paidi arrosto koronoios gripi
Andrea Piacquadio /Pexels
Το Υπουργείο Παιδείας πιθανότατα τις επόμενες ημέρες θα αποστείλει εγκύκλιο στα σχολεία περί μη συνυπολογισμού των απουσιών που οφείλονται σε γριπώδη συνδρομή και άλλες ιώσεις του αναπνευστικού

Μεγάλη ανησυχία στα σχολεία έχουν δημιουργήσει οι αναπνευστικές λοιμώξεις του χειμώνα, καθώς το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι μαθητές είναι απόντες λόγω των ιώσεων με αποτέλεσμα οι τάξεις να αδειάζουν και οι γονείς να ανησυχούν σοβαρά (και) για τις πολλές απουσίες των παιδιών τους.

Η γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός και διάφοροι αδενοϊοί, σε συνδυασμό με τον κορονοϊό ο οποίος πάντως ακόμα δεν έχει εμφανιστεί σε εκταση ανάλογη με τα προηγούμενα έτη, είναι ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου σε έξαρση στα παιδιά ιδίως των μικρότερων ηλικιών -με αποτέλεσμα να παρατηρείται και αυξημένη πίεση στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προκαλέσει συναγερμό στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο πιθανότατα τις επόμενες ημέρες -ενδεχομένως και νωρίτερα από το νέο έτος, μελετά να αποστείλει εγκύκλιο στα σχολεία περί μη συνυπολογισμού των απουσιών που οφείλονται σε γριπώδη συνδρομή και άλλες ιώσεις του αναπνευστικού, ανάμεσα στις οποίες βέβαια περιλαμβάνεται και ο κορονοϊός. Αυτό καθώς τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο οπότε συνήθως κορυφώνεται η ετήσια επιδημία γρίπης και οι απουσίες, που είναι ήδη πολλές σε πλήθος μαθητών, αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο...

Προοίμιο: Η απόφαση του ΕΟΔΥ

Προοίμιο της αναμενόμενης εξέλιξης, είναι και η χθεσινή απόφαση του ΕΟΔΥ να δημοσιοποιεί πλέον ενιαία επιδημιολογική έκθεση για όλους τους ιούς του αναπνευστικού. Η έκθεση θα δημοσιεύεται κάθε Πέμπτη.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, μετά την παρέλευση του χρονικού διαστήματος των τριών ετών, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και o Παγκόσμιoς Οργανισμός Υγείας εξέδωσαν τεχνικές οδηγίες για την οργάνωση συστημάτων ενιαίας επιτήρησης των ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Με τον τρόπο αυτό, επισήμαναν την ανάγκη ενίσχυσης της επιτήρησης των λοιμώξεων, τόσο από τον ιό SARS-CoV-2, όσο και από άλλους αναπνευστικούς ιούς που συνήθως προκαλούν σημαντικό αριθμό κρουσμάτων ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι συστάσεις για την επιτήρηση περιλαμβάνουν τους πιο συχνά παθογόνα, όπως ο ιός της γρίπης και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). «Στο πλαίσιο αυτό και σε εναρμόνιση με τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών, ο ΕΟΔΥ προέβη σε ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων συστημάτων επιτήρησης και σε εισαγωγή νέων καταγραφών για την πληρέστερη αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα και για τους τρείς ιούς».

Ανάλογες εγκύκλιοι δικαιολόγησης απουσιών δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Τα τελευταία χρόνια είχαν εκδοθεί το 2019, το 2020, το 2021 αλλά και εφέτος, για την προηγούμενη σχολική χρονιά. Το θέμα είναι πόσες ημέρες θα προβλέπει η νέα εγκύκλιος ότι δεν θα προσμετρηθούν και για ποιες ακριβώς ιώσεις.

Τι έλεγε η εγκύκλιος Γαβρόγλου το 2019

Σας ενημερώνουμε ότι οι απουσίες των μαθητών/τριών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που οφείλονται στην έξαρση της εποχικής γρίπης, δεν θα ληφθούν υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησής τους, εφόσον οι κηδεμόνες τους ή οι ίδιοι, εάν είναι ενήλικοι/ες, προσκομίσουν στη σχολική μονάδα πρόσφατη βεβαίωση/γνωμάτευση δημοσίου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, στην οποία να αναγράφεται ο λόγος και η επιβεβλημένη διάρκεια απουσίας από το σχολείο. Η παρούσα εγκύκλιος έχει ισχύ για το τρέχον σχολικό έτος.

Τι έλεγε η εγκύκλιος Ζαχαράκη το 2020

Σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 24 της αρ. 79942/ΓΔ4/21-5- 2019 ΥΑ (Β΄ 2005), με απόφαση του οικείου Συλλόγου Διδασκόντων/ουσών καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα μαθητών/τριών έως πέντε (5) εργάσιμων ημερών που οφείλονται στην έξαρση της εποχικής γρίπης, από τον Ιανουάριο 2020 έως και τον Μάρτιο 2020. Η απόφαση αυτή εκδίδεται κατόπιν αιτήσεως και με την προσκόμιση από τους/τις ενδιαφερόμενους/ες πρόσφατης βεβαίωσης δημόσιου ή ιδιωτικού νοσηλευτικού ιδρύματος ή ιδιώτη γιατρού, που να πιστοποιεί το είδος και τη διάρκεια της ασθένειας.

Η δεύτερη εγκύκλιος Ζαχαράκη

Επίσης η τότε υφυπουργός Παιδείας, είχε εκδόσει εγκύκλιο και για τις απουσίες λόγω κορονοϊού, που προέβλεπε τα εξής:

Οι απουσίες των μαθητών/τριών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μετά την επαναλειτουργία, την 01.06.2020, των Νηπιαγωγείων, των Δημοτικών Σχολείων και των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δεν θα ληφθούν υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησής τους, εφόσον ο γονέας ή κηδεμόνας τους ή ο ίδιος/α εφόσον είναι ενήλικος/η, υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση ότι ο/η μαθητής/ τρια ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από COVID-19, (όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο εικοστό πέμπτο της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 64) όπως κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4682/2020 (Α΄ 76) και στην υπ’ αρ. ΔΙΔΑΔ/Φ.64/346/9011/15.5.2020 κοινή απόφαση Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών «Καθορισμός ομάδων αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID 19» (Β΄ 1856), ή σε τυχόν μεταγενέστερο της παρούσας απόφασης, νόμο ή υπουργική απόφαση), ή έρχεται σε στενή επαφή με άτομο του οικογενειακού του περιβάλλοντος που ανήκει στην παραπάνω ομάδα αυξημένου κινδύνου ή ήδη νοσεί.

Η εγκύκλιοι Μακρή του 2022

Αλλά και η νυν υφυπουργός Παιδείας κ.Ζέττα Μακρή, είχε εκδώσει εφέτος εγκύκλιο για μη προσμέτρηση απουσιών λόγω «ανωτέρας βίας». Η εγκύκλιος  για τις απουσίες των μαθητών που, θεωρητικά, όφειλε να λειτουργήσει υπέρ όσων έχασαν πολλά μαθήματα για λόγους ανωτέρας βίας, όπως οι ασθένειες ή η συμβίωση με άτομα ευπαθών ομάδων, κα., προκάλεσε σύγχιση, διακρίσεις και αντιπαραθέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών και γονιών σε αρκετά σχολεία. Αιτία ήταν η απουσία σαφήνειας στην εγκύκλιο της κ.Ζέττας Μακρή που εκδόθηκε στα μέσα Μαϊου, όταν εντοπίστηκε ότι εφέτος  έχει προκύψει ζήτημα  με αυξημένες απουσίες πολλών  μαθητών/-τριών και σημαντικός αριθμός μαθητών έχει συγκεντρώσει αριθμό απουσιών που είναι απαγορευτικός του χαρακτηρισμού της φοίτησής τους ως «επαρκής».

«Οι  απουσίες οι οποίες έχουν καταχωρισθεί ή θα καταχωρισθούν και δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα των μαθητών/τριών αλλά σε αντικειμενικούς λόγους ανωτέρας βίας ή σχολικές αθλητικές δραστηριότητες που διοργανώνονται υπό την εποπτεία και έγκριση του Υ.ΠΑΙ.Θ. π.χ. συμμετοχή σε πανελλήνιους αθλητικούς αγώνες, δεν θα προσμετρηθούν για τον χαρακτηρισμό της φοίτησης των μαθητών/τριών από τον Σύλλογο Διδασκόντων κατά το σχολικό έτος 2021-22.», ανέφερε η εγκύκλιος αυτή.

Σημειώνεται ότι ανάλογη εγκύκλιος είχε εκδοθεί και τον Ιανουάριο 2022 σχετικά με την τηλεκπαίδευση -λόγω της τότε κακοκαιρίας. Ανακοινώθηκε ότι δεν θα προσμετρηθούν οι απουσίες των μαθητών από την τηλεκπαίδευση των τελευταίων ημερών, εφόσον οφείλονται σε αντικειμενικούς λόγους και διατυπωθεί συγκεκριμένη αιτιολογία, όπως λχ διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Μπαμπινιώτης
Ο Μπαμπινιώτης για το IB στα σχολεία
«Προσωπικά πιστεύω ότι με τέτοιες δήθεν «προχωρημένες» προσεγγίσεις εντυπωσιασμού (ελάχιστα δηλαδή δημόσια σχολεία να μιμηθούν όσα ισχύουν σε λίγα...
Ο Μπαμπινιώτης για το IB στα σχολεία
Φορολογικές ρυθμίσεις
Φορολογικές δηλώσεις 2025: Οι προθεσμίες και οι νέες αλλαγές που πρέπει να γνωρίζετε μέχρι 28 Φεβρουαρίου
Οι βασικές αλλαγές περιλαμβάνουν την εισαγωγή ενός σταθερού χρονοδιαγράμματος για την υποβολή, περισσότερους αυτοματισμούς και μεγαλύτερες εκπτώσεις...
Φορολογικές δηλώσεις 2025: Οι προθεσμίες και οι νέες αλλαγές που πρέπει να γνωρίζετε μέχρι 28 Φεβρουαρίου
αξιολ
Οι εκπαιδευτικοί της Λήμνου αντιδρούν στην επιβολή της αξιολόγησης ενώ τα σχολεία αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις
Οι εκπαιδευτικοί απαιτούν την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων της εκπαίδευσης και υπογραμμίζουν ότι η αξιολόγηση μόνο δυσκολίες δημιουργεί
Οι εκπαιδευτικοί της Λήμνου αντιδρούν στην επιβολή της αξιολόγησης ενώ τα σχολεία αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις