Σε απανωτές συνεντεύξεις της η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως (τελευταία την βλέπουμε ή την ακούμε μέρα παρά μέρα σε κάποιο ΜΜΕ) προβάλλει συχνά τις κοινωνικές παροχές της κυβέρνησης στον χώρο της Παιδείας εστιάζοντας περισσότερο στο φοιτητικό επίδομα και στους δικαιούχους αυτού.
Σε μια από τις τελευταίες συνεντεύξεις της αναφορικά με το αν το φοιτητικό επίδομα θα ισχύσει και για του χρόνου η υπουργός Παιδείας απάντησε επισημαίνοντας πως ο προϋπολογισμός για το 2023 έχει αυξηθεί και ανέρχεται στα 75 εκατομμύρια ευρώ για το 2023 από 72 εκατομμύρια το 2022, διευκρινίζοντας πως η πλατφόρμα για τους δικαιούχους του φοιτητικού επιδόματος θα ανοίξει το 2023 για να καταθέσουν τα πιστοποιητικά και να καταβληθεί το ποσό αναδρομικά, διότι το επίδομα που καταβάλλεται αυτή τη στιγμή είναι για την περσινή χρονιά.
Οι διακηρύξεις και οι θριαμβολογίες της υπουργού Παιδείας που εκφωνούνται χωρίς αντίλογο στα φιλικά ΜΜΕ θα μπορούσαν να γίνουν σκόνη ακόμη και αν ανέφερε κανείς δυο-τρία από τα δεκάδες προβλήματα που δυσκολεύουν τη ζωή των φοιτητών που βρίσκουν στέγαση στις φοιτητικές εστίες.
Τριτοκοσμικές συνθήκες καταγράφονται σε πανεπιστημιακά ιδρύματα στη Βόρεια Ελλάδα. Χωρίς δωρεάν σίτιση έχουν μείνει χιλιάδες φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ενώ χωρίς ρεύμα και ζεστό νερό είναι όσοι μένουν στις εστίες της Ξάνθης.
Μέχρι τη Bουλή έφτασε το ζήτημα της διακοπής δωρεάν σίτισης για χιλιάδες φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες από τους 4.000 φοιτητές που δικαιούνται δωρεάν σίτιση, δόθηκε αυτή δυνατότητα μόνο 1.911 φοιτητές και οι υπόλοιποι μένος εκτός του εστιατορίου.
Η επιστολή των γονέων:
"Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, δωρεάν σίτιση δικαιούνται 4.000 φοιτητές περίπου, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Φ5/68535/Β3/2012, (ΦΕΚ 1965/B/18-6-2012), στην οποία ορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και τα εισοδηματικά κριτήρια των δικαιούχων δωρεάν σίτισης φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Παρά τη βούληση του νομοθέτη, μόνο 1.911 φοιτητές από τους παραπάνω θα ευεργετηθούν από τις προβλέψεις του σχετικού ΦΕΚ, αφού δεν επαρκεί η χρηματοδότηση του Υπουργείου Παιδείας, που το ύψος της ανέρχεται σε 1.079.000 ευρώ (ήτοι 1,79 ευρώ ημερησίως για τους 1.911 φοιτητές).
Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης πολιτικής είναι το γεγονός ότι 2.100 φοιτητές, ενώ πληρούν τα κριτήρια, δεν σιτίζονται δωρεάν κι οι οικογένειες τους επιβαρύνονται 110 ευρώ μηνιαίως, δηλαδή 1.100 ευρώ ετησίως (πολύ περισσότερο δηλαδή από το μέσο μηνιαίο μισθό) αν επιθυμούν να τρώνε στο φοιτητικό εστιατόριο. Επίσης, ένα ακόμα παράδοξο είναι ότι με τα κριτήρια επιλογής οι περισσότεροι από τους 1.911 θα σιτίζονται δωρεάν για τέσσερα χρόνια, ενώ οι υπόλοιποι 2.100 δεν θα ωφεληθούν ποτέ κατά τη διάρκεια της ακαδημαϊκής τους θητείας.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, στο άρθρο 4 παρ. 1 αναφέρεται ότι: «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» και στο άρθρο 16 παρ. 4: «Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια». Όμως, στην περίπτωση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, οι διατάξεις αυτές καταστρατηγούνται εφόσον μόνο οι 1.911 φοιτητές έχουν δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση ενώ οι 2.100 όχι".
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Το πρόβλημα είναι γενικευμένο καθώς σύμφωνα με καταγγελίες φοιτητικού συλλόγου, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου έκανε περικοπές στους δικαιούχους σίτισης. Οπως αναφέρουν οι φοιτητές, οι περικοπές αφορούν σπουδαστές σε Καλαμάτα, Σπάρτη, Τρίπολη, Κόρινθο, Ναύπλιο, όπου είχε ανατεθεί η σίτιση σε δύο εταιρείες, οι οποίες μείωσαν τις παρεχόμενες ποσότητες τροφίμων, λόγω μείωσης και των κονδυλίων στο Πανεπιστήμιο.
Οπως λένε οι καταγγελίες, μετά τη σχετική ανάρτηση τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, έμειναν εκτός λιστών σίτισης 470 φοιτητές, οι οποίοι τέθηκαν πλέον σε λίστα επιλαχόντων, αναμένοντας να «κερδίσουν το “φλουρί της βασιλόπιτας” για να έχουν δικαίωμα στη σίτιση ή να περιμένουν να “κοπούν” άλλοι συμφοιτητές τους για να πάρουν ένα πιάτο φαγητό».
Χωρίς ρεύμα και ζεστό νερό στις φοιτητικές εστίες Ξάνθης
Διακοπές ρεύματος σε δωμάτια στις εστίες του ΔΠΘ στην Ξάνθη καταγγέλλουν φοιτητές του πανεπιστημίου.
Αποκορύφωμα ήταν η διακοπή ρεύματος σε δωμάτια στο κτήριο Α2 από την Παρασκευή 20/01 η οποία επιδιορθώθηκε την Κυριακή 22/01. Σύμφωνα με φοιτητές της «Πανσπουδαστικής» με δικαιολογίες όπως ότι δεν υπάρχει εφεδρικός ηλεκτρολόγος μέσα στο σαββατοκύριακο για να αναλάβει την επιδιόρθωση της βλάβης ή πως δεν υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός και λόγω γραφειοκρατίας θα πρέπει να κάνουμε υπομονή μέχρι τη Δευτέρα πέταξαν τις ευθύνες από πάνω τους.
"Δηλαδή, μέσα στο καταχείμωνο χωρίς επαρκή θέρμανση και χωρίς ρεύμα να κάνουμε και μπάνιο με κρύο νερό! Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη στάση του πανεπιστημίου που εφαρμόζοντας διαχρονικά τις πολιτικές των κυβερνήσεων αφήνει τις εστίες να ρημάζουν καθώς η συντήρηση αποτελεί κόστος. Καταγγέλλουμε και την λειτουργία του με επιχειρηματικά κριτήρια βάζοντας εργολάβους σε όλες τις φοιτητικές παροχές και τσακίζοντας τις ανάγκες μας που μπαίνουν στο ζύγι κόστους-οφέλους.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως δεν υπάρχει μόνιμα προσωπικό τεχνικής υπηρεσίας με όλα τα εργασιακά δικαιώματα στην πανεπιστημιούπολη για οποιαδήποτε βλάβη ή ότι δεν υπάρχει αποθήκη με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό και ανταλλακτικά για να άμεση επιδιόρθωση τους".
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη