Πριν από έναν χρόνο ο αγώνας των φοιτητών στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Πάτρας για να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα των Τεμπών είχε βαφτιστεί «πειθαρχικό παράπτωμα» από τον πρόεδρο του τμήματος. Εναν χρόνο μετά οι αντιδραστικές ενέργειες στο ίδιο τμήμα κλιμακώνονται καθώς τέσσερα μέλη του φοιτητικού συλλόγου, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος, διώκονται πειθαρχικά επειδή συμμετείχαν στις φοιτητικές κινητοποιήσεις ενάντια στον νόμο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ με αποτέλεσμα να τους επιβληθεί αποκλεισμός από την εαρινή εξεταστική περίοδο. Πρόκειται για πρωτοφανή απόφαση που ποινικοποιεί τον φοιτητικό συνδικαλισμό με επίκληση του σχετικού νόμου της Νίκης Κεραμέως.
Οι διώξεις των φοιτητών αποσιωπήθηκαν τις τελευταίες μέρες από τα περισσότερα ΜΜΕ, τα οποία αρκέστηκαν να μεταδώσουν την «είδηση» του υποτιθέμενου αποκλεισμού του γραφείου του πρύτανη για τέσσερις ώρες την Παρασκευή χωρίς να εξηγηθεί ποιος ήταν ο λόγος των φοιτητικών κινητοποιήσεων.
Η υπόθεση ξεκίνησε την Τετάρτη 28 Μαρτίου, όταν ο πρόεδρος του Τμήματος των Πολιτικών Μηχανικών, Αθανάσιος Τριανταφύλλου, έστειλε μέιλ σε μέλη του φοιτητικού συλλόγου κατηγορώντας τους για συμμετοχή στις φοιτητικές καταλήψεις της περιόδου Γενάρη-Φλεβάρη. Συγκεκριμένα στοχοποίησε φοιτητές και φοιτήτριες, οι οποίοι δεν άφησαν την προγραμματισμένη συνέλευση τμήματος να πραγματοποιηθεί και παρεμπόδισαν την είσοδό του στον χώρο της σχολής, ενώ παράλληλα τους κατηγόρησε για τον αποκλεισμό των κτιρίων της σχολής που οδήγησε στην «αδυναμία διεξαγωγής των προγραμματισμένων […] εξετάσεων». Ολα αυτά σε μια περίοδο που ο φοιτητικός σύλλογος είχε πάρει απόφαση γενικής συνέλευσης για κατάληψη. Οι φοιτητές κλήθηκαν σε ακρόαση και το αποτέλεσμα ήταν προδιαγεγραμμένο: τιμωρήθηκαν προς παραδειγματισμό με αποκλεισμό από την εξεταστική του Ιουνίου.
Σε επιστολή του ο Τριανταφύλλου επιτίθεται κατά των κομματικών οργανώσεων στα Πανεπιστήμια, αναφέρει ότι συστηματικά οι αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων λαμβάνονται μόνο με «50, άντε 100 άτομα» σημειώνοντας πως «οι “καταλήψεις” αποτελούν συνηθισμένη πρακτική στη χώρα μας, υποκινούμενη από κομματικά γραφεία σε όλες δυστυχώς τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και όχι μόνο». Ο ίδιος υποστηρίζει πως οι καταλήψεις αποτελούν παγκόσμια πρωτοτυπία, αγνοώντας προφανώς τι γίνεται αυτή τη στιγμή στα μεγαλύτερα αμερικανικά Πανεπιστήμια (Columbia, Yale, Harvard κ.ά.) και σε πλήθος αντίστοιχων ευρωπαϊκών (όπως η Σορβόννη). Ως προς τις πειθαρχικές διώξεις ο πρόεδρος του τμήματος επικαλείται τον νόμο Κεραμέως 4957/22 και προσθέτει πως «όλα τα υπόλοιπα, περί “λαγού της κυβέρνησης”, “συνδικαλιστικών διώξεων”, “αυταρχισμού”, “πειθαρχικών διώξεων σε αυτούς που διαμαρτυρήθηκαν για τα Τέμπη ή για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια” κ.λπ. είναι απλώς βολικά αποκυήματα της νοσηρής φαντασίας που τρέφει τον παλαιοκομματισμό και -δυστυχώς- δηλητηριάζει το ελληνικό Πανεπιστήμιο».
Τον Τριανταφύλλου «κάλυψε» η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου με ψήφισμά της, υπογραμμίζοντας πως «η παρεμπόδιση της λειτουργίας του Δημόσιου Πανεπιστημίου είναι πράξη παράνομη, η οποία στηρίζει τα επιχειρήματα όσων συστηματικά το δυσφημούν και το υποβαθμίζουν».
Κατάπτυστος νόμος
Σε ανακοίνωσή της για τις «απαράδεκτες» συνδικαλιστικές διώξεις φοιτητών του Πανεπιστημίου Πάτρας, η ΚΝΕ αναφέρει ότι «στο πρόσωπο των συγκεκριμένων φοιτητών η κυβέρνηση επιχειρεί να ποινικοποιήσει τους δίκαιους αγώνες της μεγάλης πλειοψηφίας της νέας γενιάς ενάντια στον κατάπτυστο νόμο για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια, για αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν παιδεία για όλους! Συμμάχους της σ’ αυτή την επαίσχυντη μεθόδευση η κυβέρνηση είχε τον πρύτανη, τον πρόεδρο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, όπως και τα κόμματα του συστήματος που έστρωσαν τον δρόμο γι’ αυτό το απαράδεκτο πειθαρχικό πλαίσιο».
Την αμέριστη αλληλεγγύη στον φοιτητικό σύλλογο και στους εκλεγμένους εκπροσώπους του εκφράζει η Νέα Αριστερά με τη βουλεύτρια Σία Αναγνωστοπούλου να τονίζει: «Η κίνηση του προέδρου του τμήματος να ασκήσει πειθαρχικές διώξεις σε μέλη του Συλλόγου και σε φοιτητές που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις, αποτελεί μια χυδαία προσπάθεια φίμωσης της φωνής τους και καταστολής της νόμιμης συνδικαλιστικής δράσης. Είναι απαράδεκτο, υπό το πρόσχημα του νόμου Κεραμέως 4957/2022, να ποινικοποιούνται οι φοιτητικές κινητοποιήσεις και να στοχοποιούνται οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους».
Για «άρωμα επταετίας» και «ακραία αυταρχική ενέργεια» του προέδρου του τμήματος κάνει λόγο το ΜέΡΑ25, που χαρακτηρίζει «κακοστημένο σόου του πρύτανη ότι δήθεν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες τον εγκλώβισαν στην πρυτανεία, χωρίς βέβαια να λέει κουβέντα για την ποινή που επιβλήθηκε». Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25, «η κυβέρνηση, σε συνεργασία με “πρόθυμα” μέλη της διοίκησης των Πανεπιστημίων, προβαίνει σε πλήθος πρωτοφανών, επιθετικών κινήσεων απέναντι στους αγωνιζόμενους φοιτητές και φοιτήτριες. Επιχειρεί να ενεργοποιήσει Πειθαρχικά που τιμωρούν τη συνδικαλιστική δράση, προχωρά το σχέδιο τοποθέτησης συστημάτων επιτήρησης μέσα στα Πανεπιστήμια, με προδιαγραφές που αντιστοιχούν σε φυλακές, απαγορεύει κοινωνικές εκδηλώσεις, πολιτιστικά φεστιβάλ, ακόμα και πολιτικές εκδηλώσεις».
Πηγή: efsyn.gr
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Είσαι άνεργος στο κέντρο της Αθήνας; ΠΑΡΕ ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση
Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό
ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)
Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 24/12
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ