papaioannou_lakis
Σε ηλικία 77 ετών έφυγε από τη ζωή ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας Νεότερης Ελλάδας και Νεοελληνικού Πολιτισμού στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Απόστολος (Λάκης) Παπαϊωάννου, μετά από προβλήματα υγείας, που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια.

Μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του αντιδικτατορικού αγώνα ο Απόστολος (Λάκης) Παπαϊωάννου πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 77 ετών στα Ιωάννινα.

Ο Απόστολος Παπαϊωάννου είχε γεννηθεί το 1945 και είχε αναπτύξει από τα φοιτητικά του χρόνια πολιτική δράση ως μέλος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα, με αποτέλεσμα να συλληφθεί και να καταδικαστεί από έκτακτα στρατοδικεία σε πολυετή φυλάκιση στις φυλακές Ιωαννίνων, Κέρκυρας και Αβέρωφ.
Εξαίρετος πανεπιστημιακός δάσκαλος, πολυγραφότατος, με τις διαλέξεις του να συγκεντρώνουν πάντα το ενδιαφέρον των φοιτητών του. Το εργαστήριό του ήταν ένας θησαυρός γνώσης, με τα βιβλία να καλύπτουν κάθε τετραγωνικό του χώρου.

Η κηδεία του γίνεται σήμερα στις 11 το πρωί στο Δολό Πωγωνίου 

Το όνομά του σε αίθουσα του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών

Την οδύνη του για τον θάνατο του «αγαπητού καθηγητή, επιφανούς επιστήμονα και λαμπρού δασκάλου», όπως τον χαρακτηρίζει, εκφράζει με ψήφισμά του το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
«Ο Απόστολος Παπαϊωάννου διετέλεσε καθηγητής της Ιστορίας της Νεότερης Ελλάδας και του Νεοελληνικού Πολιτισμού στο Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών και πρόεδρος του ίδιου Τμήματος επί σειρά ετών. Διακρινόταν για την προσωπικότητά του και το δημοκρατικό ήθος. Τίμησε το Τμήμα με το πρωτότυπο, πλούσιο και πολυβραβευμένο έργο του με έμφαση στα Ιωάννινα, στην Τεργέστη, στην Κρήτη, στην Αθήνα και στην Πωγωνιανή. Λάτρης των βιβλίων, της ιστορίας τόπων που αποτελούν σύμβολα πολιτισμού και των αρχειακών ερευνών, συγχρόνως ήταν και εξαιρετικά αγαπητός δάσκαλος. Έδωσε με γενναιοδωρία πολλές ευκαιρίες σε φοιτητές και εκπαιδευτικούς να μυηθούν στην ιστορία της εκπαίδευσης και την ιστορία της τυπογραφίας και της ελευθερίας του λόγου. Το Τμήμα τιμά τον Απόστολο Παπαϊωάννου για την ακαδημαϊκότητα, την ανοιχτότητα, την πολυεπιστημονικότητα και τη διδασκαλία του Νεοελληνικού Πολιτισμού», αναφέρεται στο κείμενο του ψηφίσματος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ τον Ιούνιο: Ανακοινώθηκε ΕΠΙΣΗΜΑ η ύλη!

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 2/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εκλογές
Δημοσκόπηση Marc: Παραμένει δεύτερο κόμμα η Πλεύση (13,7%) - Στο 26,5% η ΝΔ, στο 11,1% το ΠΑΣΟΚ
Δημοσκόπηση Marc: Πάνω από τα ποσοστά των ευρωεκλογών η ΝΔ, με προβάδισμα 12,4 μονάδων από την Πλεύση
Δημοσκόπηση Marc: Παραμένει δεύτερο κόμμα η Πλεύση (13,7%) - Στο 26,5% η ΝΔ, στο 11,1% το ΠΑΣΟΚ
εκαβ
Νέο εργατικό ατύχημα στην Κοζάνη: Σε κρίσιμη κατάσταση εργαζόμενος που χτύπησε στο κεφάλι μετά από πτώση
Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι ο εργαζόμενος έπεσε από μεγάλο φορτηγό που βρισκόταν στο χώρο της επιχείρησης, ωστόσο τα ακριβή αίτια του...
Νέο εργατικό ατύχημα στην Κοζάνη: Σε κρίσιμη κατάσταση εργαζόμενος που χτύπησε στο κεφάλι μετά από πτώση
παιχνίδι
Europol: Εξαρθρώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα παιδικής πορνογραφίας- Δεκάδες συλλήψεις
Περίπου 91.000 βίντεο είχαν μεταφορτωθεί και διανεμηθεί μέσω της πλατφόρμας, η οποία, από την ίδρυσή της το 2021, προσέλκυσε 1,8 εκατομμύρια χρήστες
Europol: Εξαρθρώθηκε ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα παιδικής πορνογραφίας- Δεκάδες συλλήψεις