Με το νέο νόμο-πλαίσιο για τα ΑΕΙ, η κυβέρνηση ολοκληρώνει για την τρέχουσα τετραετία τις αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις που εναρμονίζονται πλήρως και με τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, επισήμανε ξεκινώντας την ομιλία του ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας στη σημερινή 4η συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής. «Το σημερινό νομοσχέδιο κουμπώνει τέλεια με τον πρόσφατο νόμο Χατζηδάκη. Σημαδεύουν τη νεολαία και τα δικαιώματά της, εργασιακά και μορφωτικά», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η ουσία του νομοσχεδίου, συνέχισε, είναι η θεσμική κατοχύρωση της επιχειρηματικής και εμπορικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου, ένα έργο που έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα προκειμένου να μετατρέψουν το Πανεπιστήμιο σε επιχείρηση με βάση την Μπολόνια και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για λειτουργία του Πανεπιστημίου ως αυτόνομης επιχειρηματικής μονάδας που θα αξιοποιεί εξωπανεπιστημιακούς και στελέχη της αγοράς, που θα λειτουργεί με βάση την οικονομική του βιωσιμότητα, που θα προσαρμόζει το επιστημονικό και ερευνητικό του έργο στις ανάγκες των επιχειρήσεων.
Ο Γ. Δελής σημείωσε πως με το νέο νόμο επιχειρείται μια βαθιά διαστρέβλωση της επιστήμης και της ανθρωπιστικής της αποστολής καθώς προβλέπει τη συμμετοχή στελεχών επιχειρήσεων σε βιομηχανικά διδακτορικά, μία απαίτηση του ΣΕΒ εδώ και χρόνια, προκειμένου να παράγονται προϊόντα που θα διασφαλίζουν τα κέρδη των επιχειρήσεων, όχι απαραίτητα όμως και τις λαϊκές ανάγκες.
Η λογική του κόστους - οφέλους διακρίνεται και στις διατάξεις του νομοσχεδίου για την ίδρυση των πανεπιστημιακών κλινικών, που γίνεται με κριτήριο τη βιωσιμότητά τους, αποδεικνύοντας πως η εμπορευματοποίηση της Υγείας πάει χέρι - χέρι με την εμπορευματοποίηση της Παιδείας.
Στηλίτευσε την πρακτική των διδάκτρων που επεκτείνεται ενώ ήδη ξεφυτρώνουν διάφορα προγράμματα επί πληρωμή, όπως τα νομοθέτησε άλλωστε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε διάφορα μεταπτυχιακά και ξενόγλωσσα τμήματα.
Τα Πανεπιστήμια εξωθούνται σε αυτό τον κατήφορο για να αντλήσουν έσοδα καθώς η κρατική χρηματοδότηση μειώνεται σταθερά κάθε χρόνο, επισήμανε ο Γ. Δελής, παρότι την ίδια ώρα αυξάνονται οι ανάγκες. Αναφέρθηκε στη μείωση του μόνιμου προσωπικού ΔΕΠ και άλλων ειδικοτήτων και στην επικράτηση των συμβασιούχων ενώ τα κενά είναι τεράστια.
Το νομοσχέδιο φέρνει επίσης συντριπτικό πλήγμα στο επιστημονικό έργο που το διασπά, με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίζονται ολοκληρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους, που θα πρέπει να κυνηγούν -για να ενισχύουν το μορφωτικό προφίλ τους- διάφορα προγράμματα επανακατάρτισης, μεταπτυχιακά κλπ.
Τέλος, ο Γ. Δελής ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 296 που αφορά τα πανεπιστημιακά δάση σε Περτούλι, Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη και προβλέπει την παράδοσή τους σε επιχειρηματικούς ομίλους, παρότι επιτελούν εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς και είναι πρότυπα επιστημονικής προσέγγισης ως προς τη δασολογία και τη γεωργία.
Το Πανεπιστήμιο που φτιάχνετε, δεν είναι σύγχρονο, είναι οπισθοδρομικό, είναι το Πανεπιστήμιο της ακριβοπληρωμένης γνώσης, της καταστολής, δεμένο στο άρμα των καπιταλιστών, υπογράμμισε ο Γ. Δελής απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ που κάνει λόγο για «συμμετοχικό» Πανεπιστήμιο.
Το σύγχρονο Πανεπιστήμιο διασφαλίζει την απρόσκοπτη παρακολούθηση των μαθημάτων από τους φοιτητές, χωρίς ταξικούς φραγμούς, με σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές, που προσφέρει ολοκληρωμένη επιστημονική γνώση μέσα στο πτυχίο.
Πηγή: 902.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη