Το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος προσφέρει πέντε υποτροφίες για εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής από κοινού στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και σε Πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Οι υποτροφίες αφορούν έρευνα στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης, της Ρομποτικής, της Μηχανικής Μάθησης, των Big Data και της Βιοπληροφορικής.
Η υποτροφία είναι πλήρης (καλύπτει τα δίδακτρα, το κόστος διαβίωσης, μετακινήσεις και τα έξοδα συμμετοχής σε επιστημονικά συνέδρια). Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων έως οριστεί η Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 021.
Η έρευνα θα διεξάγεται στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, το μεγαλύτερο διεπιστημονικό ερευνητικό κέντρο της Ελλάδας και συγκεκριμένα στο Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης SKEL The AI Lab, του Ινστιτούτου Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΙΠΤ).
Οι υποτροφίες παρέχουν τη δυνατότητα σε άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας μέσα από την πρακτική άσκηση σε κορυφαίες εταιρείες στις ΗΠΑ.
Οι προσφερόμενες θέσεις
Institution: University of Houston
- Field: Artificial Intelligence/ Machine Learning - Deep Learning for the analysis of multimedia content
- Field: Artificial Intelligence / Machine Learning - Towards using linked data for interpreting deep learning models
- Field: Artificial Intelligence / Text Mining / Bioinformatics - Extracting knowledge from multiple modalities in biomedical publications
Institution: Rice University
- Field: Artificial Intelligence / Robotics - Considering human behaviour ambiguities in robot motion planning
Institution: University of Texas at Arlington
- Field: Artificial Intelligence / Human-Robot Collaboration - Robotic social intelligence for human-robot collaboration
Διαδικασία εκπόνησης Διδακτορικής Διατριβής
Οι υπότροφοι διαμένουν τα 2 πρώτα χρόνια στο εξωτερικό, όπου παρακολουθούν υποχρεωτικά μαθήματα. Στη συνέχεια, διενεργούν τη βασική ερευνητική εργασία του διδακτορικού στο ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος για διάστημα 1,5 έτους και τέλος επιστρέφουν στο εξωτερικό για να ολοκληρώσουν την εκπόνηση της διδακτορικής τους διατριβής. Οι υποψήφιοι πρέπει να ικανοποιούν τόσο τα κριτήρια υποψήφιου διδάκτορα του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, όσο και τα αντίστοιχα κριτήρια των ξένων Πανεπιστημίων.
Το πρόγραμμα υποτροφιών για Joint PhDs διενεργείται με μεγάλη επιτυχία από το 2008 και βασίζεται στις διεθνείς ερευνητικές συνεργασίες του ΙΠΤ, του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος. Οι φοιτητές και απόφοιτοι του προγράμματος είχαν την ευκαιρία να συνεργαστούν και με μερικά από τα κορυφαία Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ, όπως το University of Southern California, το Carnegie Mellon University, το Yale University, αλλά και να εργαστούν σε εταιρίες τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως η Toshiba, η Uber, η Amazon.
Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό
Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν:
- Πτυχιούχοι ΑΕΙ Πληροφορικής ή Διπλωματούχοι Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, του εσωτερικού ή ισοτίμων του εξωτερικού, αναγνωρισμένων από το ΔΟΑΤΑΠ, για τους οποίους δεν έχει παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των πέντε ετών από το έτος κτήσης του πτυχίου τους.
- Φοιτητές τμημάτων ΑΕΙ Πληροφορικής ή Πολυτεχνικών τμημάτων Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής, που πρόκειται να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους έως τον έως τον Ιούλιο 2022 .
- Μεταπτυχιακοί φοιτητές Πληροφορικής ή Μηχανικοί Η/Υ και Πληροφορικής, που πρόκειται να ολοκληρώσουν το μεταπτυχιακό τους έως τον τον Ιούλιο 2022.
Οι αιτήσεις (με φωτογραφία) και τα απαιτούμενα, κάτωθι, δικαιολογητικά πρέπει να υποβληθούν δεσμευτικά μέχρι τις 29/11/2021 (23:59) μέσω email με θέμα “PhD Scholarships 2022” στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected].
Απαιτούμενα δικαιολογητικά
- Αίτηση συμμετοχής (Έντυπο Αίτησης Υποτροφιών 2022)
- Αντίγραφο πτυχίου (και τυχόν μεταπτυχιακού τίτλου) ή βεβαίωση ολοκλήρωσης σπουδών
- Αναλυτική βαθμολογία
- Εκτεταμένη περίληψη (περίπου 5 σελίδες) στα Ελληνικά και στα Αγγλικά της πτυχιακής ή διπλωματικής τους εργασίας (προπτυχιακού επιπέδου ή σε επίπεδο μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης). Η περίληψη πρέπει να περιλαμβάνει τους στόχους και το αντικείμενο της εργασίας, τα αποτελέσματά της και τις προοπτικές της.
- Έκθεση σκοπιμότητας 1 – 2 σελίδων, στα Αγγλικά, όπου θα αναφέρονται τα επιστημονικά-ερευνητικά ενδιαφέροντα των υποψηφίων και οι λόγοι για τους οποίους επιθυμούν να εκπονήσουν διδακτορική διατριβή στο συγκεκριμένο διδακτορικό πρόγραμμα και στη συγκεκριμένη θεματική κατεύθυνση που έχουν δηλώσει στην αίτησή τους
- Βιογραφικό σημείωμα στα Αγγλικά συνοδευόμενο από δύο συστατικές επιστολές ή δύο ονόματα για επικοινωνία
Για τυχόν διευκρινίσεις όσον αφορά στα κριτήρια των Πανεπιστημίων, ιδιαίτερα όσον αφορά στις εξετάσεις για την Αγγλική γλώσσα, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν να στείλουν ερώτημα στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] (κα Άννα Μανουσαρίδου).
Διαδικασία Επιλογής
Οι υποψηφιότητες που θα υποβληθούν θα αξιολογηθούν αρχικά από Επιτροπή του Ινστιτούτου σε δύο φάσεις και όσοι προκριθούν θα αξιολογηθούν από Επιτροπή του αντίστοιχου Πανεπιστημίου, κατά την διάρκεια της τελικής φάσης αξιολόγησης. Στην πρώτη φάση θα αξιολογηθούν τα δικαιολογητικά των υποψηφίων λαμβάνοντας υπόψη και τα κριτήρια των Πανεπιστημίων. Τα ονόματα των υποψηφίων που θα προκριθούν με βάση αυτή την αξιολόγηση θα ανακοινωθούν στις 6/12/2021.
Μεταξύ αυτών των υποψηφίων θα γίνει και η τελική επιλογή για τη χορήγηση των υποτροφιών. Όσοι προκριθούν στη δεύτερη φάση της αξιολόγησης, θα κληθούν να παρουσιάσουν προφορικά τις διπλωματικές/πτυχιακές τους εργασίες στο Ινστιτούτο το διάστημα από 13/12/2021 έως 17/12/2021. Μετά την κάθε παρουσίαση, θα ακολουθεί προφορική συνέντευξη.
Η εξεταστική επιτροπή λαμβάνοντας υπόψη τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα των υποψηφίων, το περιεχόμενο και την παρουσίαση της διπλωματικής/πτυχιακής εργασίας, καθώς και την παρουσία τους στην συνέντευξη θα καταρτίσει πίνακα βαθμολογίας των υποψηφίων. Θα επιλεγούν οι πρώτοι ανά θέση, εφόσον συγκεντρώνουν βαθμολογία μεγαλύτερη ή ίση με 7/10. Οι εν λόγω υποψήφιοι, στη συνέχεια, θα κληθούν σε συνέντευξη και θα αξιολογηθούν από Επιτροπή Αξιολόγησης του αντίστοιχου Πανεπιστημίου.
Πληροφορίες κα Άννα Μανουσαρίδου ([email protected])
Υπεύθυνος Προγράμματος Υποτροφιών / Διευθυντής Ινστιτούτου Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών: Δρ Βαγγέλης Καρκαλέτσης
Αναλυτικές πληροφορίες για τις παραπάνω θέσεις
Περισσότερες πληροφορίες για τα Διδακτορικά σε κορυφαία Πανεπιστήμια των ΗΠΑ:
• Department of Computer Science at the University of Houston (UH), ΗΠΑ (http://www.cs.uh.edu/)
• Department of Computer Science at the Rice University (RICE), ΗΠΑ (https://csweb.rice.edu/)
• Department of Computer Science and Engineering at the University of Texas at Arlington (UTA), ΗΠΑ (http://cse.uta.edu/)
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση