Του Νίκου Μάστορα
Στα πανεπιστήμια σήμερα υπηρετούν τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), μέλη Λεκτόρων Εφαρμογών, Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (ΕΔΙΠ), Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) και Διοικητικού Προσωπικού (ΔΠ).
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που έχει κατατεθεί στη Βουλή, από τις εκλογές ανάδειξης οργάνων στα ιδρύματα αποκλείονται -για δεύτερη φορά από το 1982- όλες οι κατηγορίες εργαζομένων στα ΑΕΙ πλην των μελών ΔΕΠ.
Οπως παρατήρησε ο κ.Σπύρος Ρίζος, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ειδικού & Εργαστηριακού Προσωπικού (ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ) με άρθρο του στο alfavita.gr, "τα μέλη ΔΕΠ αποτελούν αδιαμφισβήτητα τον κεντρικό φορέα στο πανεπιστήμιο, το οποίο όμως δεν αποτελείται μόνο από μέλη ΔΕΠ. Το πανεπιστήμιο είναι ένας οργανισμός, ο οποίος για να λειτουργήσει έχει ανάγκη και τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Η αντίληψη Πανεπιστήμιο = ΔΕΠ, παραπέμπει στην αντίληψη Νοσοκομείο = Γιατροί! Θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα νοσοκομείο μόνο με γιατρούς, χωρίς άλλους εργαζόμενους; Θα μπορούσε το σύστημα υγείας να ανταπεξέλθει στην υγειονομική κρίση μόνο με τους γιατρούς; Ασφαλώς όχι! Έτσι δεν μπορεί να λειτουργήσει και να ανταπεξέλθει στις ανάγκες και στους στόχους του και ένα πανεπιστήμιο! Το επιχείρημα που αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου ότι το προσωπικό των κατηγοριών αυτών δεν έχει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι και συνεπώς του αφαιρείται και το δικαίωμα του εκλέγειν, είναι σαθρό και παιδαριώδες. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς, ότι στην περίπτωση αυτή δεν θα έπρεπε να ψηφίζουν ούτε λέκτορες και επίκουροι καθηγητές, κυρίως όμως όσοι καθηγητές βρίσκονται κοντά στην σύνταξη και ο υπολειπόμενος εργασιακός τους βίος δεν επαρκεί για θητεία Πρύτανη ή μονομελούς οργάνου. Συνεπώς δεν έχουν ούτε τώρα, ούτε στο μέλλον το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.
Αλλά για να θυμηθούμε κάτι:
Στις 6.7.2011 με επιστολή του και εξ ονόματος του Προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων, ο τότε πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητής Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, ζήτησε τη γνώμη των τότε επίκουρων καθηγητών Νομικής του ΕΚΠΑ κ.κ. Γεώργιου Γεραπετρίτη και Σπυρίδωνα Βλαχόπουλου τη σύνταξη γνωμοδότησης για "τα προβλήματα συνταγματικότητας του προσχεδίου νόμου για τα ΑΕΙ", που επίσης απέκλειε μέρος του ακαδημαϊκού συνόλου από τις εκλογικές διαδικασίες.
Τότε λοιπόν, ο νυν Υπουργός Επικρατείας εντόπιζε 13 "προβληματικά" σημεία, μεταξύ των οποίων και την "επιλογή του Πρύτανη ... χωρίς τη συμμετοχή του ΣΥΝΟΛΟΥ της διδακτικής ακαδημαϊκής κοινότητας". Μάλιστα αυτό το ανέφερε ο κ.Γεραπετρίτης σε δύο σημεία, τόσο ως προς την εκλογή πρύτανη όσο και ως προς την εκλογή των τότε Συμβουλίων Διοίκησης που είχαν εισαχθεί στα ΑΕΙ, στα σημεία 2 και 4.
Σήμερα, η Κυβέρνηση που υπηρετεί ο κ. Γεραπετρίτης επαναφέρει τον αποκλεισμό μεγάλου μέρους του εκλεκτορικού σώματος. Την "ανακολουθία" θυμήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πανεπιστημιακός κ.Κώστας Μάρκου.
Ευλόγως αναρωτιέται κανείς αν οι επιστημονικές απόψεις μεταβάλλονται ανάλογα με τις εν τω μεταξύ αναληφθείσες πολιτικές θέσεις.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη