Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Όμικρον και το άνοιγμα των σχολείων τέθηκαν επί τάπητος στη σύσκεψη της Δευτέρας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση των ειδικών της επιτροπής ώστε να εξεταστούν τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ οι οριστικές αποφάσεις για το πότε και πώς θα ανοίξουν τελικά τα σχολεία, θα ληφθούν τις επόμενες ημέρες, πιθανότατα την Τετάρτη.
Κρίσιμες αποφάσεις
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν κανονικά τα σχολεία στις 10 Ιανουαρίου, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, τον αριθμό των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, αναλόγως και των εισηγήσεων που θα λάβει η κυβέρνηση από τους ειδικούς.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να ανοίξουν αργότερα τα σχολεία, ο υπουργός Ανάπτυξης παρέπεμψε στις εισηγήσεις των επιστημόνων: «Δεν μου αρέσουν τα κλειστά σχολεία. Στον μικρό μου γιό η τηλεκπαίδευση βοήθησε λίγο, αλλά όχι τελείως, ενώ ο άλλος μου γιός που είναι στην ηλικία της προετοιμασίας να δώσει εξετάσεις για το πανεπιστήμιο, έχει απορρυθμιστεί τελείως. Ως υπουργός Ανάπτυξης λέω ότι κλειστά σχολεία σημαίνουν αναστάτωση στην οικονομία, αλλά εάν οι επιστήμονες πουν άλλα, θα το δούμε» τόνισε με σημερινές του δηλώσεις ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Την ίδια στιγμή, υπάρχουν φωνές επιστημόνων που τάσσονται κατά της επαναλειτουργίας των σχολείων μετά τις γιορτές, υπογραμμίζοντας πως αν ανοίξουν, θα ακολουθήσει «τσουνάμι» κρουσμάτων. «Με τόσο ιό στον αέρα και τόσα κρούσματα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία, από τα οποία εξαρτάται η λειτουργία της κοινωνίας. Δεν χρειάζεται να κρίνουμε άρον – άρον, υπό χειρότερες συνθήκες, όπως έγινε την Πρωτοχρονιά» τόνισε με δηλώσεις του ο ερευνητής, Γιώργος Παυλάκης.
Τον προβληματισμό του εξέφρασε και ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος υποστηρίζοντας πως «εάν την Πέμπτη συνεχίζουμε να έχουμε 50.000 με 60.000 κρούσματα δεν ξέρω πόσο εύκολο είναι να πεις "ανοίγουν τα σχολεία"», προσθέτοντας ωστόσο ότι η συζήτηση για τα σχολεία παραμένει ακόμα ανοιχτή.
Αλλαγές στα πρωτόκολλα
Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση ήδη εξετάζει αλλαγές στα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων. Όπως έχει γίνει γνωστό, ο προσανατολισμός είναι να αυξηθεί το testing στα σχολεία αλλά και να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων που απαιτείται για να κλείσει ένα τμήμα, το οποίο σήμερα φτάνει στο 50%+1.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του alfavita.gr, υπάρχουν σκέψεις να γίνονται καθημερινά test σε όλους τους μαθητές ενός τμήματος, εφόσον υπάρξει επιβεβαιωμένο κρούσμα, αλλά και να αυξηθούν τα self test στους μαθητές για την προσέλευσή τους στο σχολείο.
Τα σενάρια
Το πρώτο και επικρατέστερο σενάριο, με βάση τα τωρινά δεδομένα, σενάριο, προβλέπει άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με νέα μέτρα και καινούργια υγειονομικά πρωτόκολλα.
Τα μέτρα που εξετάζονται είναι η αύξηση των self test, που αντί για δύο φορές την εβδομάδα να γίνονται τρεις φορές και όχι μόνο για τους ανεμβολίαστους μαθητές όπως ισχύει σήμερα, ενώ υπάρχει και η πρόταση (μειοψηφική) να γίνονται σε καθημερινή βάση.
Αυτό σημαίνει ότι εντός της εβδομάδας θα κληθούν οι οικογένειες να παραλάβουν τα ανάλογα self tests.
Παράλληλα το υγειονομικό πρωτόκολλο σύμφωνα με το οποίο ένα τμήμα κλείνει μόνο εάν νοσούν ταυτόχρονα το 50% + 1 των μαθητών να αλλάξει και να προβλέπεται μικρότερη αναλογία.
Στο σενάριο αυτό εντάσσεται και η τηλεκπαίδευση για τους μαθητές που νοσούν.
Το δεύτερο σενάριο είναι η παράταση των σχολικών διακοπών για μία ή δύο εβδομάδες και επανέναρξη των μαθημάτων στις 17 ή 24 Ιανουαρίου, διάστημα το οποίο κρίνεται ικανό ώστε να περάσει η "μεγάλη μπόρα" και αμέσως μετά να αξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Παράλληλα στο διάστημα αυτό θα έχουν γίνει και περισσότεροι εμβολιασμοί μαθητών. Στην περίπτωση αυτή για το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί αν μείνουν κλειστά τα σχολεία θα ακολουθηθεί και πάλι το σύστημα της τηλεκπαίδευσης και παράλληλα θα υπάρχει ολιγοήμερη παράταση μαθημάτων στις διακοπές του Πάσχα ή στα τέλη Μαίου.
Το τρίτο σενάριο προβλέπει επαναλειτουργία των σχολείων κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, με νέα μέτρα και καινούργια υγειονομικά πρωτόκολλα και αξιολόγηση της κατάστασης ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων που θα καταγραφούν, ώστε αν χρειαστεί να κλείσουν αργότερα τα σχολεία.
Αυτή τη στιγμή το πρώτο σενάριο είναι το επικρατέστερο ενώ το τρίτο έχει τις λιγότερες πιθανότητες. Ωστόσο είναι σαφές τόσο στο υπουργείο Παιδείας όσο και στην Επιτροπή των Επιστημόνων ότι και το πρώτο σενάριο με το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου με νέο πρωτόκολλο μπορεί με την εκτόξευση των κρουσμάτων να κλείσει μέσα στην πρώτη εβδομάδα λειτουργίας όχι εκατοντάδες τμήματα αλλά εκατοντάδες σχολεία.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση