το Τμήμα Θεολογίας. Στη συνέχεια ο Σ. Θωμαδάκης, ο οποίος υπήρξε από τους θεμελιωτές του προγράμματος SYLFF στο Ε.Κ.Π.Α., επεσήμανε στον Πρέσβη της Ιαπωνίας ότι η σχέση του Πανεπιστημίου Αθηνών με το SYLFF και το Tokyo Foundation υπήρξε μακρά και γόνιμη. Πολλοί Έλληνες φοιτητές έχουν επωφεληθεί από τις υποτροφίες αυτές, συνέχισαν να διακρίνονται, και οι δράσεις τους έχουν ιδιαίτερο κοινωνικό αντίκτυπο σε τομείς της έρευνάς τους. Εκτιμούμε ιδιαιτέρως τη σχέση που έχουμε με το Ιαπωνικό Ίδρυμα και την ευκαιρία που προσφέρει σε φοιτητές μας. Επιθυμούμε να την καλλιεργήσουμε και να την εμπλουτίσουμε αυτή τη σχέση, ανέφερε ο κ.Θωμαδάκης καταλήγοντας ότι: λαμβάνοντας την υποτροφία αυτή οι φοιτητές μας γίνονται μέλη μιας μεγάλης κοινότητας με πάνω από 16.000 υποτρόφους από 44 χώρες και ενός ιδιαίτερα ισχυρού Ιαπωνικού ιδρύματος που συνεχίζει να ενδιαφέρεται και να παρακολουθεί την πορεία των υποτρόφων του, μέσω alumni αλλά και άλλων προγραμμάτων και ευκαιριών που τους προσφέρει. Προτρέπουμε και τους νέους μας υποτρόφους να επιδιώξουν να συμμετέχουν στα προγράμματα και να συμμετέχουν ενεργά σε κοινωνικά δρώμενα.
Ακολούθησε η υπογραφή των επιμέρους σχετικών συμβάσεων των υποτρόφων με το Tokyo Foundation for Policy Research.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αντιπρύτανης Δ.Καραδήμας συνεχάρη τους νέους υποτρόφους και τους διάβασε μήνυμα του k. Yohei Sasakawa, Chairman of the Sylff Association, Chairman of The Nippon Foundation στο οποίο ο κ. Sasakawa προέτρεψε τους υποτρόφους να προσαρμόσουν στις σημερινές απαιτήσεις και ανάγκες τα ηγετικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την προώθηση της ειρηνικής, βιώσιμης και κοινωνικής ανάπτυξης. Επεσήμανε επίσης ότι το κατεξοχήν χαρακτηριστικό που καθιστά το Sylff μοναδικό σε σχέση άλλα παγκόσμια προγράμματα υποτροφιών είναι η υποστήριξη που παρέχεται στους υποτρόφους καθ 'όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους - όχι μόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου υποτροφίας.
Εκτός όμως από τη χορήγηση της συγκεκριμένης υποτροφίας, οι υπότροφοι αποκτούν το δικαίωμα συμμετοχής σε μία σειρά από δραστηριότητες και προγράμματα που προσφέρει το SYLFF. Η κ. Μπονώρη - υπότροφος του 2017-18 η οποία επελέγη από το Ιαπωνικό Ίδρυμα για το πρόγραμμα SYLFF Research Abroad (SRA), εξήγησε τη διαδικασία στη συνέχεια αναφορικά με το ότι υπότροφοι SYLFF του Ε.Κ.Π.Α. που εκπονούν διδακτορική διατριβή έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση στο πρόγραμμα SYLFF Research Abroad (SRA), το οποίο παρέχει ποσό έως 5.000 δολλάρια, προκειμένου να μεταβούν σε οποιοδήποτε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού που ενδείκνυται για τους σκοπούς της έρευνάς τους. Επίσης, υπότροφοι SYLFF μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το πρόγραμμα SYLFF Leadership Initiatives (SLI), το οποίο παρέχει ποσό έως 10.000 δολάρια για την εκπόνηση έργων κοινωνικού σκοπού ή τη διοργάνωση φόρουμ, συνεδρίων ή σεμιναρίων πάνω σε κοινωνικά ζητήματα. Επίσης, πριν από τρία χρόνια, για τον εορτασμό των 30 ετών από την έναρξη του προγράμματος, ιδρύθηκε το Sylff Association που προσφέρει προγράμματα υποστήριξης σε συνεχή βάση με στόχο να προωθήσει την ακαδημαϊκή εξέλιξη και ανάπτυξη της ηγετικής προσωπικότητας των υποτρόφων.
Τέλος, ο Πρύτανης επεσήμανε στον Πρέσβη της Ιαπωνίας ότι το Ε.Κ.Π.Α. διαχρονικά έχει στενή συνεργασία με Πανεπιστήμια της Ιαπωνίας και βρίσκονται σήμερα σε ισχύ διμερείς συμφωνίες συνεργασίας για ανταλλαγή διδακτικού προσωπικού, ερευνητών και φοιτητών με τα Πανεπιστήμια Keio, Waseda και Ritsumeikan.
Ο Πρέσβης της Ιαπωνίας Yashiro Shimizu ευχαρίστησε τον Πρύτανη για την πρόσκληση, συνεχάρη τους νέους υποτρόφους και εξέφρασε την εκτίμησή του προς την Επιτροπή για την συνεχή προσπάθεια που καταβάλλουν να επεκτείνουν τη συνεργασία με το ιαπωνικό Ίδρυμα Sasakawa αλλά και την βούληση των Πρυτανικών Αρχών για περαιτέρω συνεργασία στον τομέα της εκπαίδευσης και του πολιτισμού, τονίζοντας και τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών σε πολλούς τομείς. Ο Πρέσβης ενδιαφέρθηκε επίσης ιδιαιτέρως για το νέο αγγλόφωνο προπτυχιακό πρόγραμμα στην Αρχαιολογία, την Ιστορία και τη Λογοτεχνία της Αρχαίας Ελλάδας, του Ε.Κ.Π.Α. το οποίο απευθύνεται αποκλειστικά σε υποψήφιους φοιτητές από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων στελεχών του Ε.Κ.Π.Α. και της Πρεσβείας Ιαπωνίας στην Ελλάδα για τη γνωστοποίηση του νέου προγράμματος στη χώρα του.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 3/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη