Είναι απαραίτητη η έκδοση καινούριων σχολικών εγχειριδίων Μαθηματικών και αν ναι κάθε πότε πρέπει να γίνεται;
Μια απάντηση στο παραπάνω ερώτημα θα μπορούσε να ισχυριστεί πως δεν είναι και τόσο απαραίτητη, αφού τα βασικά Μαθηματικά δεν αλλάζουν εύκολα, παρά μόνο όταν ανακαλύπτεται κάτι νέο ή θεωρήματα πολύ υψηλού επιπέδου, τα οποία απλώς εξηγούν καλύτερα ζητήματα που ήδη γνωρίζουμε ότι είναι αληθινά.
Στην πραγματικότητα όμως υπάρχουν πολλοί σοβαροί λόγοι για νέα σχολικά βιβλία ακόμα και όταν η θεματολογία δεν αλλάζει ή ακόμα κι αν
δεν παρουσιάζεται κανένα νέο υλικό.
Τα Μαθηματικά δεν αλλάζουν για ένα γενικό θέμα που εντάσσεται σε ένα δεδομένο πρόγραμμα σπουδών, όπως η Ευκλείδια Γεωμετρία, η Αριθμητική ή η λύση πολυωνυμικών εξισώσεων.
Ακόμα κι αν μια θεωρία δεν έχει αλλάξει όμως, έχουν αλλάξει οι εφαρμογές της. Δεν μπορούμε να διδάξουμε μια θεωρία χωρίς να δώσουμε σύγχρονες εφαρμογές της θεωρίας αυτής, απαντώντας στα δικαιολογημένα ερωτήματα των μαθητών μας για το που αυτή θα τους χρειαστεί σήμερα.
Ακόμα κι αν μια θεωρία δεν έχει αλλάξει, έχει αλλάξει ραγδαία η τεχνολογία. Μπορούμε να διδάξουμε καλύτερα και σίγουρα διαφορετικά, χρησιμοποιώντας τεχνολογία που είναι διαθέσιμη τώρα και δεν ήταν όταν γράφτηκαν τα υπάρχοντα σχολικά βιβλία.
Οι παιδαγωγικές μεθοδολογίες επίσης εξελίσσονται. Είναι σίγουρα πολύ καλύτερο από το να δώσουμε έτοιμες αποδείξεις στους μαθητές μας να τους προσφέρουμε κίνητρα, εξηγώντας τους τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσαν οι ίδιοι να έχουν αναπτύξει την απόδειξη, ή ακόμα και να τους βάλουμε να το κάνουν.
Ιστορικά στοιχεία και σίγουρα διασκεδαστικά Μαθηματικά θα κάνουν την όλη προσέγγιση πολύ πιο ενδιαφέρουσα.
Το γνωσιακό υπόβαθρο των μαθητών έχει αλλάξει. Αυτό που περιμένουμε να γνωρίζει στα Μαθηματικά ένας μαθητής τελειώνοντας το Γυμνάσιο σήμερα δεν είναι το ίδιο με αυτό προηγούμενων δεκαετιών.
Όμως και οι ανάγκες των μαθητών έχουν αλλάξει. Σύγχρονες έννοιες, όπως: Τεχνητή Νοημοσύνη, προσαρμοστικότητα και σύγχρονη οικονομία δεν υπήρχαν όταν γράφτηκαν τα υπάρχοντα σχολικά.
Καθένας λοιπόν από αυτούς τους παράγοντες θα μπορούσε ίσως και από μόνος του να κάνει επιτακτική την ανάγκη τα σχολικά εγχειρίδια των Μαθηματικών να ενημερώνονται τακτικά, ίσως και κάθε 5 με 10 χρόνια.
Και η έννοια του πολλαπλού βιβλίου όμως έχει πολλά θετικά, καθώς κάθε συγγραφική ομάδα μπορεί να αντιμετωπίσει το ίδιο γνωστικό αντικείμενο από διαφορετική οπτική γωνία, κάτι πολύ σημαντικό στη μελέτη των Μαθηματικών.
Ο διάσημος μαθηματικός Paul Halmos συμβούλευε σχετικά με τα βιβλία Μαθηματικών και τον τρόπο που θα πρέπει να τα διαβάζουμε:
"Μην το διαβάζετε απλά. Πρέπει να το παλέψετε! Κάντε τις δικές σας ερωτήσεις, αναζητήστε τα δικά σας παραδείγματα, ανακαλύψτε τις δικές σας αποδείξεις. Είναι απαραίτητη η υπόθεση; Ισχύει το αντίστροφο; Σε ποιο σημείο η απόδειξη χρησιμοποιεί την υπόθεση;"
Δηλαδή, προσπαθήστε να αποδομήσετε και να ανακατασκευάσετε κάθε αποτέλεσμα, διαβάζοντας ενεργά.
Ίσως και αυτό θα μπορούσε να είναι μια αλλαγή στα νέα σχολικά βιβλία, αφού μέχρι και σήμερα τα βιβλία Μαθηματικών δημιουργούν συχνά την εντύπωση ότι η επίλυση ασκήσεων και προβλημάτων είναι μια ξεχωριστή δραστηριότητα, η οποία βρίσκεται στο τέλος του κεφαλαίου και γίνεται μετά την παράθεση της θεωρίας.
Θανάσης Κοπάδης
Μαθηματικός Συγγραφέας
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/11
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη