«Το σχολείο προβλέπει ένα πλαίσιο πολύ προστατευτικό και γίνεται ένας ασφαλής χώρος. 1,6 εκατομμύρια άνθρωποι θα κάνουν δύο τεστ την εβδομάδα», σημειώνει για μία ακόμα φορά η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων που ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης.
«Τα σχολεία ανοίγουν για τον αυτονόητο παιδαγωγικό λόγο, ο δεύτερος είναι ψυχοσυναισθηματικός και ο τρίτος επειδή τα παιδιά μας είναι πιο ασφαλή στο σχολείο. Θα κάνουν οπωσδήποτε δύο τεστ την εβδομάδα και αν υπάρξει κρούσμα στην τάξη κάθε μέρα», ανέφερε ακόμα η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο Live News του Mega.
Η ίδια έκανε ειδική μνεία στα σχολεία που ανοίγουν παντού στην Ευρώπη. «Τα σχολεία ανοίγουν παντού. Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν γίνονται τόσο αυστηροί έλεγχοι στα σχολεία. Είναι επιλογή της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού να επενδύσει χρήματα για να διασφαλίσει τη δια ζώσης λειτουργία και τη δημόσια και ατομική υγεία», είπε συγκεκριμένα.
«Πέρα από το ότι ανοίγουν τα σχολεία παντού στην Ευρώπη, ανοίξαμε τον Σεπτέμβριο με τη Δέλτα και χωρίς εμβολιασμένους μαθητές», υπογράμμισε επίσης, ενώ αναφέρθηκε και σε ορισμένα στοιχεία για τους εμβολιασμούς της εκπαιδευτικής κοινότητας.
«Στο Λύκειο αυτή τη στιγμή έχουμε ξεπεράσει τους 50% εμβολιασμούς. Καταλαβαίνω την ανησυχία του κόσμου. Σε κάθε έναρξη υπάρχει ανησυχία, όπως τότε και με την μάσκα στις μικρές ηλικίες, που υπήρξαν αντιδράσεις από τους γονείς. Δεν μπορούμε να τιμωρούμε τα παιδιά μας επειδή κάποιοι επιλέγουν να είναι ανεμβολίαστοι. Προτάσσουμε τα παιδιά και προστατεύουμε τα παιδιά μας», είπε.
Νέο υγειονομικό πρωτόκολλο
«Η επιτροπή ζήτησε να κάνουν τεστ όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Αυτό είναι το κλειδί. Να γίνονται πολλά τεστ. Αν υπάρξει διασποράσ το τμήμα θα κλείσει σύντομα. Δεν είναι κρίσιμο το 50+1 για το κλείσιμο μια τάξης σε περίπτωση κρουσμάτων αλλά το να γίνονται τεστ», ανέφερε η κ. Κεραμέως.
Ακόμα, πρόσθεσε: «Επίσης, δεν μας ενδιαφέρει ποιος κάθεται κοντά στο κρούσμα και ότι οι έλεγχοι επεκτείνονται σε όλο το τμήμα.Μάλιστα, έχω ζητήσει από το υπουργείο Υγείας να διευκολύνει το ροή που θα υπάρχει από μαθητές για την εφαρμογή του πρωτοκόλλου».
Self tests
Σχετικά με τα self test η κα Κεραμέως, είπε: «Τα self test είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο. Πλέον είναι κανόνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από Σεπτέμβριο ως Δεκέμβριο το 84% των κρουσμάτων ανιχνεύτηκαν από τα τεστ. Όταν έκλεισαν τα σχολεία το νούμερο αυτό έπεσε στο 40%».
«Τι είναι καλύτερο να ελέγχονται τα παιδιά 2 φορές την εβδομάδα ή να μην ελέγχονται καθόλου;», διερωτήθηκε.
«Όταν κλείνει ένα τμήμα αμέσως περνάει σε τηλεκπαίδευση. Η τηλεκπαίδευση είναι σε ισχύ, λειτουργεί, δεν θέλουμε να είναι ο κανόνας όμως. Έχουν όλοι οι εκπαιδευτικοί τους κωδικούς τους», πρόσθεσε.
Πανεπιστήμια
Τέλος, για τα Πανεπιστήμια η υπουργός σχολίασε: «Η Όμικρον πέφτει σε μια συγκυρία που ολοκληρώνεται το εξάμηνο. Πάμε σιγά σιγά σε εξεταστική περίοδο και δεν έχουμε μαζικές συναθροίσεις στα αμφιθέατρα. Επίσης, έχουμε υψηλά ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης σε καθηγητές,προσωπικό και φοιτητές».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη