Πέθανε η Ηρακλειώτισσα πανεπιστημιακός Ειρήνη Φιλιππάκη – Warburton
ΨΗΦΙΣΜΑ
του Τομέα Γλώσσας-Γλωσσολογίας
του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας
του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών
Τα μέλη του Τομέα Γλώσσας-Γλωσσολογίας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ εκφράζουν τη βαθιά οδύνη τους για την απώλεια της Ειρήνης Φιλιππάκη-Warburton, Ομότιμης Καθηγήτριας Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Reading της Αγγλίας.
Η Ειρήνη Φιλιππάκη-Warburton αποφοίτησε από το Τμήμα μας το 1962 και συνέχισε τις σπουδές της, με υπoτρoφία Fulbright, στο Πανεπιστήμιο της Indiana των ΗΠΑ, από όπου απέκτησε Διδακτορικό Δίπλωμα Γλωσσολογίας το 1966.
Από το 1970 δίδαξε Θεωρητική Γλωσσολογία στο Πανεπιστήμιο του Reading, από το οποίο αφυπηρέτησε το 2004 στη βαθμίδα της Καθηγήτριας, την οποία κατείχε από το 1995. Το 1987 διορίστηκε Καθηγήτρια Γενικής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης (Τμήμα Φιλολογίας, Ρέθυμνο), όπου είχε διδάξει ως Επισκέπτρια Καθηγήτρια κατά τα εαρινά εξάμηνα από το 1981.
Η συνεισφορά της Ειρήνης Φιλιππάκη-Warburton στη διαμόρφωση της σύγχρονης Θεωρητικής Γλωσσολογίας όχι μόνο στον ελλαδικό χώρο αλλά και διεθνώς είναι ανεκτίμητη, καθώς τα βιβλία, οι ερευνητικές εργασίες και οι δημοσιεύσεις της αποτελούν σημείο αναφοράς τόσο για τη μελέτη της Ελληνικής όσο και για την επιστήμη της Γλωσσολογίας γενικότερα. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η Ειρήνη Φιλιππάκη-Warburton υπήρξε πρωτοπόρος για έναν ακόμη λόγο, καθώς ήταν εκείνη που προήγαγε τη μελέτη και ανάλυση της ελληνικής γλώσσας σε διεθνές επίπεδο.
Μεταξύ των σημαντικότερων επιτευγμάτων της συγκαταλέγονται: η καθιέρωση του Διεθνούς Συνεδρίου Ελληνικής Γλωσσολογίας (International Conference on Greek Linguistics, ICGL) το οποίο πραγματοποιείται ανά διετία από το 1993, η δημιουργία του διεθνούς περιοδικού Journal of Greek Linguistics, η καθιέρωση των Ετήσιων Συναντήσεων του Τομέα Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 1980, η ίδρυση του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Reading (2002), καθώς και ο επιστημονικός συντονισμός της ομάδας της Μ. Βρετανίας στο έργο Παιδεία Ομογενών (1997-2008).
Εξίσου σημαντικό είναι και το έργο της για την περιγραφή και τη διδασκαλία της γραμματικής της Ελληνικής με τη συγγραφή σχετικών βιβλίων (Γραμματική της Ελληνικής Γλώσσας, Βασική Γραμματική της Σύγχρονης Ελληνικής Γλώσσας) καθώς και του τρέχοντος σχολικού εγχειριδίου Γραμματική Ε’ και Στ’ Δημοτικού.
Τέλος, η ουσιαστικότερη ίσως συνεισφορά της Ειρήνης Φιλιππάκη-Warburton είναι το γεγονός ότι επόπτευσε στο Πανεπιστήμιο του Reading τις μεταπτυχιακές σπουδές πολλών φοιτητριών και φοιτητών από την Ελλάδα, μεταλαμπαδεύοντας με τον τρόπο αυτό τη γνώση και την αγάπη της για τη Γλωσσολογία σε νεότερες γενιές συναδέλφων, οι οποίοι στη συνέχεια στελέχωσαν Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Τιμώντας την εμπνευσμένη γλωσσολόγο, εξαίρετη συνάδελφο και αγαπημένη καθηγήτρια πολλών εξ ημών, ως μέλη του Τομέα Γλώσσας-Γλωσσολογίας του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΕΚΠΑ αποφασίζουμε:
· να εκφράσουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στους οικείους της, και
· να κοινοποιήσουμε το παρόν ψήφισμα στην επιστημονική και στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Ο Διευθυντής του Τομέα Γλώσσας-Γλωσσολογίας
Μιχάλης Γεωργιαφέντης
Αναπληρωτής Καθηγητής Γλωσσολογίας
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ