kepler
«Πώς θα έμοιαζαν τα φαινόμενα που συμβαίνουν στους ουρανούς σε έναν παρατηρητή που βρίσκεται στο Φεγγάρι; » είχε αναρωτηθεί πριν κάποια χρόνια ο Κοπέρνικος και αυτή η σκέψη φαίνεται να αποτέλεσε την έμπνευση στον Κέπλερ » - Γράφει ο Θανάσης Κοπάδης

Ο Γιοχάνες Κέπλερ (Johannes Kepler) γεννήθηκε σαν σήμερα 27 Δεκεμβρίου 1571 και πέθανε στις 15 Νοεμβρίου 1630. Γερμανός αστρονόμος, μαθηματικός και συγγραφέας, ο Κέπλερ αποτέλεσε μια εξέχουσα προσωπικότητα στην επανάσταση της νεότερης επιστημονικής εξέλιξης.

Στα έργα του Astronoma Nova, Harmonices Mundi και Epitom of Copernican θεμελιώνεται όλη η θεωρία του Νεύτωνα για την παγκόσμια έλξη, περιγράφονται οι τρεις νόμοι του Κέπλερ που αφορούν την κίνηση των πλανητών γύρω από τον ήλιο και ταυτόχρονα αποδεικνύεται ότι οι παλίρροιες οφείλονται στην ελκτική δύναμη της Σελήνης και ότι ο αέρας έχει βάρος.

Υπήρξε καθηγητής μαθηματικών, θεμελίωσε με σημαντικές δημοσιεύσεις την οπτική, τον κλάδο της φυσικής που μελετά τη συμπεριφορά και τις ιδιότητες του φωτός και ήταν εφευρέτης του τηλεσκοπίου Κέπλερ, εξελίσσοντας το τηλεσκόπιο διάθλασης σε μια πιο σύγχρονη έκδοση.

Ως πρωτοπόρος σε πολλά πράγματα έδωσε το όνομα του επίσης στα στερεά του Κέπλερ, στον Αστέρα του Κέπλερ, στα μαθηματικά με την εικασία του Κέπλερ που αφορά την τακτοποίηση των σφαιρών (αποδείχτηκε ότι ισχύει 400 χρόνια αργότερα), στον κρατήρα του Κέπλερ σε Σελήνη και σε Άρη, στον Αστεροειδή 1134 Κέπλερ κ.α.

Θεωρείται όμως και ο συγγραφέας του πρώτου βιβλίου επιστημονικής φαντασίας, πολύ πριν τον Ιούλιο Βερν και τον Ισαάκ Ασίμοφ.

Το βιβλίο του με τίτλο "Όνειρο" (Somnium) που ολοκληρώθηκε το 1609, είναι γραμμένο στα λατινικά, και αποτελεί ένα πρωτότυπο συνδυασμό μυθιστορήματος και πραγματικής επιστήμης.

Δημοσιεύτηκε αργότερα, το 1634, τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του και αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού αγοριού από την Ισλανδία και της μάγισσας μητέρας του, που μαθαίνουν από ένα πλάσμα που ήρθε από τους ουρανούς για ένα ουράνιο νησί με το όνομα Λεβάνια (εννοώντας το φεγγάρι μας) και τον τρόπο που το πλάσμα ταξίδεψε διαπλανητικά.

Εντυπωσιακό είναι πως, ενώ ακόμα δεν είχε ξεκινήσει τις αστρονομικές του παρατηρήσεις, κατάφερε και παρέμεινε σε όλη την πλοκή του έργου συνεπής με τις επιστημονικές γνώσεις της εποχής του, παρουσιάζοντας μια λεπτομερή και ευφάνταστη περιγραφή για το πως φαίνεται η Γη όταν την βλέπουμε από τη Σελήνη.

«Πώς θα έμοιαζαν τα φαινόμενα που συμβαίνουν στους ουρανούς σε έναν παρατηρητή που βρίσκεται στο Φεγγάρι; » είχε αναρωτηθεί πριν κάποια χρόνια ο Κοπέρνικος και αυτή η σκέψη φαίνεται να αποτέλεσε την έμπνευση στον Κέπλερ να απαντήσει με τέτοια επινοητικότητα και φαντασία που εντυπωσιάζει ακόμα και τους σύγχρονους αναγνώστες.

Ο σκέψη του Κέπλερ κατάφερε και έκανε ένα ταξίδι στη Σελήνη στην οποία κατοικούσαν εξωγήινα όντα, με σκληρό δέρμα, τεράστια σε ύψος και το μέγεθος της δημιουργικής του σκέψης ήταν τέτοιο που δεν διάλεξε να αναδημιουργήσει μια αντανάκλαση της επίγειας ζωής, αλλά επινόησε νέες μορφές, προσαρμοσμένες στο ιδιαίτερο σεληνιακό περιβάλλον και όλα αυτά πριν ακόμα δει τον κόσμο μέσα από το τηλεσκόπιο.

Στο μνήμα του, που βρίσκεται στις πύλες της πόλης Ρέγκενσμπουργκ, υπάρχει το παρακάτω επίγραμμα που συνέταξε ο ίδιος:

"Ζώντας μετρούσα τα ουράνια, τώρα τα έρημα σκοτάδια.Το πνεύμα ήταν ουράνιο, το σώμα σκιάζει την γη."

* Θανάσης Κοπάδης, Μαθηματικός - Συγγραφέας
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Όταν τρέχω… δεν τρέχω!
Ποια είναι η βιολογική σας ηλικία- Πώς θα την βρείτε
Η ιδέα πίσω από τη βιολογική ηλικία είναι ότι τα κύτταρα και τα όργανά μας έχουν τη δική τους ηλικία η οποία διαφέρει από αυτήν που αναγράφεται στην...
Ποια είναι η βιολογική σας ηλικία- Πώς θα την βρείτε
Μαρίνα Σάττι - Αχ Θάλασσα
Μαρίνα Σάττι: Βίντεο – κλιπ «γροθιά στο στομάχι» για τον χαμό των προσφύγων στα νερά της Μεσογείου
Με ένα βίντεο η Μαρίνα Σάττι τα είπε όλα για τους πρόσφυγες που πνίγονται στη Μεσόγειο
Μαρίνα Σάττι: Βίντεο – κλιπ «γροθιά στο στομάχι» για τον χαμό των προσφύγων στα νερά της Μεσογείου
aygenakis
Λευτέρης Αυγενάκης: Ανακάλεσε τη μήνυση ο υπάλληλος του αεροδρομίου - «Το θέμα θεωρείται λήξαν»
«Το περιστατικό δεν συνέβη με τον τρόπο που το παρουσίασαν τα Μέσα»
Λευτέρης Αυγενάκης: Ανακάλεσε τη μήνυση ο υπάλληλος του αεροδρομίου - «Το θέμα θεωρείται λήξαν»