Κενά και συγχωνεύσεις-Κόπτσης: Μεγάλο ποσοστό αναπληρωτών δεν αναλαμβάνει ή παίρνει άδεια
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Στις άδειες των αναπληρωτών ρίχνει την ευθύνη ο Αλέξανδρος Κόπτσης για τα προβλήματα που παρατηρούνται στα σχολεία - Τα 6.000 εκπαιδευτικών κρύβονται πίσω από τις συγχωνεύσεις καταγγέλλουν εκπρόσωποι εκπαιδευτικών και γονέων

Περίπου 6.000 κενά εκπαιδευτικών καταγράφονται σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, προκαλώντας έντονη ανησυχία και αναστάτωση στη σχολική κοινότητα, ενώ «κύμα» συγχωνεύσεων τμημάτων «σαρώνει» τα σχολεία. Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα δημιουργείται από ένα μεγάλο ποσοστό των αναπληρωτών, το οποίο μπορεί να φτάνει και το 25%, που «είτε δεν αναλαμβάνει, είτε παίρνει άδεια αναρρωτική ή μακροχρόνια».

«Συμπληρώνεις τα κενά και δημιουργούνται άλλα», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ για τις άδειες των εκπαιδευτικών. «Δεν μπορείς να αφήνεις ενάμισυ μήνα το σχολείο και γι’ αυτό δεν έχει ευθύνη η πολιτεία», ενώ επανέλαβε ότι συνιστούν ρεκόρ οι 150.000 προσλήψεις -διορισμοί αναπληρωτών που κάλυψαν το 92% των κενών, πριν ξεκινήσουν οι άδειες των εκπαιδευτικών. Αυτό το διαχειρίζεσαι με 3 και 4η φάση προσλήψεων, είπε.

Τι καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι εκπαιδευτικών και γονέων

Την ίδια ώρα, ανάστατοι παραμένουν εκπαιδευτικοί και γονείς από τις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων. Όπως καταγγέλλουν πίσω από την όλη κατάσταση βρίσκονται τα 6.000 κενά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και η μη ορθή διαχείριση προσωπικού σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Ο εκπρόσωπος Συλλόγου Γονέων (16ο -Χαλανδρίου) Χρήστος Ματσούκας περιγράφει ότι «παιδάκια δευτέρας δημοτικού συγχωνεύτηκαν από τάξη 16 παιδιών, ενώ φέτος είχαν την πρώτη τους επαφή με το σχολείο αφού ξεκίνησαν το Δημοτικό με τηλεκπαίδευση».

Από την πλευρά του ο Νικήτας Τσιρίγος, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «ο Περικλής», καταγγέλλει ως «εργασιακά απαράδεκτο να μετακινούνται δάσκαλοι για να καλύψουν αναρρωτικό κενό και μετά να "αγνοείται" σε ποιο σχολείο βρίσκονται».

Τα κενά στην Παράλληλη Στήριξη είναι παρά πολλά τόνισε ο κ. Τσιρίγος. Μιλώντας για σύνολο 160.000 εκπαιδευτικών «οι περισσότεροι σε προχωρημένες ηλικίες», χαρακτήρισε «αναφαίρετο το δικαίωμα να αρρωστήσουμε».

Πρόσθεσε δε ότι «αρκετοί συνάδελφοι ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες και δεν εντάσσονται σε σχολείο, κάτι που έχει περιοριστεί με τους εμβολιασμούς».

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Προσλήψεις εκπαιδευτικών – ΟΠΣΥΔ: Τα 6 βήματα για σωστά δικαιολογητικά και φάκελο

Πανελλήνιες 2026: Το έγγραφο «κλειδί» για την είσοδο στα εξεταστικά κέντρα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΚινητα
Το νέο χαράτσι στα ακίνητα από τον Ιανουάριο του 2027 – Πώς θα υπολογίζεται
Νέος δημοτικός φόρος στα ακίνητα: Όλες οι αλλαγές για ιδιοκτήτες και ενοικιαστές με το Τέλος Τοπικής Ανάπτυξης
Το νέο χαράτσι στα ακίνητα από τον Ιανουάριο του 2027 – Πώς θα υπολογίζεται
Χάρης Δούκας
Σφοδρή επίθεση Δούκα στην κυβέρνηση: Καταγγέλλει «εκλογικό σύστημα από τα Φίτζι» και οικονομικό στραγγαλισμό των Δήμων
Αντιδράσεις στην Αυτοδιοίκηση: Γιατί ο Χάρης Δούκας παρομοιάζει τις νέες ρυθμίσεις με τις υπηρεσίες των υπουργείων
Σφοδρή επίθεση Δούκα στην κυβέρνηση: Καταγγέλλει «εκλογικό σύστημα από τα Φίτζι» και οικονομικό στραγγαλισμό των Δήμων
ρεθ
Γιορτή Φυσικών Επιστημών 2026: Η δημιουργική σύμπραξη Επιστήμης και Τέχνης από τα σχολεία του Ρεθύμνου
Ρέθυμνο: Όταν η Χημεία της θάλασσας γίνεται Τέχνη στη Γιορτή Φυσικών Επιστημών 2026
Γιορτή Φυσικών Επιστημών 2026: Η δημιουργική σύμπραξη Επιστήμης και Τέχνης από τα σχολεία του Ρεθύμνου
Εκπαιδευτικοί
Αναθεώρηση του ΦΕΚ ζητούν οι εκπαιδευτικοί: Να διδάσκουν την Ιστορία Β΄ Γυμνασίου και Β΄ Λυκείου οι καθηγητές Ξένων Γλωσσών
Γιατί οι ξενόγλωσσοι κλάδοι είναι καταλληλότεροι για τη Μεσαιωνική και Νεότερη Ιστορία
Αναθεώρηση του ΦΕΚ ζητούν οι εκπαιδευτικοί: Να διδάσκουν την Ιστορία Β΄ Γυμνασίου και Β΄ Λυκείου οι καθηγητές Ξένων Γλωσσών