Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος έχουν ξεκινήσει πριν μερικούς μήνες το πρόγραμμα του υποχρεωτικού προσεισμικού ελέγχου των δημόσιων κτηρίων.
Εντούτοις μεγάλη ανησυχία προκαλεί η κατάσταση των σχολικών κτηρίων στην Κρήτη.
Οι αυτοψίες
Συγκεκριμένα, όπως τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, στόχος είναι μέχρι και το τέλος του έτους να έχουν ολοκληρωθεί οι αυτοψίες στα δημόσια κτήρια, που θα έχουν καταχωριστεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα απογραφής κτηρίων.
«Μέχρι τώρα δεν υπήρχε βάση δεδομένων γι’ αυτά τα κτήρια. Μέχρι το τέλος του έτους φιλοδοξούμε ότι θα τελειώσουμε την όλη διαδικασία, και αυτό είναι το σημαντικό, γιατί 20-22 χρόνια τώρα τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά και τώρα επιτέλους βάζουμε τάξη στο όλο θέμα, έχοντας μια εικόνα που θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας», σημειώνει ο κ. Λέκκας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το 2002 ψηφίστηκε ένας νόμος που προέβλεπε τον προσεισμικό έλεγχο σε δημόσια κτήρια της χώρας με βάση μια συγκεκριμένη διαδικασία. Όμως από το 2002 έως τώρα ελέγχθηκαν μόνο 16.000 περίπου κτήρια.
«Δεν προχωρούσε ο έλεγχος, οπότε πέρυσι, με εντολή του πρωθυπουργού, αρχίσαμε πλέον να επεξεργαζόμαστε μία καινούργια διαδικασία προσεισμικού ελέγχου, η οποία έγινε νόμος, ψηφίστηκε και η διαδικασία έγινε υποχρεωτική. Έχουμε να κάνουμε με υποχρεωτικό προσεισμικό έλεγχο όλων των δημόσιων κτηρίων της με μια καινούργια διαδικασία, με ηλεκτρονική υποβολή των δελτίων προσεισμικού ελέγχου», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας και προσθέτει ότι πλέον έχει δομηθεί μία τράπεζα δεδομένων στον Οργανισμό Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) που θα υποδεχθεί όλα αυτά τα δελτία, όλους αυτούς τους ελέγχους.
Η κατάσταση στα δημόσια κτήρια
Από την έναρξη του προγράμματος έως τώρα έχουν καταχωριστεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα 18.000 δημόσια κτήρια, ενώ έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή 2.000 μηχανικοί. Προτεραιότητα για τον υποχρεωτικό προσεισμικό έλεγχο έχουν κτήρια που στεγάζονται δημόσιες και ιδιωτικές εκπαιδευτικές μονάδες όλων των βαθμίδων, δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, δημόσιες επιτελικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από σεισμό και, εν συνεχεία, στα υπόλοιπα κτήρια.
«Όταν τελειώσουν οι αυτοψίες θα έχουμε τη δυνατότητα να δούμε ποια είναι η κατάσταση στα δημόσια κτήρια της χώρας», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ενώ προσθέτει ότι φιλοδοξούν πριν από το τέλος του έτους να έχουν τελειώσει οι αυτοψίες. «Ακόμη απογράφονται κτήρια. Είναι πάρα πολλά», συμπληρώνει.
Αφότου ολοκληρωθούν οι αυτοψίες και τα αποτελέσματα των ελέγχων, τότε θα υπάρξει για πρώτη φορά μία εικόνα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα κτήρια της χώρας. Σε όσα κτήρια εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα, τότε θα προχωρήσουν στη διαδικασία του επανελέγχου, του δευτεροβάθμιου δηλαδή ελέγχου.
«Δε φτάνει μόνο η καταγραφή»
O πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Ηρακλείου Γιάννης Γωνιανάκης εξέφρασε στο neakriti.gr για άλλη μια φορά την έντονη ανησυχία του ειδικά για τα σχολικά κτήρια της Κρήτης.
«Είμαστε ακόμα πάρα πολύ πίσω. Και γενικότερα δεν είναι μόνο η καταγραφή, αλλά χρειάζονται και οι κινήσεις και ο σχεδιασμός στήριξης αυτών των κτηρίων που έχουν πρόβλημα. Δεν είναι μόνο να ελέγξουμε και να πούμε πως αυτό το κτήριο είναι επικίνδυνο, άρα συνεχίζει να λειτουργεί και το αφήνουμε στην τύχη, για το πότε θα γίνει ο επόμενος σεισμός.»
Μάλιστα, ο Γιάννης Γωνιανάκης αναφέρεται και σε πανελλαδικό επίπεδο και λέει πως από τα εκατομμύρια κτήρια που έχει η Ελλάδα, πάνω από το 50% είναι κτήρια που φτιάχτηκαν πριν από τον αντισεισμικό κανονισμό του 1982. Μάλιστα, τονίζει ότι σε τοπικό επίπεδο οι Σύλλογοι Γονέων γνωρίζουν την κατάσταση των σχολικών κτηρίων. Η ανέγερση νέων είναι το πρόβλημα που υπάρχει.
«Δείτε στο Αρκαλοχώρι: 2,5 χρόνια μετά και βλέπουμε πως και οι κάτοικοι είναι ακόμα στα κοντέινερ, αλλά και τα σχολεία δεν έχουν ακόμα επισκευαστεί», τονίζει.
Τέλος, ο πρόεδρος των οικοδόμων θεωρεί ως απαράδεκτη την κυβερνητική απόφαση, να ασφαλίζει κάθε πολίτης το σπίτι του για σεισμό, «όταν θα έπρεπε την ευθύνη της αποζημίωσης να την έχει αποκλειστικά ο κρατικός μηχανισμός».
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ