Τους λόγους για τους όποιους πρέπει να ανοίξουν οι πίνακες διορισμού εκπαιδευτικών άμεσα παραθέτει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.
Όπως τονίζει ο ίδιος, «για να γίνουν φέτος διορισμοί, οι πίνακες πρέπει να "ανοίξουν" εκ νέου και σύντομα», την ώρα που «οι ισχύοντες εμπεριέχουν σοβαρές αδικίες».
Κι αυτό διότι «πολλοί εκπαιδευτικοί έχασαν για ένα τεχνικό ζήτημα, το γνωστό παράβολο των 3€, όχι μόνο το μόνιμο διορισμό τους, αλλά ακόμα και τη δυνατότητα να εργαστούν ως αναπληρωτές».
Ο Νίκος Φίλης υπενθυμίζει παράλληλα ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι βουλευτές Μερόπη Τζούφη και Δημήτρης Γκιόλας κατέθεσαν ερώτηση για τις προθέσεις της κυβέρνησης, όμως «η υφυπουργός Ζέττα Μακρή απάντησε τυπικά και γραφειοκρατικά: "έχουμε ζητήσει από το ΑΣΕΠ να ανοίξουν οι πίνακες, δεν έχουμε ακόμα απάντηση"».
«Αυτά είναι υπεκφυγές. Το υπουργείο έχει την πολιτική ευθύνη οι πίνακες να είναι επίκαιροι και συμπληρωμένοι ώστε οι διορισμοί και οι προσλήψεις να γίνουν έγκαιρα και αξιοκρατικά -και σε μεγάλο αριθμό», σημειώνει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Νίκου Φίλη:
Ν. Φίλης: «Γιατί πρέπει να ανοίξουν οι πίνακες διορισμού, τώρα!»
Την τελευταία δεκαετία, μαζί με τα υπόλοιπα δεινά, τα μνημόνια έπληξαν άγρια και το δημόσιο σχολείο. Η απαγόρευση πρόσληψης εκπαιδευτικών προκάλεσε δραματική αύξηση του μέσου όρου ηλικίας όσων υπηρετούν και διαμόρφωσε ένα πρωτόγνωρο ποσοστό αναπληρωτών. Όταν όμως ο ένας στους τρεις δάσκαλους και καθηγητές είναι αναπληρωτής, ούτε παιδαγωγική σχέση με τα παιδιά χτίζεται, ούτε βέβαια είναι λογικό χιλιάδες επιστήμονες να ζουν στην αβεβαιότητα και να εγκαταλείπουν την οικογένειά τους κάθε χρόνο, αναζητώντας σχολείο.
Όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, κήρυξε αμέσως -δεσμεύοντας και τους πόρους- τους διαγωνισμούς για μόνιμους εκπαιδευτικούς, πρώτα στην Ειδική Αγωγή, κατόπιν στην Γενική Εκπαίδευση. Σήμερα, οι ανάγκες εξακολουθούν να παραμένουν υψηλές, αφού πρέπει να καλυφθεί κενό δεκαετίας. Γι’ αυτό, η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να βάζει σε προτεραιότητα τις προσλήψεις σε σχολεία και νοσοκομεία, όχι σε πάσης φύσης αστυνομίες και στη δημιουργία στρατού μετακλητών.
Οι σχετικοί πίνακες, δηλαδή η κατάταξη των υποψηφίων με βάση την οποία γίνεται ο διορισμός μονίμων εκπαιδευτικών και η πρόσληψη αναπληρωτών, όπως και του ειδικού και βοηθητικού προσωπικού, καταρτίζονται με ευθύνη του ΑΣΕΠ και ανανεώνονται κάθε δύο χρόνια. Οι τωρινοί, ισχύουν ως τον Αύγουστο 2022. Συνεπώς, για να γίνουν φέτος διορισμοί, οι πίνακες πρέπει να «ανοίξουν» εκ νέου και σύντομα.
Τον περασμένο Δεκέμβρη, τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Ν. Φίλης, Μ. Τζούφη, Δ. Γκιόλας) καταθέσαμε ερώτηση για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Η υφυπουργός Ζέττα Μακρή απάντησε τυπικά και γραφειοκρατικά: «έχουμε ζητήσει από το ΑΣΕΠ να ανοίξουν οι πίνακες, δεν έχουμε ακόμα απάντηση». Αυτά είναι υπεκφυγές. Το υπουργείο έχει την πολιτική ευθύνη οι πίνακες να είναι επίκαιροι και συμπληρωμένοι ώστε οι διορισμοί και οι προσλήψεις να γίνουν έγκαιρα και αξιοκρατικά -και σε μεγάλο αριθμό. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι δεν έχουν αποφασίσει τι θα κάνουν φέτος με τους διορισμούς. Περιμένουν πρώτα να δουν αν θα προκηρύξουν εκλογές για να αποφασίσουν!
Υπάρχει όμως και άλλος λόγος που πρέπει να «ανοίξουν» τώρα οι πίνακες: οι ισχύοντες εμπεριέχουν σοβαρές αδικίες. Πολλοί εκπαιδευτικοί έχασαν για ένα τεχνικό ζήτημα, το γνωστό παράβολο των 3€, όχι μόνο το μόνιμο διορισμό τους, αλλά ακόμα και τη δυνατότητα να εργαστούν ως αναπληρωτές. Είχαμε αγωνιστεί στη Βουλή να διορθωθεί αυτό το θέμα, που ήταν ευθύνη της διοίκησης και των τραπεζών. Δε συνέβη. Ως πότε θα τιμωρούνται για το παράβολο; Οι εκπαιδευτικοί αυτοί πρέπει να συμπεριληφθούν στους πίνακες! Και ο μόνος τρόπος, είναι βέβαια να καταρτιστούν εκ νέου.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση