Σε πλήρη αντίθεση έρχονται οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για το ποιός υπέδειξε τη θέσπιση του ορίου 50%+1 (νοσούντων μαθητών στο ίδιο Τμήμα σχολείου προκειμένου να κλείσει) και μελών της επιτροπής των ειδικών.
Συγκεκριμένα, στη χθεσινή του συνέντευξη στον Αντέννα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε μεταξύ άλλων για το πολυσυζητημένο πλαφόν του 50%+1 για το κλείσιμο Τμημάτων:
«Το 50+1 μας το υπέδειξε η Επιτροπή»
Νίκος Χατζηνικολάου: Το 50+1;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έρθω και σε αυτό. Και η καλύτερη απάντηση στις υστερίες της αντιπολίτευσης και σε διάφορα εξοργιστικά πρωτοσέλιδα περί «ρώσικης ρουλέτας», «ανοσίας της αγέλης» και διάφορες άλλες σαχλαμάρες που δυστυχώς αναπαράγονται και από τα πιο επίσημα χείλη. Το 50+1 μας το υπέδειξε η Επιτροπή. Αν η Επιτροπή μας έλεγε 25, θα λέγαμε 25. Η Επιτροπή έκρινε ότι όταν έχουμε ένα πρωτόκολλο αυστηρών τεστ για όλο το τμήμα δεν χρειάζεται το τμήμα να κλείνει με λιγότερα περιστατικά. Αν κάποια στιγμή μας πει κάτι διαφορετικό, δεν έχουμε ποτέ αμφισβητήσει την Επιτροπή ως προς τα μέτρα τα οποία έχει προτείνει, ούτε ως προς την εξειδίκευσή τους.
Βατόπουλος: «Δεν ήταν απόφαση της επιτροπής»!
Ομως χτες ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, ΠΡΙΝ μεταδοθεί η συνέντευξη του Πρωθυπουργού, ξεκαθάρισε: «Το πρωτόκολλο του 50%+1 κρουσμάτων δεν ήταν κάτι που συζήτησε η Επιτροπή. Αυτό ουσιαστικά μπήκε από το υπουργείο, κατά τη γνώμη μου ως όριο πάνω από το οποίο δεν μπορεί πλέον – για εκπαιδευτικούς λόγους – να γίνεται μάθημα. Δεν μπορούμε να βάλουμε εμείς ένα όριο, έτσι οριζόντιο από τώρα».
Και δεν ήταν ο μόνος ειδικός που διέψευσε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού. Στις αρχές Ιανουαρίου, ο κ.Τάκης Παναγιωτόπουλος, μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, είχε δηλώσει:
«Συζητήθηκε αλλά δεν εισηγήθηκε ποτέ» είπε συγκεκριμένα ο Τάκης Παναγιωτόπουλος και εξήγησε ότι «από το υπουργείο Υγείας έφερε ένα σύνολο μέτρων και η επιτροπή ενέκρινε όλο το πακέτο αλλά διευκρινίζοντας ότι το 50%+1 δεν έχει επιδημιολογική λογική».
«Το 50%+1 ποτέ δεν είχε τεθεί με επιδημιολογική λογική και κριτήριο» επανέλαβε συμπληρώνοντας ότι «από ότι κατάλαβα ήταν κριτήριο που αφορούσε τη λειτουργία του σχολείου».
Η δημοσιογράφος Αναστασία Γιάμαλη συνέχισε: «Άρα ήταν απόφαση του υπουργείου και όχι της επιτροπής» με τον κ. Παναγιωτόπουλο να απαντά «ασφαλέστατα, ναι».
Ας δούμε όμως τι άλλο είπε ο κ.Μητσοτάκης για τα σχολεία και τα πανεπιστήμια:
«Δεν πιστεύω ότι θα ξανακλείσουμε τα σχολεία»
Κυριάκος Μητσοτάκης: Απεύχομαι να χρειαστεί να ξανακλείσουμε τα σχολεία και δεν πιστεύω ότι αυτό θα συμβεί. Εξάλλου τα σχολεία είναι τα τελευταία τα οποία πρέπει να κλείνουν. Αυτό το έχουμε μάθει πια. Πράγματι νομίζω ότι τα σχολεία άνοιξαν οργανωμένα. Τα παιδιά και οι γονείς πάρα πολύ πειθαρχημένοι. Οι εκπαιδευτικοί εξαιρετικά συνεργάσιμοι. Και βέβαια σπεύσαμε και εμείς να κάνουμε έκτακτες προσλήψεις έτσι ώστε να καλύψουμε αυτές τις εβδομάδες τα κενά τα οποία αναπόφευκτα δημιουργούνται όταν αρρωσταίνει κάποιος εκπαιδευτικός και
πρέπει να μείνει σπίτι του. 'Αρα, πιστεύω ότι ο τρόπος με τον οποίο χειριστήκαμε τα σχολεία ήταν υπεύθυνος,
σοβαρός και η καλύτερη...
«Αν χρειαστεί η αστυνομία να μπαίνει πιο συχνά στα πανεπιστήμια για να εκκενώνει καταλήψεις θα το κάνει»
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο λόγος για τον οποίο προκαλούν τώρα το ενδιαφέρον όλα αυτά τα συμβάντα είναι επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να αντιμετωπίσει έμπρακτα το ζήτημα της βίας στα πανεπιστήμια. Συνέχεια συνέβαιναν αυτά, απλά κανείς δεν ενδιαφερόταν γιατί θεωρούσαν ότι ήταν κανονική η κατάσταση αυτή. Η κυβέρνηση έχει ήδη αλλάξει το νόμο για το πανεπιστημιακό άσυλο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην αστυνομία, σε συνεννόηση με τους πρυτάνεις, να παρεμβαίνει. Και έχουν γίνει ουκ ολίγες παρεμβάσεις με τελευταία -μάλλον με προτελευταία, διότι έγινε και μία στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο- την παρέμβαση που έγινε στο ΑΠΘ. Μετά από 30 και τόσα χρόνια απελευθερώθηκε ένα στέκι το οποίο ήταν υπό κατάληψη. Αυτά τελειώνουν πια στα ελληνικά πανεπιστήμια. Και πιστεύω ότι η πλειοψηφία της
κοινωνίας απαιτεί πια τα πανεπιστήμια να είναι χώροι γνώσης και όχι χώροι τραμπουκισμού και ανομίας.
Δεν υπάρχει καμία περίπτωση στο ζήτημα αυτό η κυβέρνηση να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω. Η πανεπιστημιακή αστυνομία πράγματι απεδείχθη στην υλοποίησή της μια πιο σύνθετη άσκηση. Γιατί το λέω αυτό;
Νίκος Χατζηνικολάου: Και υπάρχει πάντα το μεγάλο ερώτημα αν θα την στηρίξουν οι πανεπιστημιακοί.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έρθω και σε αυτό. Ξεκινά η εκπαίδευση των πρώτων πανεπιστημιακών αστυνομικών στην Κομοτηνή τη Δευτέρα. Καταλήξαμε ότι πρέπει να περάσουν από μία πολύ ειδική εκπαίδευση διότι μπαίνουν σε ένα ευαίσθητο χώρο. Και με το που θα ολοκληρωθεί η εκπαίδευσή τους οι πρώτοι θα πάνε στα πανεπιστήμια τα οποία είναι και τα πιο προβληματικά, διότι δεν είναι όλα τα πανεπιστήμια στην ίδια κατάσταση. Όμως χρειαζόμαστε τη συνεργασία των Πρυτάνεων. Οι Πρυτάνεις έχουν υποχρέωση, βάσει του νόμου, να εκπονήσουν σχέδια ασφάλειας για τα πανεπιστήμια και πρέπει να καταλάβουν και αυτοί ότι έχουν μία υποχρέωση απέναντι στα ιδρύματα τα οποία υπηρετούν, να συνεργαστούν με την πολιτεία έτσι ώστε να τελειώνουμε πια μια και καλή
με τα φαινόμενα αυτά. Και κάτι ακόμα να σας πω, το οποίο μου κάνει πάντα εντύπωση: πειθαρχικό των φοιτητών. Είναι δυνατόν κάποιος, κ. Χατζηνικολάου, ο οποίος μονίμως μπαίνει και τα σπάει να παραμένει φοιτητής; Γιατί δεν διαγράφεται; Δηλαδή, πείτε μου σε ποιο πανεπιστήμιο του κόσμου θα τα έκανες αυτά και δεν θα σε είχαν πετάξει έξω με τις κλωτσιές. Αυτά είναι θέματα τα οποία αφορούν τα πανεπιστήμια. Έχουν τα όπλα στη διάθεσή τους για να το κάνουν. Ακούω ότι συλλαμβάνονται «αιώνιοι φοιτητές». Μα είναι σοβαρά πράγματα αυτά; Δηλαδή θα πρέπει να δούμε το θέμα στην ολότητά του. Εγώ προσωπικά δεσμεύομαι ότι παρά τις καθυστερήσεις, και υπήρξαν, ναι, καθυστερήσεις στο ζήτημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, το τονίζω, όχι της παρέμβασης στα πανεπιστήμια, ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία...
Νίκος Χατζηνικολάου: Πάντως και όταν τους πιάνουν, συγγνώμη τώρα που θα το πω έτσι λαϊκά, τους ξαναβλέπουμε στην επόμενη κατάληψη μετά από λίγες μέρες.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, όμως, να σας πω κάτι; Δεν θα κερδηθεί αυτή η μάχη από αυτούς, θα κερδηθεί από το κράτος δικαίου. Και αν χρειαστεί η αστυνομία να μπαίνει πιο συχνά στα πανεπιστήμια για να εκκενώνει καταλήψεις θα το κάνει.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 3/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη