Το νομοσχέδιο Κεραμέως για τα πανεπιστήμια έχει ξεσηκώσει αγανάκτηση σε ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα. Για πρώτη φορά μάλιστα την κάθετη αντίθεσή της έχει εκφράσει και η σύνοδος των πρυτάνεων. Ωστόσο η κυβέρνηση επιμένει.
Το βασικό λάφυρο αυτού του νομοσχεδίου είναι η επιβολή ενός καθεστώτος συγκεντρωτικής διοίκησης που θα παρακάμπτει την γνώμη του διδακτικού και επιστημονικού προσωπικού. Μέχρι τώρα τα όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου εκλέγονταν από την εκπαιδευτική κοινότητα. Όπως επισήμανε ο πρόεδρος της Συνόδου των Πρυτάνεων, ο νέος νόμος δίνει πλέον την ευχέρεια σε τέσσερα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης να συνεννοηθούν μεταξύ τους ώστε ο ένας από αυτούς να εκλεγεί πρύτανης.
Στη συνέχεια το Συμβούλιο προχωρά στον διορισμό αντιπρυτάνεων και κοσμητόρων. Το σύστημα αυτό θα εκφυλιστεί ταχύτατα σε σύστημα διαπλοκής. Όπως και κάθε θεσμός που έχει ακουμπήσει η Ν.Δ.
Εν τω μεταξύ, χειραγωγούμενο από τα ΜΜΕ, ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας θεωρεί πως ο νόμος έρχεται για να παταχθεί η ανομία στα πανεπιστήμια. Αλλά η αιφνιδιαστική ρύθμιση που ξεπουλάει την περιουσία του ΑΠΘ φανερώνει τις πραγματικές προθέσεις. Το επίδικο αυτού του νόμου είναι να περάσουν η χρηματοδότηση και τα προγράμματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στα «σωστά» χέρια.
Η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω. Το θέμα είναι να αποκαλυφθούν οι πραγματικές της προθέσεις. Και να υπάρξει ξεκάθαρη δέσμευση από την αντιπολίτευση ότι ο νόμος αυτός θα ξηλωθεί την επόμενη μέρα των εκλογών.
Πηγή: Η Αυγή
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση