Ιατρική
Κατάθεση ερώτησης προς την υπουργό Παιδείας

Την άμεση τροποποίηση της διάταξης που αποκλείει τους απόφοιτους των Ιατρικών από την εκπόνηση διδακτορικού ζητούν η Μερόπη Τζούφη, ο Νίκος Φίλης και ο Ανδρέας Ξανθός με ερώτηση που κατέθεσαν προς την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Οι τομεάρχες Παιδείας και ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισημαίνουν πως μεταξύ των πολλαπλών στρεβλώσεων του νόμου 4957/2022 για τα ΑΕΙ, το άρθρο 92 με τίτλο: «Προϋποθέσεις εγγραφής - Διαδικασία επιλογής υποψηφίων διδακτόρων» στερεί από του απόφοιτους των Ιατρικών τη δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικής διατριβής, παρότι το πρόγραμμα σπουδών διαρκεί 12 ακαδημαϊκά εξάμηνα και το πτυχίο αντιστοιχεί σε 360 πιστωτικές μονάδες.

Όπως τονίζουν, «η συγκεκριμένη νομοθέτηση φαίνεται να αγνοεί πως για τους απόφοιτους Τμημάτων ή Σχολών Ιατρικής, η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής χωρίς την προϋπόθεση κατοχής μεταπτυχιακού αποτελούσε μια διαδεδομένη πρακτική, εφόσον το προέβλεπε ο Κανονισμός Διδακτορικών Σπουδών».

Στο πλαίσιο αυτό ζητούν την τροποποίηση του άρθρου 92 του ν. 4957/2022, προβλέποντας ρητά τη συμμετοχή των αποφοίτων Ιατρικής στις αιτήσεις εκπόνησης διδακτορικής διατριβής ανεξάρτητα αν κατέχουν ή όχι μεταπτυχιακό δίπλωμα. Επίσης ζητούν από τη Νίκη Κεραμέως να απαντήσει αν η συγκεκριμένη διάταξη αποτελεί προϊόν «κακής» νομοθέτησης ή αποτυπώνει κυβερνητικές θέσεις που αποσκοπούν στην αλλαγή του τοπίου της ιατρικής εκπαίδευσης και έρευνας.

Τέλος, καλούν την υπουργό Παιδείας να απαντήσει γιατί δεν έχει υπάρξει νομοθετική αλλαγή παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των Ιατρικών Σχολών και Τμημάτων των ΑΕΙ, όπως και τι μέτρα θα λάβει για να αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος των αποφοίτων, που αν και κατέχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, δε μπόρεσαν να καταθέσουν υποψηφιότητα κατά το φετινό ακαδημαϊκό έτος λόγω του άρθρου 92;

Η ερώτηση

ΘΕΜΑ: Αποκλεισμός των αποφοίτων Ιατρικών Τμημάτων / Σχολών από τις διδακτορικές σπουδές

Μεταξύ των πολλαπλών στρεβλώσεων του νόμου 4957/2022 για τα ΑΕΙ, η νομοθέτηση του άρθρου 92 «Προϋποθέσεις εγγραφής - Διαδικασία επιλογής υποψηφίων διδακτόρων» στερεί από τους αποφοίτους των Τμημάτων ή Σχολών Ιατρικής τη δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικής διατριβής, παρότι το εξαετές πρόγραμμα σπουδών τους αντιστοιχεί σε πτυχίο 360 πιστωτικών μονάδων.

Η συγκεκριμένη νομοθέτηση φαίνεται να αγνοεί πως για τους απόφοιτους Τμημάτων ή Σχολών Ιατρικής, η εκπόνηση διδακτορικής διατριβής χωρίς την προϋπόθεση κατοχής μεταπτυχιακού αποτελούσε μια διαδεδομένη πρακτική, εφόσον το προέβλεπε ο Κανονισμός Διδακτορικών Σπουδών, λόγω του προγράμματος σπουδών διάρκειας 12 εξαμήνων και του πτυχίου των 360 ECTS.

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

  1. Η διάταξη αποτελεί προϊόν «κακής» νομοθέτησης ή αποτυπώνει κυβερνητικές θέσεις που αποσκοπούν στην αλλαγή του τοπίου της ιατρικής εκπαίδευσης και έρευνας;

  2. Γιατί δεν έχει υπάρξει νομοθετική αλλαγή παρά τις συνεχείς εκκλήσεις των Ιατρικών Σχολών και Τμημάτων των ΑΕΙ;

  3. Προτίθεται να προχωρήσει σε τροποποίηση του άρθρου 92, παρ. 1 του ν. 4957/2022, προβλέποντας ρητά τη συμμετοχή των αποφοίτων Ιατρικής στις αιτήσεις εκπόνησης διδακτορικής διατριβής ανεξάρτητα αν κατέχουν ή όχι μεταπτυχιακό δίπλωμα;

  4. Πως θα αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος των αποφοίτων, που αν και κατέχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, δεν μπόρεσαν να καταθέσουν υποψηφιότητα κατά το φετινό ακαδημαϊκό έτος λόγω του άρθρου 92;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τζούφη Μερόπη

Φίλης Νίκος

Ξανθός Ανδρέας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pierrakakis
Κ. Πιερρακάκης: Αυτές είναι οι τρεις ψηφιακές πρωτοβουλίες μας για τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
Ο ο σχεδιασμός της εκπαιδευτικής πολιτικής
Κ. Πιερρακάκης: Αυτές είναι οι τρεις ψηφιακές πρωτοβουλίες μας για τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές
taksi
Η κυβέρνηση διώκει εκπαιδευτικούς αντί να λύσει τα οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης
Αξιολόγηση ή διώξεις; Η κυβέρνηση στοχοποιεί τους εκπαιδευτικούς αντί να σώσει τα σχολεία!
Η κυβέρνηση διώκει εκπαιδευτικούς αντί να λύσει τα οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης