Κενά και συγχωνεύσεις-Κόπτσης: Μεγάλο ποσοστό αναπληρωτών δεν αναλαμβάνει ή παίρνει άδεια
Στις άδειες των αναπληρωτών ρίχνει την ευθύνη ο Αλέξανδρος Κόπτσης για τα προβλήματα που παρατηρούνται στα σχολεία - Τα 6.000 εκπαιδευτικών κρύβονται πίσω από τις συγχωνεύσεις καταγγέλλουν εκπρόσωποι εκπαιδευτικών και γονέων

Περίπου 6.000 κενά εκπαιδευτικών καταγράφονται σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, προκαλώντας έντονη ανησυχία και αναστάτωση στη σχολική κοινότητα, ενώ «κύμα» συγχωνεύσεων τμημάτων «σαρώνει» τα σχολεία. Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, ισχυρίζεται ότι το πρόβλημα δημιουργείται από ένα μεγάλο ποσοστό των αναπληρωτών, το οποίο μπορεί να φτάνει και το 25%, που «είτε δεν αναλαμβάνει, είτε παίρνει άδεια αναρρωτική ή μακροχρόνια».

«Συμπληρώνεις τα κενά και δημιουργούνται άλλα», ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ για τις άδειες των εκπαιδευτικών. «Δεν μπορείς να αφήνεις ενάμισυ μήνα το σχολείο και γι’ αυτό δεν έχει ευθύνη η πολιτεία», ενώ επανέλαβε ότι συνιστούν ρεκόρ οι 150.000 προσλήψεις -διορισμοί αναπληρωτών που κάλυψαν το 92% των κενών, πριν ξεκινήσουν οι άδειες των εκπαιδευτικών. Αυτό το διαχειρίζεσαι με 3 και 4η φάση προσλήψεων, είπε.

Τι καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι εκπαιδευτικών και γονέων

Την ίδια ώρα, ανάστατοι παραμένουν εκπαιδευτικοί και γονείς από τις συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων. Όπως καταγγέλλουν πίσω από την όλη κατάσταση βρίσκονται τα 6.000 κενά σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με συνδικαλιστικές οργανώσεις, αλλά και η μη ορθή διαχείριση προσωπικού σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Ο εκπρόσωπος Συλλόγου Γονέων (16ο -Χαλανδρίου) Χρήστος Ματσούκας περιγράφει ότι «παιδάκια δευτέρας δημοτικού συγχωνεύτηκαν από τάξη 16 παιδιών, ενώ φέτος είχαν την πρώτη τους επαφή με το σχολείο αφού ξεκίνησαν το Δημοτικό με τηλεκπαίδευση».

Από την πλευρά του ο Νικήτας Τσιρίγος, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «ο Περικλής», καταγγέλλει ως «εργασιακά απαράδεκτο να μετακινούνται δάσκαλοι για να καλύψουν αναρρωτικό κενό και μετά να "αγνοείται" σε ποιο σχολείο βρίσκονται».

Τα κενά στην Παράλληλη Στήριξη είναι παρά πολλά τόνισε ο κ. Τσιρίγος. Μιλώντας για σύνολο 160.000 εκπαιδευτικών «οι περισσότεροι σε προχωρημένες ηλικίες», χαρακτήρισε «αναφαίρετο το δικαίωμα να αρρωστήσουμε».

Πρόσθεσε δε ότι «αρκετοί συνάδελφοι ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες και δεν εντάσσονται σε σχολείο, κάτι που έχει περιοριστεί με τους εμβολιασμούς».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

σχολ καλαμ
Τεράστια προβλήματα στεγανότητας στα σχολεία της Καλαμάτας
Αντιπροσωπεία της Ένωσης Γονέων και εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ συναντήθηκαν με τον Δήμαρχο για την άμεση επίλυση των ζητημάτων που προκάλεσαν οι...
Τεράστια προβλήματα στεγανότητας στα σχολεία της Καλαμάτας