Οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», που συνδράμει στους ελέγχους σε δημόσια κτίρια, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την «επόμενη τραγωδία που έρχεται με μαθηματική ακρίβεια» αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για τη βελτίωση των κτιριακών υποδομών, ιδιαίτερα σε σεισμόπληκτες περιοχές.
«Δυστυχώς η πρόσφατη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, αντί να γίνει η αφορμή επιτέλους για να πάρουν οι κυβερνώντες μέτρα για την προστασία της υγείας, της ασφάλειας και της ζωής των εργαζομένων και των οικογενειών μας σε όλους τους τομείς (σχολεία και σχολές, υγεία-πρόνοια, εργασία, μεταφορές κ.ά.), μετατρέπεται από τους θιασώτες της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, που θεωρούν αυτά τα μέτρα κόστος, σε πέπλο συγκάλυψης και περιορισμού της προσοχής στους σιδηροδρόμους.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ μετά τον φονικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία, με τους 54.000 νεκρούς, έγινε υπουργικό συμβούλιο και ακολούθησαν εξαγγελίες για επανέναρξη των προσεισμικών ελέγχων σε σχολεία, νοσοκομεία και άλλα δημόσια κτίρια, όχι μόνο δεν έχει γίνει κάτι χειροπιαστό μέχρι σήμερα, αλλά τείνει να μπει το πρόβλημα «κάτω από το χαλί», όπως είχε γίνει τόσα χρόνια και με την κατάσταση στους σιδηρόδρομους και οδήγησε στην πρόσφατη τραγωδία», αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων στην εταιρεία Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. (ΚΤΥΠ Α.Ε.), ανοίγοντας το σοβαρότατο ζήτημα των ανύπαρκτων εδώ και δεκαετίες αντισεισμικών ελέγχων στα σχολικά κτίρια.
Υπεύθυνοι οι δήμοι
Η νομοθεσία ορίζει τους δήμους ως κύριους υπεύθυνους για τη συντήρηση και επισκευή των σχολικών κτιρίων αλλά και για τους μετασεισμικούς ελέγχους, ενώ διευκρινίζει ότι μόνο αν δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν απευθύνονται στις περιφέρειες και αν κι αυτές αδυνατούν να συνδράμουν, τότε μόνο αναλαμβάνει η ΚΤΥΠ Α.Ε. Μετά τον τελευταίο, σχετικά μέτριας έντασης, σεισμό της 19ης Ιουλίου 2019 στη Δυτική Αττική, που ωστόσο προκάλεσε σοβαρές ζημιές στα δημόσια κτίρια, όλοι οι σεισμόπληκτοι δήμοι καθώς και το 6ο και το 7ο διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων απευθύνθηκαν στην ΚΤΥΠ. Με ούτε 60 μηχανικούς στο δυναμικό της, όπως μας λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Μανώλης Δανδουλάκης, η εταιρεία έδωσε την οδηγία να κάνουν οι διευθυντές των σχολείων έναν πρώτο οπτικό έλεγχο, με τις υπηρεσίες της ΚΤΥΠ να ελέγχουν τελικά 355 σχολεία, εκ των οποίων σχεδόν τα μισά (164 τον αριθμό) βρέθηκαν με βλάβες, με 29 από αυτά μάλιστα να εκκενώνονται λόγω σοβαρών ζημιών.
Αποκαλυπτικό της διαχρονικής απουσίας αναγκαίων μέτρων και ελέγχων είναι ότι τόσο η ΚΤΥΠ Α.Ε. όσο και η Γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο πλαίσιο ερώτησης που υπέβαλαν, τότε, τέσσερις βουλευτές του ΚΚΕ προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, τόνισαν ότι οι ζημιές «δεν οφείλονται στον πρόσφατο σεισμό, αλλά είτε σε ελλιπή συντήρηση είτε σε αστοχία σε επισκευές από παλιότερους σεισμούς» και ότι «μεγάλος αριθμός κτιρίων από αυτά που χαρακτηρίστηκαν στον πρωτοβάθμιο έλεγχο ΜΗ ΚΑΤΟΙΚΗΣΙΜΑ είχαν ήδη χαρακτηριστεί ακατάλληλα για χρήση από τον σεισμό του 1999 και δεν είχαν εκδοθεί οι απαιτούμενες άδειες επισκευής για την αποκατάστασή τους, συνεπώς εξακολουθούσαν να είναι ακατάλληλα για χρήση» αντίστοιχα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι στην ΚΤΥΠ Α.Ε. κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Σε κάθε μικρό ή μεγάλο σεισμό επισημαίνουν την απουσία του κρατικού μηχανισμού σε σχέση με την ασφάλεια και την αντισεισμική προστασία των δημόσιων κτιρίων. Δεν είναι λίγες και οι φορές που αναφέρονται στις 100 εκθέσεις με ζημιές σε ισάριθμα σχολεία που στάλθηκαν μετά τους μετασεισμικούς ελέγχους του 1999 στους δήμους, η τύχη των οποίων, όμως, αγνοείται μαζί και με το αν και ποιες επισκευές έγιναν τελικά.
«Φτάνει πια. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Ή θα τους υποχρεώσουμε να πάρουν εδώ και τώρα έμπρακτα και ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας της δικής μας και των οικογενειών μας ή θα μας οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην επόμενη τραγωδία για την οποία τα μόνα που δεν γνωρίζουμε από τώρα είναι ο τόπος, ο χρόνος και οι απώλειες», αναφέρει σε δραματικό τόνο η ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στην ΚΤΥΠ Α.Ε., με τον πρόεδρο του σωματείου Μανώλη Δανδουλάκη να επισημαίνει στην «Εφ.Συν.» την ανάγκη ενός κεντρικού κρατικού φορέα που να έχει τον έλεγχο και την εποπτεία της κατάστασης.
Ζητά τη θεσμική κατοχύρωση της ΚΤΥΠ ως του κατ’ εξοχήν αρμόδιου τεχνικού κατασκευαστικού φορέα του κράτους για τις δημόσιες κτιριακές υποδομές με προτεραιότητα στις υποδομές παιδείας, υγείας-πρόνοιας και δικαιοσύνης, την οικονομική της ενίσχυση αλλά και την ενίσχυσή της με μηχανικούς των αναγκαίων ειδικοτήτων καθώς και την αναδιάρθρωση του φορέα και τη βελτίωση της λειτουργίας του, ώστε να ξαναρχίσουν οι προσεισμικοί έλεγχοι, να επιταχυνθούν και να γίνουν όπως πρέπει οι επισκευές στα σχολικά και άλλα δημόσια κτίρια όπου βρέθηκαν βλάβες.
Στις 11/12/2022, με αφορμή τον θάνατο ενός μαθητή Δημοτικού σχολείου στις Σέρρες, αναδείξαμε σε εκτενές ρεπορτάζ μας («Εκπαίδευση στα ερείπια») τα τεράστια κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΚΤΥΠ, το 50% των σχολικών κτιρίων είναι ηλικίας μεταξύ 30 έως 50 ετών και μόνο στο 5% από αυτά έχουν γίνει σημαντικές εργασίες συντήρησης. Πολλά σχολικά κτίρια δεν έχουν ελεγχθεί από πλευράς στατικής επάρκειας, δεν πληρούν τις απαραίτητες απαιτήσεις πυροπροστασίας, ενώ στο 65% υπάρχουν σημαντικές φθορές και κακοτεχνίες.
Πηγή: efsyn.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη