Φιλης
Το δε αποκορύφωμα του παραλογισμού της «άριστης» σκέψης όσων νομοθέτησαν αυτό το εκλογικό τερατούργημα, είναι ότι υποψήφιος που έχει λάβει ΜΗΔΕΝ ψήφους μπορεί να εκλεγεί στη συνέχεια ακόμα και Πρύτανης του Ιδρύματος!

Η κ.Κεραμέως, την ίδια στιγμή που επιβάλει την ΕΒΕ στους μαθητές ώστε να μη μπαίνουν στα ΑΕI με βαθμό 1 και 2 με άριστα το 20, έχει φτιάξει εναν νόμο που, θεωρητικά, επιτρέπει σε κάποιον πανεπιστημιακό να εκλεγεί Πρύτανης ακόμα και με...0 ψήφους!

Αυτό παρατηρεί ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της εκλογής εσωτερικών μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου πέρα από τον καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο που «σάρωσε» και εξελέγη πρώτος σε ψήφους, η τελευταία σε 1ες ψήφους έλαβε ΜΗΔΕΝ (0) ψήφους. Κι όμως! Ενώ δεν βρέθηκε ένας έστω (!) στους περίπου 1600 εκλέκτορες που να θεωρεί ότι άξιζε την 1η του προτίμηση, εκλέχθηκε στο Συμβούλιο Διοίκησης! Θεωρητικά μάλιστα, μπορεί να εκλεγεί και Πρύτανης...

Πάντως, πηγές του Υπουργέιου Παιδείας σχολίαζαν ότι αυτό δεν ισχύει, δεδομένου ότι πρόκειται για σύστημα σταθμισμένης ψήφου, δηλαδή  με διαδοχικές καταμετρήσεις και γύρους, και συνεπώς αν υπολογιστεί αυτό δεν υπάρχει εκλεγείς με 0 ψήφους.

Η δήλωση του Νίκου Φίλη

Όταν ψηφιζόταν ο νόμος 4957/2022 για τα Συμβούλια Διοίκησης είχαν εγερθεί πολλές αντιρρήσεις για την εξαιρετικά πολύπλοκη μέθοδο εκλογής των 6 εσωτερικών μελών τους, δηλαδή των μελών που ψηφίζονται απευθείας από τα μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού. Μέθοδος που τελικά υποσκάπτει τη δημοκρατία: η «ταξινομική» ψήφος, που η εφαρμογή της σε εκλογές πανεπιστημιακών οργάνων αποτελεί μάλλον διεθνή πρωτοτυπία, επιτρέπει στο ψηφοφόρο να ψηφίσει όσους/ες υποψήφιους θέλει, αλλά με κατάταξη στην προτίμησή του: η τάδε υποψήφια στην 1η προτίμηση, ο δείνα στη 2η κ.ο.κ. Επιπλέον, το σύστημα αυτό λειτουργεί σε πολλαπλούς γύρους, με συνθέτους υπολογισμούς και επανυπολογισμούς. Μοιάζει διαστροφή και έχει τραγελαφικά αποτελέσματα.

Ας δούμε λοιπόν πού οδήγησε αυτό το «μαγικό» σύστημα στις εκλογές του ΕΚΠΑ: Από τους 14 υποψήφιους, η τελευταία σε 1ες ψήφους έλαβε ΜΗΔΕΝ (0) ψήφους. Κι όμως! Ενώ δεν βρέθηκε ένας έστω (!) στους περίπου 1600 εκλέκτορες που να θεωρεί ότι άξιζε την 1η του προτίμηση, εκλέχθηκε στο Συμβούλιο Διοίκησης! Εξαιρετικά πρωτότυπο, από την υπουργό που σε άλλες περιπτώσεις κατακεραυνώνει υποψήφιους φοιτητές ότι δήθεν (παραπλανητικά και ψευδώς, βέβαια...) «μπαίνουν στα πανεπιστήμια με ασσόδυο»! Στην περίπτωση όμως του νόμου της για τα Συμβούλια Διοίκησης, το βρίσκει λογικό και «άριστο» να εκλέγεται με... «μηδέν»!

Ενδεικτικά, ο πρώτος σε 1ες ψήφους έλαβε 579 ψήφους και η δεύτερη 569.

Είναι ευνόητο ότι με τα παραπάνω, ουδέν καταλογίζω στη συγκεκριμένη υποψήφιο. Αλλά είναι εξόχως παράλογο και φυσικά αντιδημοκρατικό, όπως είχαμε επισημάνει καταψηφίζοντας όλη τη νομοθέτηση για τα Συμβούλια Ιδρύματος (τα οποία καταργούν στην πράξη το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων), να εφαρμόζεται ένα τόσο αρνητικό σύστημα επιλογής για τα μέλη τους. Ειδικά όταν το Συμβούλιο έχει υπεραρμοδιότητες, εκλέγει τον Πρύτανη και διοικεί το πρώτο Πανεπιστήμιο της χώρας, απογυμνώνοντας την Σύγκλητό του.

Το δε αποκορύφωμα του παραλογισμού της «άριστης» σκέψης όσων νομοθέτησαν αυτό το εκλογικό τερατούργημα, είναι ότι υποψήφιος που έχει λάβει ΜΗΔΕΝ ψήφους μπορεί να εκλεγεί στη συνέχεια ακόμα και Πρύτανης του Ιδρύματος!

Πρόκειται για διαστροφή της βούλησης του εκλογικού σώματος και του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων. Και την έχουν νομοθετήσει οι ίδιοι άνθρωποι που με χαρά νομοθέτησαν τον αποκλεισμό χιλιάδων μαθητών από τα πανεπιστήμια με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που επέβαλαν την κατάργηση των διετών προγραμμάτων σπουδών για αποφοίτους ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια, που θέλησαν την Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

Πιστεύω κάθε πανεπιστημιακός, κάθε εκπαιδευτικός, κάθε πολίτης αντιλαμβάνεται πόσο δίκιο έχει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να περιλαμβάνει στο πρόγραμμά του την κατάργηση όλου αυτού του ανεκδιήγητου, αντιεκπαιδευτικού και κακότεχνου οικοδομήματος της ΝΔ στο χώρο της εκπαίδευσης.

Παρακάτω παρατίθενται τα αποτελέσματα του ΕΚΠΑ, που επιβεβαιώνουν τις τραγελαφικές καταστάσεις που δημιουργεί ο νόμος Κεραμέως:

Ψήφοι 1ου γύρου

Ψηφοφόροι: 1619
Σύνολο ψηφοδελτίων: 1584
Λευκά: 14

Στον πρώτο γύρο οι 14 υποψήφιοι έλαβαν 1ες ψήφους:

  • Γεράσιμος Σιάσος 579  

  • Θεοδώρα Ψαλτοπούλου  569

  • Νίκος Θωμαίδης 179

  • Αχιλλέας Χαλδαιάκης   82

  • Σπύρος Βλαχόπουλος   50

  • Θωμάς Μπάμπαλης 22

  • Δημήτρης Καινούργιος  20

  • Γρηγόρης Μπογδάνης   19

  • Μαρία Γαβουνέλη   13

  • Δημήτρης Δρόσος  13

  • Στέλιος Κώτσιος κ  12

  • Ασημίνα Αντωναράκου   11

  • Νίκος Ορφανουδάκης   1

  •  Αθανασία Σμυρνιώτου   0

Μετά από πολλαπλούς γύρους όμως, εκλέγονται ως εσωτερικά μέλη για το Συμβούλιο Διοίκησης οι καθηγητές:

  • Γεράσιμος Σιάσος 658 ψήφοι

  • Νίκος Θωμαϊδης 298

  • Αχιλλέας Χαλδαιάκης 266

  • Δημήτρης Καινούργιος 139

  • Σπύρος Βλαχόπουλος 81

  • Αθανασία Σμυρνιώτου 49

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

thrania-sxoleio-intime-4-768x480.jpg
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Σε ποιες περιοχές τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν την Δευτέρα που έρχεται
Ένα ωραίο 3ήμερο για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την εβδομάδα που έρχεται, αλλά όχι για όλους
Παιδιά στη Γάζα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
Τα παιδιά που έχουν εκτεθεί σε πολεμικά γεγονότα εμφάνιζουν αλλαγές DNA σε πολλές τοποθεσίες και περιοχές στο γονιδίωμα
Σοκάρει μελέτη για την υγεία των παιδιών: Ο πόλεμος αλλάζει γονίδια του DΝΑ και επιβραδύνει την ανάπτυξή τους
μηλοξιδο
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες
Το μήλο έχει λίγες θερμίδες και είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κάτι που τα καθιστά ένα υγιεινό σνακ ή συστατικό σε κάθε δίαιτα
Μήλο: Ποιο θεωρείται το πιο υγιεινό – Ιδιότητες, βιταμίνες, θερμίδες