Thumbnail
Τα Πανεπιστήμια εκπέμπουν SOS

Επείγουσα είναι η ανάγκη αναδιάταξης του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας μας με τα νέα δεδομένα της αγοράς εργασίας αλλά και του δημογραφικού προβλήματος της χώρας σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, Χρήστο Μπούρα, ο οποίος προβλέπει ότι μέχρι το 2030 θα κλείσουν περίπου 100 πανεπιστημιακά τμήματα.

Αφορμή για τα ερωτήματα που θέσαμε στον κ. Μπούρα αποτέλεσε η ανακοίνωση του αριθμού εισακτέων τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά στο Πανεπιστήμιο Πατρών αλλά και σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας. Η εφημερίδα «Πελοπόννησος» ανέδειξε σε ρεπορτάζ της την αδυναμία του Πανεπιστημίου να δεχτεί τόσο μεγάλο αριθμό νέων φοιτητών τόσο από απόψεως υποδομών όσο και διαθέσιμου διδακτικού προσωπικού.

«Οσο υπάρχει το άρθρο 16 που άρει το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων, θα αποφασίζει το υπουργείο Παιδείας πόσοι θα εισάγονται στα Τμήματα. Συνολικά, το πολιτικό σύστημα δεν θέλει το αυτοδιοίκητο» μας είπε ο κ. Μπούρας, εξηγώντας ότι αυτό στην πράξη σημαίνει ότι:

«Φέτος εμείς ζητήσαμε 3.300 νέους φοιτητές και μας δίνουν 5.400. Υπάρχουν Τμήματα που δεν θα αντέξουν αυτά τα νούμερα. Οι εργαστηριακές υποδομές και το διδακτικό προσωπικό δεν επαρκούν. Ανέφερα πρόσφατα το χαρακτηριστικό παράδειγμα του Τμήματος  Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών στο οποίο προβλέπεται η εισαγωγή πλέον των 300 νέων φοιτητών. Το ίδιο συμβαίνει στο Οικονομικό Τμήμα, στο Φυσικό κ.ά. Αυτό είναι δυσβάστακτο. Πού θα χωρέσουν 300 φοιτητές σε ένα αμφιθέατρο;».

Και φυσικά οι αποφάσεις αυτές για αυξημένες εισαγωγές στα Τμήματα δεν συνοδεύονται από ανάλογες χρηματοδοτήσεις. «Φέτος, εκδώσαμε 14.000 κάρτες σίτισης. Τα χρήματα που μας έδωσε το υπουργείο αρκούσαν μόλις για τις 10.000. Πού θα βρει ο πρύτανης τα υπόλοιπα χρήματα;» είναι το ερώτημα που θέτει ο κ. Μπούρας.

Στο ερώτημά μας εάν οι υπουργικές αποφάσεις για τον αριθμό των εισακτέων σχετίζονται με Τμήματα που το αντικείμενό τους ανταποκρίνεται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας απάντησε: «Υπάρχουν έρευνες που έχουν δείξει ότι η χώρα μας έχει ανάγκη από 30.000 αποφοίτους Πληροφορικής. Θα έπρεπε λοιπόν να μειωθούν οι εισακτέοι σε κάποια τμήματα που οι απόφοιτοί τους δεν έχουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση και να δοθούν οι θέσεις και οι χρηματοδοτήσεις σε αυτά που ζητάει η αγορά. Στη χώρα μας, δυστυχώς, ζούμε τον παραλογισμό η χώρα να χρειάζεται τμήματα Πληροφορικής κι εμείς να ιδρύουμε Μαθηματικών και Ψυχολογίας».

Ανάγκη αναδιάταξης του ακαδημαϊκού χάρτη

Η άλλη μεγάλη πληγή την οποία έχει αναδείξει και στον παρελθόν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών αφορά στο δημογραφικό πρόβλημα. «Υπάρχουν τμήματα τα οποία παίρνουν 3 και 4 εισακτέους και τα συντηρεί το ελληνικό κράτος. Χρειάζεται αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη με μεγάλη συναίνεση του πολιτικού συστήματος. Το πρόβλημα το βλέπουν όλοι, αλλά το κρύβουν κάτω από χαλί. Αλλα λένε όταν είναι στην αντιπολίτευση κι άλλα όταν είναι στην κυβέρνηση. Πρέπει να υπάρξει συνεννόηση για το τι χρειάζεται η χώρα την επόμενη 20ετία. Το θέμα αυτό θα σκάσει όπως το ασφαλιστικό. Μέχρι το 2030 θα κλείσουν περίπου 100 Τμήματα. Το ξέρουν όλοι ότι αυτό θα συμβεί απλώς δεν το ομολογούν. Εχουμε Τμήματα με μονοψήφιους εισακτέους.

 

Πηγή: Μαρίνα Ριζογιάννη - pelop.gr

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 25/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα