Για την άρχουσα τάξη είναι άμεση προτεραιότητα να κοντύνουν σημαντικά τα κρατικά Πανεπιστήμια για πολλούς λόγους:
1. Δεν θα χρειαστεί να δαπανήσουν πολλά χρήματα για να τα ανταγωνιστούν οι ιδιώτες.
2. Θα εξοικονομηθούν κονδύλια από το Δημόσιο Ταμείο για να πάνε σε ημέτερους..
3. Θα υποβαθμιστούν τα πτυχία με αποτέλεσμα να μειωθούν οι οικονομικές απαιτήσεις για υψηλότερους μισθούς από τους αυριανούς επαγγελματίες.
4. Θα ευτελιστεί η εκτίμηση του λαού απέναντι σε αυτά και θα πάψουν να διαδραματίζουν ηγετικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Θα μειωθεί η παραγωγή μορφωμένων ανθρώπων και λαϊκών ηγετών.
5. Η άρχουσα τάξη θα μορφώνει τα καλύτερα παιδιά της στα άριστα πανεπιστήμια της αλλοδαπής και τα ανεπίδεκτα μαθήσεως σε ιδιωτικά, ισότιμα με τα κρατικά.
Πως θα το επιτύχει αυτό η Κυβέρνηση:
1. Υποστελεχώνοντας τα δημόσια Ιδρύματα. Ήδη σήμερα, έχουμε υπερτριπλάσια αναλογία φοιτητών ανά μέλος ΔΕΠ σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
2. Υποχρηματοδοτώντας την Παιδεία. H αθροιστική απώλεια κρατικών και ευρωπαϊκών πόρων προς τα δημόσια ΑΕΙ από το 2008 στο 2021 ξεπέρασε τα 6,1 δισεκατομμύρια (Eurostat).
3. Υποχρεώνοντας τα ΑΕΙ να ζητούν δίδακτρα από τα μεταπτυχιακά προγράμματα. Είναι θέμα χρόνου να επεκταθεί το μέτρο και στα προπτυχιακά καθώς κόβονται τα κονδύλια.
4. Καλώντας τον κάθε επιχειρηματία να κάνει business με αμφίβολης ποιότητος προϊόντα ποντάροντας στον διακαή πόθο του Έλληνα να σπουδάσει το παιδί του.
5. Στην Δημόσια Ιατρική εισάγεται ένα παιδί με 19.000 μονάδες. Στην Ιδιωτική Ιατρική θα εισάγεται με 19.000 ευρώ το εξάμηνο καθώς η βάση εισαγωγής θα είναι μόνο 9.000…
6. Στην Ιατρική Σχολή Λάρισας απαιτείται η ύπαρξη ενός τεράστιου οικοδομήματος και δεκάδων εργαστηρίων, 130 καθηγητές, εντυπωσιακά βιογραφικά, κ.α.. Για το ιδιωτικό ιατρικό κατάστημα απαιτείται ένα μεγάλο διαμέρισμα, 9 καθηγητές (μόνο με διδακτορική διατριβή), 2-3 άτομα βοηθητικό προσωπικό και πρόγραμμα σπουδών εγκεκριμένο από το ξένο μητρικό πανεπιστήμιο και όχι από τις Αρχές της χώρα μας. Αυτή η ολιγομελής παρέα θα μπορεί να χορηγεί πτυχία με τα ίδια επαγγελματικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα των δημόσιων ιατρικών σχολών της χώρας…
7. Τα ιδιωτικά “Πανεπιστήμια” θα ελέγχονται από το Υπουργείο Εμπορίου (καθ’ ότι εμπορικές επιχειρήσεις) και όχι από το Υπουργείο Παιδείας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Το σχέδιο νόμου του υπουργείου παιδείας δεν πρόκειται να λύσει κανένα από τα υφιστάμεθα και χρόνια προβλήματα της Δημόσιας Ανώτατης εκπαίδευσης, αντίθετα θα τα πολλαπλασιάσει. Παράλληλα εξομοιώνει και υποβαθμίζει τα πτυχία των Δημόσιων Πανεπιστημίων με τα πτυχία παραρτημάτων ιδιωτικών πανεπιστημίων αμφίβολης ποιότητας και καταργεί τον ενιαίο τρόπο εισαγωγής, νομοθετεί την αδικία, όπως λένε οι φοιτητές μας.
Είναι υποχρέωση του καθενός μας απέναντι στην νέα γενιά να μην αφήσουμε να καταρρεύσει ο ένας από τους τρεις πυλώνες της Δημοκρατίας, «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», συμπαρασύροντας και τους δύο άλλους στην καταστροφή.
Κάππας Κώστας, Ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Φυσικής Ακτινοφυσικής
Καρπέτας Γιώργος, ΕΔΙΠ Ιατρικής Πληροφορικής & Βιοιατρικής Μηχανικής
Τμήμα Ιατρικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Γιατί στη Θεσσαλονίκη χρησιμοποιούν τη φράση «με λες» αντί για «μου λες»
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση