Ποια είναι η ψυχική πραγματικότητα του σχολείου; Γιατί νιώθουν οι εκπαιδευτικοί ότι εξαντλούνται και ότι το κεφάλι τους αδειάζει; γιατί νιώθουν ότι μαραζώνουν; Είναι φανερό ότι η συνεχής πίεση που δέχονται δημιουργεί μια αφόρητη αποσταθεροποίηση που καλλιεργεί πρακτικές εξουθένωσης. Μιλάμε για εργασιακή εξουθένωση, καθώς για πολλούς πλέον το πιο δύσκολο κομμάτι δεν είναι η εκπαιδευτική διαδικασία. Το υπουργείο Παιδείας βομβαρδίζει με ατελείωτο γραφειοκρατικό φόρτο που διασπείρει άγχος, αβεβαιότητα, αγωνία
Με Εγκύκλιο που έστειλε ο Γενικός Γραμματέας του υπ. Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης σε όλα τα σχολεία της χώρας ζητάει και πάλι να γίνεται σε καθημερινή βάση η ενημέρωση του Πληροφοριακού Συστήματος (ΠΣ) myschool, με λίγα λόγια να καταχωρίζεται κάθε στοιχείο μεταβολής της μονάδας/μαθητικού δυναμικού/εκπαιδευτικού προσωπικού, «έτσι ώστε να αντανακλάται απόλυτα η καθημερινή λειτουργία των σχολικών μονάδων/εκπαιδευτικών δομών, βάσει της οποίας τα όργανα διοίκησης θα προβαίνουν στον προγραμματισμό δράσεων και στη λήψη αποφάσεων».
Μάλιστα σημειώνει ότι ο Διευθυντής, Προϊστάμενος της σχολικής μονάδας, Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, ΚΕΔΑΣΥ είναι υπεύθυνος για την καταγραφή, εισαγωγή, επιβεβαίωση και οριστικοποίηση των στοιχείων λειτουργίας
Σύμφωνα με την Εγκύκλιο του γ.γ του ΥΠΑΙΘ οι ενέργειες αποτύπωσης που θα πρέπει να γίνουν, είναι οι εξής:
- Ενημέρωση του μητρώου των εκπαιδευτικών (απουσίες, άδειες κτλ.), καθώς και το υποχρεωτικό ωράριο τους,
- Οι τοποθετήσεις των εκπαιδευτικών, καθώς και οι σχετικές αναθέσεις μαθημάτων/συμπληρώσεις-μειώσεις ωραρίου,
- Τα τμήματα που λειτουργούν στη σχολική μονάδα,
- Η ολοκλήρωση των εγγραφών του μαθητικού δυναμικού, καθώς και η σχετική κατανομή τους κατά τάξη, τμήμα, ομάδα προσανατολισμού, τομέα, ειδικότητα ή άλλη ενότητα του προγράμματος σπουδών που ακολουθεί η σχολική μονάδα,
- Η εκτίμηση κενών της σχολικής μονάδας (Λειτουργικά Κενά Μαθημάτων),
- Η αποτύπωση του Εβδομαδιαίου Ωρολογίου Προγράμματος Διδασκαλίας,
- Η ενημέρωση του φακέλου του μαθητή και ιδιαίτερα των απουσιών του,
- Η ενημέρωση στατιστικών στοιχείων, όπως τα «Στατιστικά Στοιχεία Εκπαιδευτικών Αναγκών», καθώς και τα στατιστικά στοιχεία Αλλοδαπών/Παλινοστούντων/Ρομά μαθητών,
- Η ενημέρωση του φακέλου της σχολικής μονάδας και ιδιαίτερα η ομάδα σχολείων στην οποία ανήκει, καθώς και η κτηριακή υποδομή του.
Σχετικά με την επιβεβαίωση δεδομένων υπενθυμίζεται ότι η επικαιροποίηση της καταχώρισης των απαραίτητων στοιχείων είναι υποχρεωτικό να πραγματοποιείται την 1η και 15η ημέρα κάθε μήνα για τις σχολικές μονάδες και τα ΚΕΔΑΣΥ (δηλαδή δύο φορές κάθε μήνα), και από την 1η έως την 5η ημέρα κάθε μήνα (δηλαδή μία φορά κάθε μήνα) για τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (ΔΠΕ, ΔΔΕ, ΠΔΕ). Στην περίπτωση Σαββατοκύριακου ή αργίας, η παραπάνω υποχρέωση μετατίθεται στην αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα.
Τέλος ο γγ του ΥΠΑΙΘ δεν παραλείπει να δώσει κατεύθυνση στις Διευθύνσεις να δράσουν ως ελεγκτικός μηχανισμός στα στοιχεία που στέλνουν τα σχολεία σημειώνοντας: «θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης (ΔΠΕ, ΔΔΕ) και τις ΠΔΕ, ώστε να προβαίνουν σε ουσιαστικούς ελέγχους και διασταυρώσεις στοιχείων για τις υφιστάμενες μονάδες τους κατά την διάρκεια της σχολικής χρονιάς».
Είναι φανερό ότι το ΥΠΑΙΘ προσθέτει όλο και μεγαλύτερη γραφειοκρατία σε διευθυντές σχολείων και εκπαιδευτικούς ενώ ατελείωτος και καθημερινός είναι ο βομβαρδισμός με οδηγίες, ευθύνες, καθήκοντα. Μιλάμε για σχολεία που δεν έχουν καμιά γραμματειακή υποστήριξη ενώ την ίδια ώρα έχουν να αντιμετωπίσουν δεκάδες προβλήματα με την πανδημία αλλά και με την ουσιαστική εγκατάλειψή τους και στο θέμα αυτό από το υπουργείο Παιδείας.
Διευθυντές και εκπαιδευτικοί των σχολείων έχουν μετατραπεί χρόνια τώρα σε φύλακες, ψυχολόγους, υπαλλήλους γραφείου, ενώ τον τελευταίο καιρό έχουν προστεθεί και άλλα καθήκοντα και ευθύνες. Έχουν να αντιμετωπίσουν το θέμα των κρουσμάτων (με τις συνεχείς αλλαγές των πρωτοκόλλων), το θέμα των βεβαιώσεων για τα self test των μαθητών, την θερμομέτρηση, τις μάσκες, το να μην πλησιάζει το ένα παιδί το άλλο, γονείς αρνητές του ιού που τους επιτίθενται και τους κάνουν μηνύσεις για τις μάσκες, τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, το διάβασμα, την κατανόηση και την έγκαιρη υλοποίηση όλων όσα τους ζητούν καθημερινά οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, το άγχος μήπως ξεχάσουν κάτι ή κάνουν κανένα λάθος και όταν τελειώσουν όλα αυτά …να πάνε να κάνουν και μάθημα.
Και το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει ακάθεκτο καλύπτοντας σιγά – σιγά και τμήματα του ελεύθερου απογευματινού χρόνου των εκπαιδευτικών : Μαζί με την προετοιμασία των μαθημάτων, τις διορθώσεις των γραπτών, τα «καλέσματα» των Συντονιστών Εκπαίδευσης ανά ειδικότητα, έχουμε και συνεδριάσεις εκτός εργασιακού χρόνου (το webex για κάθε χρήση), «επιμορφώσεις» εκτός εργασιακού χρόνου κλπ.
Παράλληλα καθώς φέτος έφυγαν με σύνταξη ή παραιτήθηκαν εκατοντάδες Διευθυντές και Υποδιευθυντές σχολείων σε κατάσταση αυξημένου άγχους και αναστάτωσης βρίσκονται αντίστοιχοι αντικαταστάτες τους πολλοί από τους οποίους βρέθηκαν σε αυτές τις θέσεις χωρίς να το έχουν ζητήσει. Η βοήθεια για διευκρινήσεις των εγγράφων από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης είναι ανύπαρκτη ή μηδαμινή καθώς οι περισσότερες είναι αποψιλωμένες από υπαλλήλους και οι υπάλληλοι που έχουν μείνει έχουν να αντιμετωπίσουν και οι ίδιοι μεγάλο φόρτο εργασίας.
Ακόμη κι αν συμφωνήσουμε με τον γγ του ΥΠΑΙΘ στο ότι «η επιβεβαίωση δεδομένων δεν θα πρέπει να είναι μια τυπική διαδικασία, αλλά μια ουσιαστική προσπάθεια απεικόνισης της σχολικής ζωής μέσα από το Π.Σ. myschool» οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι όσο αυξάνει ο γραφειοκρατικός φόρτος των εκπαιδευτικών και των διευθυντών στα σχολεία, τόσο περισσότερο αφυδατώνεται η σχολική ζωή, τόσο περισσότερο η πιεστική ανταπόκριση στο γραφειοκρατικό «μπαζώνει» το εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο, τόσο περισσότερο ο εκπαιδευτικός μετατρέπεται σε κακοπληρωμένο τεχνικό.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση