Την εβδομάδα που πέρασε, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε σε διάφορα ζητήματα της τρέχουσας πολιτικής και κοινωνικής επικαιρότητας καθώς και στο ζήτημα των μόνιμων διορισμών των εκπαιδευτικών
Στο τελευταίο αυτό θέμα η υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως επανέλαβε πως η σημερινή κυβέρνηση διόρισε 25.000 εκπαιδευτικούς, όταν για 12 χρόνια, από το 2008 δεν είχε γίνει ούτε ένας διορισμός εκπαιδευτικού, ενώ έφευγαν στη σύνταξη περίπου 5.000 εκπαιδευτικοί ετησίως. «Και ναι, προχωράμε και άλλους διορισμούς, θα εξαρτηθεί από το χρόνο των εκλογών, αλλά ο στόχος μας είναι κάθε χρόνο να προχωρούμε σε διορισμούς προκειμένου ακριβώς σιγά σιγά να φύγουμε από τη στρεβλή εφαρμογή του όρου του αναπληρωτή. Είναι όλα δρομολογημένα από πλευράς Υπουργείου Παιδείας και ειδικά για τις προσλήψεις αναπληρωτών έχουν κατοχυρωθεί και οι σχετικές πιστώσεις» ανέφερε ακόμα η υπουργός Παιδείας.
Λίγες μέρες μετά, χθες Σάββατο, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή “Στούντιο με θέα” μίλησε, η Υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως έχουν ζητηθεί και για το 2023 μόνιμοι διορισμοί από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, αλλά η πραγματοποίησή τους θα εξαρτηθεί από το πότε θα διεξαχθούν οι επερχόμενες εκλογές και πότε αυτές θα περατωθούν.
Σε ερώτηση της δημοσιογράφου αναφορικά με το ποιος είναι ο αριθμός των μόνιμων διορισμών που ζητήθηκε από το ΥΠΑΙΘ για το 2023, η Υπουργός απάντησε πως δεν μπορεί να τον κοινοποιήσει αυτή τη στιγμή, επαναλαμβάνοντας πως πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι να προβαίνει σε μόνιμους διορισμούς κάθε χρόνο, ώστε να αλλάξει η στρεβλή διαχείριση του θεσμού του αναπληρωτή, υπενθυμίζοντας τους μόνιμους διορισμούς που έχουν γίνει από το 2019 έως σήμερα.
Ακούγοντας την υπουργό Παιδείας καταλαβαίνει εύκολα κανείς ότι αποφεύγει να δεσμευτεί για μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών με διάφορα τεχνάσματα του λόγου ενώ είναι σαφής για προσλήψεις αναπληρωτών για τις οποίες σημειώνει ότι είναι δρομολογημένες και οι πιστώσεις.
Στο σημείο αυτό οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα θέματα ξύνοντας το "λούστρο" του υπουργικού λόγου.
Ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που έχουν προσληφθεί την τρέχουσα σχολική χρονιά (2022/23) ανέρχεται στις 48.000 με αποτέλεσμα τη σχολική χρονιά που έρχεται (2023/24) να παρουσιαστεί ο μεγαλύτερος αριθμός κενών θέσεων από τη μεταπολίτευση και μετά καθώς θα κυμαίνεται περίπου 52.000 (μαζί με τα κενά που θα αφήσουν οι εκπαιδευτικοί που αναμένεται να παραιτηθούν λόγω συνταξιοδότησης)!
Εδώ προκύπτει ο πρώτο βασικό ερώτημα: Έχει αναλογιστεί το Υπουργείο Παιδείας με ποιον τρόπο θα καλύψει αυτά τα κενά, εάν δεν γίνουν εκ νέου διορισμοί εκπαιδευτικών; Θα τα καλύψει με προσλήψεις αναπληρωτών; Εάν την τρέχουσα σχολική χρονιά οι προσλήψεις αναπληρωτών έχουν φτάσει στις 48.000, τότε πού θα φτάσουν την επόμενη σχολική χρονιά;
Ήδη ανοίγουν οι Πίνακες της Γενικής Εκπαίδευσης και οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί υποβάλλουν αιτήσεις στο ΑΣΕΠ και καταθέτουν τα δικαιολογητικά τους στο ΟΠΣΥΔ (μεταπτυχιακά, σεμινάρια ΑΕΙ, πιστοποιήσεις) για τις νέες προσλήψεις που θα γίνουν φέτος στη δημόσια εκπαίδευση. Να σημειωθεί ότι από τους νέους αυτούς πίνακες κατάταξης θα προσληφθούν οι αναπληρωτές γενικής παιδείας στα σχολεία όλης της χώρας τις δυο επόμενες σχολικές χρονιές (2023/24 και 2024/25), αφού οι υφιστάμενοι πίνακες ισχύουν μέχρι το καλοκαίρι του 2023.
Και για να έρθουμε στο κεντρικό ζήτημα των διορισμών. Κανένα πρόβλημα δεν δημιουργούν οι εκλογές στο θέμα των διορισμών εκπαιδευτικών καθώς θα έχουν ολοκληρωθεί (και οι δυο γύροι) σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εντός του Μαϊου – αρχών Ιουλίου. Καθώς απαιτούνται 4 εβδομάδες μετά το τέλος των εκλογών για να ξανακινηθούν οι διαδικασίες διορισμών, πάλι υπάρχει χρόνος για να πραγματοποιηθούν μέσα στον Αύγουστο. Και λέμε ότι υπάρχει χρόνος να πραγματοποιηθούν μέσα στον Αύγουστο καθώς οι υπάρχοντες πίνακες (του 2019) ισχύουν μέχρι το τέλος Αυγούστου 2023.
Άρα ο μόνος λόγος να μην πραγματοποιηθούν θα συνδέεται αποκλειστικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης να μην κάνει διορισμούς. Να σημειώσουμε βέβαια ότι κάποιοι θεωρούν ότι το ζήτημα των διορισμών χρησιμοποιείται ως επικοινωνιακό όπλο της κυβέρνησης στο γήπεδο του προεκλογικού αγώνα. Κοντολογίς «εάν μας βγάλετε ξανά κυβέρνηση στο δεύτερο γύρο και δεν πάμε σε περιπέτειες τρίτου γύρου τότε θα γίνουν διορισμοί».
Οι μισθοί και ο μοχλός της αξιολόγησης
Αλλά και το θέμα των χαμηλών μισθών των εκπαιδευτικών έχει μπει ήδη από την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας στο τραπέζι του γνωστού προεκλογικού νανουρίσματος. Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η Νίκη Κεραμέως δήλωσε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο βελτίωσης των αποδοχών των εκπαιδευτικών. «Είμαστε σε μια συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, να δούμε πως μπορούμε να βελτιώσουμε τις αποδοχές των εκπαιδευτικών» είπε, προσθέτοντας πως ο «στόχος είναι να αναβαθμιστεί ποιοτικά η παρεχόμενη εκπαίδευση και να προσελκύσει το δημόσιο άξιους εκπαιδευτικούς».
Αν συνδέσουμε τα παραπάνω λόγια με αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός για το ίδιο θέμα το συμπέρασμα είναι ένα και προβάλλεται ξεκάθαρο καθώς οι τεχνικές της αποπλάνησης καταρρέουν και μαζί τους και τα οχυρά των επικοινωνιακών μεθοδεύσεων.
Τι εννοεί η υπουργός αλλά δεν το ομολογεί; Ότι μέσω της αξιολόγησης οι «άριστοι» εκπαιδευτικοί θα πάρουν παραπάνω μόρια που θα τους χρησιμεύσουν στην εξέλιξή τους ενώ οι υπόλοιποι θα τιμωρούνται με μισθολογική καθήλωση που σε συνθήκες πληθωρισμού θα ισοδυναμούν με μείωση μισθού.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ