paideias
Ισοτίμηση πτυχίων πρώην ΤΕΙ με πτυχία Πανεπιστημιακών Τμημάτων-Η θέση του Υπουργείου Παιδείας

Η τελευταία αναδιάρθρωση της Ανώτατης Εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε μέσω των ν.4521/2018, ν. 4559/2018, ν.4589/2019 και ν. 4610/2019 δημιούργησε έναν νέο ακαδημαϊκό χάρτη στην ανώτατη εκπαίδευση. Ωστόσο, μετά την εν λόγω αναδιάρθρωση οι απόφοιτοι των πρώην Α.Ε.Ι. Τ.Τ. (Τ.Ε.Ι.) βρέθηκαν εν μια νυκτί με πτυχίo «φάντασμα» καθώς τα ιδρύματά τους καταργήθηκαν χωρίς όμως να προβλεφθούν διαδικασίες εξομοίωσης/αντιστοίχισης των παλαιών πτυχίων με τα πτυχία των νέων ακαδημαϊκών δομών.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή) και του Ι.Ο.Β.Ε. (ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ) ο συνολικός αριθμός των αποφοίτων των πρώην Α.Ε.Ι. Τεχνολογικού Τομέα (Τ.Ε.Ι.), από ιδρύσεώς τους έως και σήμερα, εκτιμάται άνω των 400.000.

Πέφτουν οι αποζημιώσεις σαν το χαλάζι! 

Xάνει κανείς το μέτρημα για το πόσα χρήματα έχει ήδη κοστίσει στο κράτος η αδιανόητη και διαχρονική αδράνεια του κράτους να ρυθμίζει το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων σχολών μηχανικών των πρώην ΤΕΙ, ζήτημα που «καίει» εκατοντάδες χιλιάδες αποφοίτους τους...

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ξεπερνούν το 1,5 εκ.ευρω οι αποζημιώσεις για την ανεπάρκεια που αφορά χιλιάδες μηχανικούς των οποίων τα επικαιροποιημένα επαγγελματικά δικαιώματα εξακολουθούν να αγνοούνται...

Η συζήτηση στη Βουλή

Για το θέμα των αποφοίτων των πρώην Ανωτάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και για την αντιστοίχιση και ισοτίμηση των πτυχίων τους με τα πτυχία των Πανεπιστημιακών Τμημάτων, ο Υφυπουργός Παιδείας Ν. Παπαϊωάννου απαντώντας στη Βουλή στα πλαίσια κοινοβουλευτικής Ερώτησης της Βουλευτού της Νέας Αριστεράς Μερόπης Τζούφη, κοινοποίησε τα πρακτικά της συζήτησης της με αριθμ. 749/30-03- 2025 Επίκαιρης Ερώτησης της Βουλευτού του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ  Ελένης Βατσινά. 

Η απουσία πρόβλεψης για αποφοίτους προγενέστερων ετών

Οι απόφοιτοι των ΤΕΙ μέχρι και την ημερομηνία έναρξης των νέων νόμων δεν καλύπτονται από πρόβλεψη που να τους επιτρέπει να αναγνωριστούν ως κάτοχοι πανεπιστημιακού πτυχίου. Το νομικό πλαίσιο αφορούσε μόνο τους ενεργούς φοιτητές, οι οποίοι μπορούσαν:

  • Είτε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ως ΤΕΙ,

  • Είτε να μεταπηδήσουν σε πανεπιστημιακό τίτλο υπό όρους (εντός χρονικών ορίων και με επιπλέον μαθήματα).

Τι είπε ο Υφυπουργός Παιδείας

Ο Υφυπουργός Παπαϊωάννου,  παραδέχτηκε τις ελλείψεις του αρχικού θεσμικού πλαισίου: «Καλούμαστε να δώσουμε λύσεις σε ένα πολυπαραμετρικό ζήτημα, χωρίς το αρχικό θεσμικό πλαίσιο να μας δίνει καμία απολύτως διέξοδο».

“Ολη αυτή η διαδικασία της ένταξης των Ανωτάτων Τεχνολογικών Ιδιωτικών Ιδρυμάτων σε πανεπιστημιακά ιδρύματα έγινε από τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κυριολεκτικά σε μία νύχτα. Καταστρατηγήθηκε όλη η ακαδημαϊκή διαδικασία που προβλέπεται για την αξιολόγηση των προγραμμάτων σπουδών. Ήταν κάτι το οποίο εμφανίστηκε πραγματικά τόσο ξαφνικά, χωρίς καμία διαδικασία. Η τότε ΑΔΙΠ δεν συμμετείχε”.

“Σήμερα, λοιπόν, καλούμαστε να δώσουμε λύσεις σε ένα πραγματικά ευαίσθητο, πολυπαραγοντικό και πολυπαραμετρικό ζήτημα, χωρίς το αρχικό θεσμικό πλαίσιο να μας δίνει καμία απολύτως διέξοδο”. 

Ο υφυπουργός Παιδείας δήλωσε πως εργάζεται με προσεκτικά βήματα και χωρίς βιασύνη, εξετάζοντας ενδελεχώς όλες τις παραμέτρους του ζητήματος.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας:

Με τους ν.4521/18, 4559/18 και 4589/19 και 4610/19, τα Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, συγχωνεύτηκαν διά απορροφήσεως, με ένταξη των τμημάτων τους είτε σε υφιστάμενα πανεπιστήμια, είτε σε νέα πανεπιστήμια που δημιουργήθηκαν.

Οι νόμοι είχαν διατάξεις με τις οποίες ρυθμιζόταν το θέμα, όσων ήδη φοιτούσαν στα τμήματα των ΑΤΕΙ, των Ανωτάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Οι φοιτητές αυτοί είχαν δύο δυνατότητες: Μπορούσαν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στα μεταβατικά λειτουργούντα τμήματα και να λάβουν το πτυχίο του TΕΙ ή μπορούσαν να λάβουν πτυχίο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Αυτό, ήταν δυνατόν να γίνει μόνον εφόσον ο φοιτητής δεν είχε υπερβεί τη διάρκεια των εξαμήνων, που απαιτούνταν για τη λήψη του τίτλου σπουδών, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα, προσαυξανόμενο κατά τέσσερα εξάμηνα και εφόσον ο φοιτητής παρακολουθούσε -ενδεχομένως- επιπλέον μαθήματα από το πρόγραμμα σπουδών του αντίστοιχου τμήματος πανεπιστημίου. Αυτό ίσχυε μόνον για όσους φοιτούσαν στα τμήματα των ΑΤΕΙ, την περίοδο που είχαμε την έναρξη ισχύος των νόμων, που προαναφέραμε. 

Για όσους ήδη είχαν αποφοιτήσει τη χρονική στιγμή που έχουμε την έναρξη της ισχύος των νόμων, δεν υφίσταται διάταξη που να προβλέπει τη δυνατότητα αποφοίτων των Ανωτάτων Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, από το 2000 και μετά, να λάβουν πτυχίο πανεπιστημιακού τμήματος.

Το πτυχίο που χορηγούνταν από τα τμήματα των ΤΕΙ, είναι βασικός τίτλος σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης Επίσης, δεν υπήρχε εξουσιοδοτική διάταξη για την έκδοση κανονιστικής πράξης, για την αυτόματη ή υπό προϋποθέσεις ισότιμη αντιστοίχιση των πτυχίων τους με πτυχία πανεπιστημιακού τμήματος.

Ωστόσο, για τους αποφοίτους αυτούς ισχύει ό,τι ισχύει από το 2001 και μετά. Δηλαδή, το πτυχίο που χορηγούνταν από τα τμήματα των ΤΕΙ, είναι βασικός τίτλος σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης. Με τον τίτλο αυτόν οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών σε ελληνικά ή ξένα πανεπιστήμια, με τις προϋποθέσεις, φυσικά, που ισχύουν εκάστοτε για τους πτυχιούχους ανώτατης εκπαίδευσης.

Τα πτυχία των πρώην ΑΤΕΙ διασφαλίζουν ότι οι κάτοχοί τους μπορούν να συνεχίσουν σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό επίπεδο. Συνεπώς, οι κάτοχοι των πτυχίων των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μετά την ένταξή τους στην ανώτατη εκπαίδευση, μπορούν να πραγματοποιήσουν μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές ή να προσληφθούν σε θέσεις του δημοσίου ή ευρύτερου δημόσιου τομέα, με βάση και το π.δ.85/2022, το οποίο καθορίζει τα προσόντα διορισμού σε φορείς του Δημοσίου. Επομένως τα πτυχία των πρώην ΑΤΕΙ διασφαλίζουν ότι οι κάτοχοί τους μπορούν και τις σπουδές τους να συνεχίσουν σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό επίπεδο, αλλά και να ενταχθούν στην αγορά εργασίας. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 23/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αιγαλεω
Erasmus+: 20ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω ταξίδεψε στη Μαδρίτη με όραμα ένα πιο δημοκρατικό σχολείο
Ταξίδι στη Μαδρίτη: Το 20ο Δημοτικό Αιγάλεω χτίζει το χχολείο της συνεργασίας και της δημοκρατίας
Erasmus+: 20ο Δημοτικό Σχολείο Αιγάλεω ταξίδεψε στη Μαδρίτη με όραμα ένα πιο δημοκρατικό σχολείο