κουρουτος
Με αφορμή την δημοσκόπηση που περιλαμβάνει εκπροσώπους του συνδικαλιστικού κινήματος στη λίστα των πιο διεφθαρμένων Ελλήνων, η ΟΙΕΛΕ αναδημοσιεύει την πρόταση του Μιχάλη Κουρουτού δέκα χρόνια πριν, για τους τρόπους με τους οποίους το συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να επανακαταλάβει το ζωτικό πολιτικό του χώρο, να επανασυνδεθεί με τους εργαζόμενους και να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας

Τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύτηκε δημοσκόπηση γνωστής εταιρείας για τη διαφθορά στην Ελλάδα. Στη λίστα των πιο διεφθαρμένων Ελλήνων περιλαμβάνονται και οι εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού κινήματος. 

Με αφορμή την δημοσκόπηση, η ΟΙΕΛΕ  αναδημοσιεύει την πρόταση «που είχε καταθέσει η ΟΙΕΛΕ και ο ιστορικός της ηγέτης Μιχάλης Κουρουτός 10 χρόνια πριν, το Νοέμβριο του 2012, όταν η οικονομική κρίση μαινόταν, όπως και οι επιθέσεις ενάντια στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Στο κείμενο περιγράφονται οι τρόποι με τους οποίους το συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να επανακαταλάβει το ζωτικό πολιτικό του χώρο, να επανασυνδεθεί με τους εργαζόμενους και να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ: Είναι βέβαιο ότι για την διαμορφωμένη αυτή άποψη της κοινής γνώμης έχει παίξει τεράστιο ρόλο η εσκεμμένη και στοχευμένη εκστρατεία δυσφήμισης από τα ΜΜΕ, ιδίως τα πρώτα χρόνια της κρίσης, όπου το συνδικαλιστικό κίνημα θα έπρεπε πάση θυσία να αποδυναμωθεί, για να περάσουν πιο εύκολα τα εκτρωματικά νομοθετήματα κυβερνήσεων και «δανειστών». Όμως είναι γεγονός ότι ο συνδικαλισμός ως θεσμός έχει συστημικά προβλήματα που υπονομεύουν το έργο του. Διαφθορά, γραφειοκρατία, παθητική εξάρτηση από κομματικούς μηχανισμούς, αδρανοποίηση των θεσμών και περιφρόνηση των καταστατικών αρχών έχουν απονευρώσει το οργανωμένο κίνημα της εργασίας μετατρέποντάς το σε τμήμα του παρασιτικού πολιτικού συστήματος και ως τέτοιο σε μέρος του προβλήματος κι όχι της λύσης.

Με αφορμή την δημοσίευση αυτής της έρευνας, αποφασίσαμε να αναδημοσιεύσουμε την – ιδιαίτερα επίκαιρη – πρόταση που είχε καταθέσει η ΟΙΕΛΕ και ο ιστορικός της ηγέτης Μιχάλης Κουρουτός 10 χρόνια πριν, το Νοέμβριο του 2012, όταν η οικονομική κρίση μαινόταν, όπως και οι επιθέσεις ενάντια στο συνδικαλιστικό κίνημα. Στο κείμενο περιγράφονται οι τρόποι με τους οποίους το συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί να επανακαταλάβει το ζωτικό πολιτικό του χώρο, να επανασυνδεθεί με τους εργαζόμενους και να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας.

Στο κείμενο πρωτοβουλίας που συνέγραψαν ο Μιχάλης Κουρουτός, ο Γιώργος Χριστόπουλος, νυν Πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, και ο Νίκος Φωτόπουλος, Καθηγητής Κοινωνιολογίας στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και Επιστημονικός Διευθυντής του ΚΑΝΕΠ-ΓΣΕΕ, περιλαμβάνονται προτάσεις για την οικονομική διαφάνεια και την πολιτική αυτοτέλεια στο συνδικαλιστικό κίνημα, για την απαλλαγή από τη γάγγραινα του κομματισμού και της γραφειοκρατίας, για τη διαρκή εκπαίδευση και κατάρτιση των συνδικαλιστικών στελεχών και για την ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας των συνδικάτων.

Ακολουθεί το Κείμενο Πρωτοβουλίας:

Αθήνα, 20/11/2012

Κείμενο  Πρωτοβουλίας για τη θεσμική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος

  1. Οι παθογένειες του συνδικαλιστικού κινήματος την εποχή της κρίσης

Οι αλλαγές στην πολιτική γεωγραφία και η μεταβολή των συσχετισμών στη διάταξη των πολιτικών δυνάμεων, επιβεβαιώνουν και επιπροσθέτως επικαιροποιούν το αίτημα για μια ριζική αλλαγή των δομών, της νοοτροπίας καθώς και του αξιακού πλαισίου μέσα στο οποίο κινήθηκε τα τελευταία χρόνια το συνδικαλιστικό κίνημα. Σ΄ αυτή την ιστορική συγκυρία,  ο οργανωμένος χώρος του κόσμου της εργασίας οφείλει να διαμορφώσει τους όρους της εκ βάθρων θεσμικής ανασυγκρότησης ολόκληρου του συνδικαλιστικού χάρτη με στόχο τον εξορθολογισμό, την πολιτική εξυγίανση, την υπέρβαση των δεινών που η παρακμή της μεταπολίτευσης επέφερε στον τόπο.

Στοιχεία όπως η διαφθορά, η γραφειοκρατικοποίηση, η παθητική εξάρτηση από τους κομματικούς μηχανισμούς, η αδιαφάνεια, οι συνδικαλιστικές επετηρίδες, η λογική των «ημετέρων», η ουσιαστική αδρανοποίηση των θεσμικών οργάνων και διαδικασιών, η περιφρόνηση των θεσμών και των καταστατικών αρχών αποτελούν μερικά μόνο από τα εμφανή συμπτώματα που πλήγωσαν το συνδικαλιστικό κίνημα όλα αυτά τα χρόνια και το οδήγησαν σε μια παθητική ταύτιση με τα τεκταινόμενα στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Σήμερα που η κρίση βαθαίνει, που η ανεργία, η φτώχεια, η αποστέρηση, η  περιθωριοποίηση και  η αποδόμηση του κράτους πρόνοιας  κερδίζουν  έδαφος, γινόμαστε μάρτυρες της θεμελίωσης μιας κοινωνίας της ζούγκλας με τις ευλογίες της τρόικας και των ντόπιων εκφραστών της.

Αντί λοιπόν στην κρίση αυτή το συνδικαλιστικό κίνημα να αντιταχθεί με σθένος και ορμή αποτελώντας τη νέα μορφή πρωτοπορίας για τη χώρα, συμπεριφέρεται αμυντικά αδυνατώντας να διαμορφώσει από θέση ισχύος τους όρους μιας νέας κοινωνικής  συμφωνίας προς όφελος των εργαζομένων και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου. Και το χειρότερο; Καθημερινά βλέπουμε τη  συνδικαλιστική πυκνότητα να μειώνεται, το εργατικό μέτωπο να αποδυναμώνεται, τους πολίτες να στρέφονται σε ακραίες θέσεις, σε πολιτικά  και ιδεολογικά αδιέξοδους δρόμους.

  1. Η ανανέωση του οργανωμένου κινήματος της εργασίας

Είναι λοιπόν η στιγμή το οργανωμένο κίνημα των εργαζομένων να ανακαταλάβει τον κοινωνικό χώρο που ιστορικά του αναλογεί σε τούτες τις δύσκολες μέρες που διάγει ο τόπος.

Να γίνει εκ νέου ο γνήσιος εκφραστής του δίκαιου αγώνα των κοινωνικά αδύναμων, των ανέργων και των νέων, των μισθωτών και των ελαστικά εργαζόμενων.

Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει μόνο με ευχολόγια και καταστατικά μανιφέστα. Είναι η ώρα που οφείλουμε έμπρακτα να αποδείξουμε ότι ήρθε η ώρα της μεγάλης αλλαγής, της ανατροπής των όσων έχουν μέχρι σήμερα πληγώσει τον τόπο και ειδικότερα την εικόνα του συνδικαλιστικού κινήματος στην ελληνική κοινωνία.

Ορισμένα ζητήματα τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αρχή αλλά και τη γόνιμη βάση ενός δημιουργικού διαλόγου συμπυκνώνονται στα εξής κάτωθι:

  • Εφαρμογή του «πόθεν έσχες» σε όλους τους συνδικαλιστές. Ενδελεχής έλεγχος του πόθεν έσχες όσων καταλαμβάνουν συνδικαλιστικά αξιώματα και εμπλέκονται θεσμικά είτε σε διαχείριση κοινοτικών επιδοτήσεων, είτε σε αξιοποίηση χρημάτων από εθνικούς και δημόσιους πόρους.
  • απόλυτη διαφάνεια στις αμοιβές των συνδικαλιστικών στελεχών για συμμετοχή σε επιτροπές ή διοικήσεις οργανισμών. Η οποιαδήποτε αμοιβή θα πρέπει να είναι απόλυτα διαφανής και η σκοπιμότητά της να αξιολογείται με τρόπο συλλογικό και κοινά αποδεκτό. 
  • αποδέσμευση από τον πατερναλισμό κάθε είδους κομματικού σχηματισμού με στόχο την πολιτική αυτονομία, τον αυτοκαθορισμό και την ανεξάρτητη χάραξη πορείας του συνδικαλιστικού κινήματος. Το οργανωμένο κίνημα της εργασίας δεν μπορεί και δεν νοείται να αποτελεί το δεκανίκι του οποιουδήποτε κομματικού φορέα, αφού από τη φύση του οφείλει να καθίσταται μια δύναμη κατά των διαπλεκόμενων συμφερόντων, κατά των ισχυρών μειοψηφιών, της εκμετάλλευσης και της ασυδοσίας.
  • επαναπροσδιορισμός και επαναθεμελίωση των αρχών του συνδικαλιστικού κινήματος με στόχο την αποσαφήνιση της φυσιογνωμίας, της στρατηγικής και της χάραξης πορείας στο πολιτικό και συνδικαλιστικό γίγνεσθαι.
  • επαναξιολόγηση των διαδικασιών και των αρχών λειτουργίας των συνδικαλιστικών θεσμών, σε μια προσπάθεια να εδραιωθεί η εμπιστοσύνη σε θεσμούς, διαδικασίες, πρακτικές που μέχρι σήμερα είτε έχουν απαξιωθεί, είτε υπολειτουργούν, είτε δεν λειτουργούν καθόλου.
  • λειτουργία και ενίσχυση των οργάνων και λήψη αποφάσεων με συλλογικό χαρακτήρα, με έμφαση στις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, της ισοτιμίας, της αλληλεγγύης και της συνεργατικότητας.
  • διαδικασίες αξιολόγησης και συλλογικής λογοδοσίας για όλα τα στελέχη τα οποία καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης και αξιώματα, ώστε καμία θέση ή αξίωμα  να θεωρείται αυτονόητο προνόμιο ή κεκτημένο λόγω δημοσίων σχέσεων και κομματικών επιρροών.
  • ανοικτές διαδικασίες αναπαραγωγής στελεχών μέσα από ένα συνδυασμό κριτηρίων ώστε να διασφαλίζονται οι αρχές  της αξιοκρατίας, της ισότητας των ευκαιριών, της συνδικαλιστικής αποτελεσματικότητας.
  • κριτήρια όπως το ήθος, η συνέπεια, η συνδικαλιστική εμπειρία, η κατοχή ειδικών γνώσεων και δεξιοτήτων, η διάθεση για προσφορά, η αποτελεσματικότητα, απαιτείται να επανατοποθετηθούν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος με σκοπό την αξιοκρατία αλλά και την αξιοποίηση των μελών και των στελεχών των συνδικάτων.
  • διαρκής επιμόρφωση και εκπαίδευση όλων των μελών και των στελεχών μέσα από την προώθησή τους σε δομές και διαδικασίες μάθησης. Είναι αδιανόητο στις σημερινές συνθήκες να γίνεται ανεκτό το φαινόμενο της υποτίμησης της γνώσης και της μάθησης στους χώρους δουλειάς, σε μια συγκυρία που τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς και οι σταθερές της εμπειρικής πραγματικότητας (πολιτικής, οικονομικής, κοινωνικής) ανατρέπονται από στιγμή σε στιγμή.
  • διαδικασίες ένταξης και «στρατολόγησης» νέων μελών και στελεχών με στόχο τη σύνθεση δυνάμεων και την ισχυρή αντιπροσώπευση σε όλους τους χώρους της μισθωτής εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.
  • επαναπροσδιορισμός του τρόπου με τον οποίο απονέμονται τα συνδικαλιστικά «προνόμια» και διαμόρφωση διαδικασιών ασυμβίβαστου κατοχής πολλαπλών θέσεων και αξιωμάτων. Ειδικότερα, το συνδικαλιστικό αξίωμα είναι ηθικά μεμπτό  να συνδυάζεται με ταυτόχρονη θέση σε κομματικό μηχανισμό, ή θέση σε δημόσιο οργανισμό.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μισθοδοσία εκπαιδευτικών: Απαράδεκτη η απόφαση να μας πληρώσουν παραμονή Χριστουγέννων

Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ 

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πρόστιμα για την παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοϊού
Οδηγός κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 105.000 ευρώ – Η παράβαση που έκανε
Οι αρχές στο Καντόνι του Aργκάου θεώρησαν ότι η παράβαση την οποία διέπραξε ο συγκεκριμένος οδηγός ήταν πολύ επικίνδυνη, λαμβάνοντας υπόψη το...
Οδηγός κλήθηκε να πληρώσει πρόστιμο 105.000 ευρώ – Η παράβαση που έκανε
φάρμακα
ΕΟΦ: Ανακαλείται φάρμακο για τον θυρεοειδή λόγω ανεπιθύμητων αντιδράσεων
H ανάκληση αφορά τις παρτίδες 2202370D, 2202370G για τα χάπια των 60 mg και την παρτίδα 2202371D των 90 mg επειδή οι μετρήσεις για τοξικές...
ΕΟΦ: Ανακαλείται φάρμακο για τον θυρεοειδή λόγω ανεπιθύμητων αντιδράσεων