Μόλις 21 μέρες έχουν περάσει από το τελευταίο περιστατικό που σημειώθηκε στο ΑΠΘ, όταν έπεσε μαρμάρινο υπόστεγο στο κυλικείο της Κτηνιατρικής Σχολής του ΑΠΘ, με τους φοιτητές να καταγγέλλουν πως «από θαύμα δεν έχουμε τραυματίες», ενώ στις 22 Φεβρουαρίου, κατέρρευσε μέρος της οροφής στην Οδοντιατρική Σχολή, -ευτυχώς- την στιγμή που δεν βρισκόταν κανείς στην αίθουσα.
Πλημμυρισμένες αίθουσες και διάδρομοι, πτώση σοβάδων, διακοπές ρεύματος κατά την διάρκεια εξεταστικής, φοιτητές που πέφτουν ή κινδυνεύουν να πέσουν από τα παράθυρα γιατί δεν επαρκούν οι αίθουσες (σ.σ. Νομική Σχολή) συνθέτουν ένα κλίμα ανασφάλειας που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά χιλιάδες φοιτητές και καθηγητές του ΑΠΘ, και καταδεικνύουν πως οι υποδομές παραμένουν ανεπαρκείς, ασυντήρητες, χωρίς να γίνονται οι αναγκαίες επεμβάσεις.
«Καταρρέουν σοβάδες, χωρίς να γίνει σεισμός»
«Από το 2003 μέχρι σήμερα, υπάρχει μία έκθεση, με τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τον προσεισμικό έλεγχο να είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από ομάδα εξειδικευμένων καθηγητών του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, και μετά από τόσα χρόνια, δεν έχει γίνει επικαιροποίηση, ώστε να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκονται σήμερα τα κτίρια» αναφέρει στο ThessToday.gr, ο καθηγητής Γεωτεχνικής Σεισμικής Μηχανικής και Τεχνικής Σεισμολογίας στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, Δημήτρης Ραπτάκης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η έκθεση του 2003 παραδόθηκε στην τότε διοίκηση του ΑΠΘ, όπως επίσης και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, και περιελάμβανε τον έλεγχο 204 πανεπιστημιακών κτιρίων (σ.σ. που βρίσκονται μέσα στο campus). «Η κατάσταση για κάποια κτίρια του ΑΠΘ, είχε χαρακτηριστεί μέτρια έως κακή. Πρόσφατα, επικοινώνησα με συναδέλφους που συμμετείχαν σε αυτή την εργασία, και τους ρώτησα εάν από τότε μέχρι σήμερα, τους “ενόχλησε” κάποιος από την διοίκηση του πανεπιστημίου ή από την Περιφέρεια. Η απάντηση ήταν αρνητική».
Οι σύλλογοι και τα σωματεία εργαζομένων, όπως και οι φοιτητικοί σύλλογοι, έχουν αναφερθεί πολλάκις στο ζήτημα των υποδομών του πανεπιστημιακού ιδρύματος, χωρίς όμως, όπως λένε, να υπάρξει κάποια βελτίωση της λειτουργίας τους. «Αυτό που μας ανησυχεί είναι πως δεν αναζητούνται λύσεις. Κάποια κτίρια παραμένουν ασυντήρητα από τότε που υπάρχουν, ελπίζω να μην φτάσουμε πάλι στην “κακιά στιγμή”. Τα παιδιά είναι αυτά που κινδυνεύουν περισσότερο, όμως κάθε διοίκηση απαντά πως δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα. Δεν μπορώ να φανταστώ, πως δεν μπορούν να βρεθούν χρήματα για την ασφάλεια όλων. Έχουμε περιστατικά που καταρρέουν σοβάδες, χωρίς να έχει γίνει σεισμός. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση, καθώς το πανεπιστήμιο από μόνο του, δυστυχώς, δεν μπορεί να κάνει κάτι ουσιώδες».
Τα πορίσματα της έκθεσης
Η Δημοκρατική Πανεπιστημιακή Κίνηση θέτει το άμεσης προτεραιότητας ζήτημα που σχετίζεται με την αντισεισμική προστασία και θωράκιση στο ΑΠΘ, ξεκινώντας από τα πορίσματα και τις προτάσεις προσεισμικών ελέγχων Α’ και Β’ Φάσης, που πραγματοποιήθηκαν το 2003–2004 σε όλο το κτιριακό απόθεμα του ΑΠΘ.
Στα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης, μεταξύ άλλων αναφέρεται πως, «σε ό,τι αφορά στην κατάταξη του κτιριακού αποθέματος κατά την Α’ Φάση το 2003, με βάση ελληνικά και διεθνή επιστημονικά κριτήρια, τα αποτελέσματα έδειξαν μέτρια προς κακή κατάσταση.
Ο σχεδιασμός χωρίς αντισεισμικό κανονισμό αφορούσε στο 26% των κτιρίων, ενώ η από άποψη συντήρησης κακή γενική κατάσταση στο 25% των κτιρίων. Τα ποσοστά των κτιρίων στα οποία είχαν εντοπισθεί δυσμενή μορφολογικά χαρακτηριστικά, όπως είναι ο κίνδυνος κρούσης µε διπλανά σε επαφή κτίρια ήταν 36%, και η µη κανονικότητα οριζόντια και καθ’ ύψος στο 20%.
Κατά τη Β’ Φάση επιλέχθηκαν 59 κτίρια και από αυτά 30, με βάση κριτήρια σπουδαιότητας και ομοιότητας. Από τα 30 κτίρια βρέθηκαν τα σχέδια για μόλις 18. Από τα 30, τελικά, επιλεγέντα κτίρια βρέθηκε ότι το 1/3 έχριζε με άμεση – πρώτη προτεραιότητα την ένταξή τους στη Γ’ Φάση, με την απαίτηση εκπόνησης μελέτης επεμβάσεων σε επισφαλή έναντι σεισμού κτίρια».
Ελλιπής χρηματοδότηση
Ο αντιπρύτανης Οικονομικών Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Χαράλαμπος Φείδας, μιλώντας στο ThessToday.gr έκανε λόγο για ελλιπή χρηματοδότηση όσον αφορά τις κτιριακές υποδομές, καθώς έχει μειωθεί στο ελάχιστο, τονίζοντας πως «πραγματικά αγωνιζόμαστε για να συντηρήσουμε τις υποδομές, σε όποιον βαθμό μπορεί να είναι αυτό δυνατό, λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών».
Μεγάλος αριθμός των κτιρίων έχει κατασκευαστεί περίπου πριν από 50-70 χρόνια, όταν, τότε το κράτος είχε την οικονομική άνεση να επενδύσει στην ανάπτυξη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. «Έκτοτε, αφού ξέσπασε η οικονομική κρίση, η χρηματοδότηση είναι πάρα πολύ χαμηλή, ώστε να καλύψουμε τα θέματα των υποδομών. Ειλικρινά, προσπαθούμε να ανταποκριθούμε. Η εικόνα είναι παρόμοια σε όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδας».
Και τα πανεπιστήμια στο πρόγραμμα προσεισμικού ελέγχου
Η ασφάλεια των χιλιάδων φοιτητών που βρίσκονται καθημερινά στις αίθουσες και κυκλοφορούν στους διαδρόμους του ΑΠΘ, αλλά και των καθηγητών όπως και της διοίκησης, αποτελεί ζήτημα μείζονος σημασίας, κι για αυτόν τον λόγο, όπως λέει ο κ. Φειδάς, στην Σύνοδο των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε τέλη Μαρτίου στην Κέρκυρα, αναφέρθηκε το πρόβλημα της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων για την βελτίωση και τη συντήρηση των υποδομών τους, αλλά και την επανεργοποίηση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων. «Ωστόσο, δεν είχαμε καμία σαφή απάντηση σχετικά με αυτό, παρά μόνο ότι σιγά σιγά επανεργοποιίεται. Ουσιαστικά όμως, ακόμη, δεν έχουμε δει αποτέλεσμα».
Παράλληλα, προτάθηκε στην υπουργό Παιδείας κα Κεραμέως, να ενταχθούν και τα πανεπιστήμια στο πρόγραμμα της κυβέρνησης που αφορά σε πρωτοβάθμιο και δευτεροβάθμιο έλεγχο των δημοσίων κτιρίων, με προτεραιότητα νοσοκομεία και σχολεία, αίτημα το οποίο έγινε δεκτό. «Βέβαια, με βάση τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων, το κράτος πρέπει να εξασφαλίσει ένα πολύ μεγάλο κονδύλι, ώστε να προχωρήσει και στα ανάλογα έργα. Για παράδειγμα, ένα έργο στατικής ενίσχυσης ενός κτιρίου, κοστίζει αρκετά εκατομμύρια, όπως και ο χρόνος που απαιτείται είναι αρκετός. Μία μελέτη για τα σχετικά ζητήματα, διαρκεί δύο χρόνια, και στη συνέχεια ακολουθεί η δημοπράτηση των έργων που κυμαίνεται από 6 μήνες έως και 1 χρόνο, και τέλος την υλοποίηση του έργου, αναλόγως με το μέγεθός του».
Υποστελέχωση υπηρεσιών
Ερωτηθείς εάν τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μελέτες ή παρεμβάσεις στα κτίρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο κ. Φειδάς επεσήμανε πως υπάρχουν μελέτες για συγκεκριμένα κτίρια, και γίνονται παρεμβάσεις, ωστόσο, όχι στον βαθμό που απαιτείται. «Τρέχει ήδη μία στατική μελέτη του κτιρίου διοίκησης, όπως και για άλλα κτίρια, όμως όλα αυτά γίνονται με βάση τις οικονομικές δυνατότητες. Από την πλευρά μας, πραγματικά δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη του, όπως δεν μπορούμε να κάνουμε όσα θέλουμε, αφού δεν έχουμε την οικονομική στήριξη που απαιτείται. Προσπαθούμε καθημερινά να καλύψουμε τις βασικές λειτουργικές ανάγκες, και με όσα χρήματα μας δίνουν, προσπαθούμε να συντηρήσουμε τις υποδομές μας. Το ζήτημα της χρηματοδότησης το έχουμε προτάξει ως αίτημα, όλα τα πανεπιστήμια».
Πέραν όμως από την ισχνή χρηματοδότηση, ο κ. Φείδας υπογραμμίζει πως πρέπει να ληφθεί υπόψιν και η υποστελέχωση των υπηρεσιών που θα πραγματοποιήσουν την μελέτη, εκτός αν δοθεί σε εξωτερικό συνεργάτη. «Άρα, όλα αυτά τα χρόνια προβλήματα της χρηματοδότησης και της υποστελέχωσης, πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε και εμείς να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του πανεπιστημιακού ιδρύματος. Πρόκειται για την ασφάλειά μας. Σε αυτά τα κτίρια βρίσκονται τα παιδιά μας, χιλιάδες φοιτητές, όπως και εμείς. Κάνουμε ό,τι μπορούμε με αυτές τις συνθήκες που έχουμε. Αν αυτό δεν αλλάξει, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω, παρά μόνο να διαμαρτυρόμαστε για την κατάσταση».
Αξίζει να σημειωθεί, πως τα ζητήματα ασφάλειας στις υποδομές του ΑΠΘ αναδεικνύουν σε ερώτηση που κατέθεσαν προς την υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και ο Λεωνίδας Στολτίδης, όπως και ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Χάρης Καστανίδης.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη