ΚΚΕ για Πανεπιστήμιο Πατρών: Κανένα κλείσιμο, καμιά συγχώνευση τμήματος
Ανακοίνωση ΚΚΕ για τις αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη του πανεπιστημίου Πατρών

Να μην μένει κανένα πανεπιστήμιο κλειστό και να μην γίνει καμία συγχώνευση, ζητά το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, με αφορμή τις αλλαγές στον ακαδημαϊκό χάρτη του πανεπιστημίου Πατρών.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, μετά από ένα χρόνο που παραμένουν κλειστά τα πανεπιστήμια και ενόψει των συζητήσεων του νέου σχεδιασμού του πανεπιστημίου Πατρών, καλεί φοιτητές και διδάσκοντες να μην συμφωνήσουν στις νέες αλλαγές.

Το ΚΚΕ ζητά ένα δωρεάν και δημόσιο πανεπιστήμιο που θα δίνει ίσες ευκαιρίες στους νέους για να σπουδάσουν. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να συνεργάζονται, προσφέροντας ποιοτικές σπουδές, προς όφελος της κοινωνίας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Το τελευταίο διάστημα, κι ενώ τα Πανεπιστήμια παραμένουν πάνω ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ κλειστά, έχει ανοίξει συζήτηση για το στρατηγικό σχεδιασμό του Πανεπιστημίου της Πάτρας και διατυπώνονται προτάσεις για την αναδιοργάνωση των τμημάτων του. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν την πρόταση αναδιάρθρωσης της Γεωπονικής Σχολής, με συγχωνεύσεις Τμημάτων, μεταφορές έδρας και μετονομασίες, καθώς και ίδρυση νέου Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας στο Αγρίνιο, με πιθανή μετεξέλιξη του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος (!). Επίσης, την κατάργηση του Τμήματος Μουσειολογίας και τη μεταφορά της Ιστορίας-Αρχαιολογίας στην Πάτρα και τέλος, τη μεταφορά του Τμήματος Φυσικοθεραπείας από το Αίγιο στην Πάτρα.

Οι παραπάνω αλλαγές έρχονται να προστεθούν σε ένα πολύπαθο Ίδρυμα, από το οποίο έχουν περάσει κυριολεκτικά σαν οδοστρωτήρας αλλαγές τα τελευταία χρόνια, με τις αναδιατάξεις του χάρτη του Ιδρύματος που εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή. «Ανωτατοποίηση» ΤΕΙ, «σχέδια Αθηνά», «πανεπιστημιοποιήσεις» και σήμερα νόμος Κεραμέως αλλάζουν διαδοχικά την εικόνα του Πανεπιστημίου Πατρών, με το μάρμαρο να το πληρώνουν συνεχώς φοιτητές, διδάσκοντες, εργαζόμενοι.

Η έκθεση των σημερινών προτάσεων στα πλαίσια του στρατηγικού σχεδιασμού είναι αποκαλυπτική για τις προθέσεις, που είναι διαχρονικές! Στόχος είναι η διαμόρφωση ενός Ιδρύματος ανταγωνιστικού, με μεγαλύτερη ικανότητα να προσελκύει προγράμματα και χορηγούς, πιο συνδεδεμένο με την επιχειρηματικότητα στην περιοχή. Εκεί αποσκοπεί άλλωστε και η ίδρυση, τη στιγμή που άλλα Τμήματα κλείνουν και συγχωνεύονται, του Τμήματος Αειφορικής Γεωργίας, με μετεξέλιξη μάλιστα του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος. Δηλαδή, στην πράξη, οι φοιτητές αυτού του Τμήματος θα μπουν μηχανικοί και θα βγουν γεωπόνοι, επειδή αυτό επιτάσσει σήμερα η αγορά και οι ανάγκες των μεγάλων επιχειρήσεων!

Για όλες τις προτεινόμενες αλλαγές το δεύτερο πράγμα που επικαλείται η πρόταση του στρατηγικού σχεδιασμού είναι η «οικονομία» του διδακτικού προσωπικού και των υποδομών. Με λίγα λόγια, αυτό που λέει η έκθεση είναι ότι, εφόσον δεν υπάρχουν διδάσκοντες και μόνιμο κυρίως προσωπικό για να διδάξει τα απαραίτητα μαθήματα για κάθε επιστημονικό αντικείμενο, ας γίνουν συρραφές αντικειμένων, ας συγχωνευθούν Τμήματα, ας μετακομίσουν έδρες για να αξιοποιηθεί το υπάρχον ελλιπέστατο διδακτικό προσωπικό να…μπαλώσει όλες τις τρύπες. Αλήθεια, τόσο μακριά από τη σκέψη των κυβερνήσεων, των διοικήσεων των Ιδρυμάτων είναι η λύση της πρόσληψης ΤΩΡΑ διδακτικού προσωπικού, της ενίσχυσης των υποδομών, της ίδρυσης δομών φοιτητικής μέριμνας και εστιών που να καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών και της επιστήμης, χωρίς να απαιτούνται νέα πειράματα και αλλαγές που θα φορτωθούν για άλλη μια φορά στις πλάτες των νέων ανθρώπων και των οικογενειών τους;

Στην πραγματικότητα, κυβέρνηση και Διοίκηση Ιδρύματος έχουν άλλες προτεραιότητες, όπως διατυπώνεται αποκαλυπτικά και στην έκθεση. Δίνουν απλόχερα χρήμα και κόπο για να στήσουν προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα για ξενόγλωσσους φοιτητές, για επιχειρηματικά πάρκα, για μαγαζιά (Σχολή Οίνου και Άμπελου) μέσα στα ΑΕΙ, και ούτε φράγκο για προσλήψεις, αίθουσες και εργαστήρια διδασκαλίας. Αυτό σημαίνει σύνδεση του Ιδρύματος με την επιχειρηματικότητα, Πανεπιστήμιο «αριστείας», ανταγωνιστικό Ίδρυμα. Ευθύνη έχουν και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ σε ΔΕΠ, εργαζόμενους, φοιτητές, και όσοι τους πλαισιώνουν, καθώς συναρτούν την εξέλιξη του Πανεπιστημίου Πατρών με τις λεγόμενες «τοπικές κοινωνίες» και την «περιφερειακή ανάπτυξη», εννοώντας πως θέλουν τους φοιτητές πελάτες για να νοικιάζουν, να πληρώνουν για να σιτίζονται και να ψυχαγωγούνται. Γι αυτό άλλωστε και δε ζητούν αυτά να παρέχονται δωρεάν μέσα στο Πανεπιστήμιο, ως στοιχεία της φοιτητικής μέριμνας και της κοινωνικής ζωής που πρέπει να αναπτύσσει ένας νέος άνθρωπος, χωρίς να χώνει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας η πραγματική συζήτηση που πρέπει να ανοίξει, είναι για ένα σύγχρονο Πανεπιστήμιο δημόσιο και δωρεάν για όλους, που θα στηρίζει τους νέους στην προσπάθειά τους να σπουδάσουν. Που θα παρέχει ενιαία επιστημονική μόρφωση και θα δίνει εφόδια στους νέους επιστήμονες να ασκήσουν το επάγγελμά τους συμβάλλοντας στην πρόοδο της κοινωνίας. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν όλα σχεδιαστούν από τη σκοπιά της ικανοποίησης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και όχι με κριτήριο το αν κάθε τμήμα, ίδρυμα είναι ανταγωνιστικό με βάση τα κριτήρια της αγοράς. Η σχέση μεταξύ των ιδρυμάτων, θα έπρεπε να χτίζεται στη βάση της συνεργασίας, της αμοιβαίας βοήθειας, προκειμένου να προχωράει η επιστήμη προς όφελος των αναγκών της κοινωνίας, να βελτιώνεται το επίπεδο σπουδών και όχι να κυριαρχεί φαγωμάρα για το ποιος θα πρωτοπάρει μερίδιο από την κουτσουρεμένη κρατική χρηματοδότηση, σε βάρος του άλλου.

Καλούμε τους φοιτητές, τους διδάσκοντες, τους εργαζόμενους του Πανεπιστημίου Πατρών να μη συναινέσουν σε αλλαγές που θα βάλουν νέα εμπόδια και φραγμούς στις σπουδές τους. Οι φοιτητές δεν είναι πειραματόζωα, ούτε πελάτες στα Ιδρύματα και στα τοπικά μαγαζιά. Είναι νέοι που θέλουν να σπουδάσουν ολοκληρωμένα την επιστήμη τους, να αποκτήσουν εφόδια και άμεση και πλήρη πρόσβαση στο αντίστοιχο επάγγελμα.

Δε θα επιτρέψουμε να γίνουμε για άλλη μια φορά το όχημα για τους σχεδιασμούς των μεγάλων επιχειρήσεων.

Κανένα κλείσιμο, καμιά συγχώνευση χωρίς να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ολοκλήρωση σπουδών των φοιτητών με όλους τους όρους, χωρίς να χρειαστεί να βάλουν ούτε ένα ευρώ από την τσέπη τους, με εξασφαλισμένη δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους, με εξασφαλισμένα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα.

Απαιτούμε να ανοίξουν τώρα οι Σχολές, με εξασφαλισμένους όλους τους αναγκαίους υγειονομικούς όρους, ώστε, μεταξύ άλλων, να συνεδριάσουν τα φοιτητικά όργανα και να μπορέσουν να πάρουν θέση απέναντι στη νέα επίθεση στα μορφωτικά τους δικαιώματα.

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Ιδρύεται «Επώνυμη Έδρα Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές»
Ανακοινώθηκε η ίδρυση «Επώνυμης Έδρας Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές» στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
Πανεπιστήμιο Μακεδονίας: Ιδρύεται «Επώνυμη Έδρα Διδασκαλίας και Έρευνας στις Μικρασιατικές Σπουδές»
EKAV.jpg
Σέρρες: Συνελήφθη 43χρονος – Προσπάθησε να διαφύγει μετά από τροχαίο και παρέσυρε γυναίκα
Η άτυχη γυναίκα υποβλήθηκε σε επέμβαση στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών όπου διακομίσθηκε μετά το σοβαρό τροχαίο
Σέρρες: Συνελήφθη 43χρονος – Προσπάθησε να διαφύγει μετά από τροχαίο και παρέσυρε γυναίκα