Από τύχη δεν τραυματίστηκε κάποιος στο 10ο νηπιαγωγείο Ηρακλείου, καθώς λίγες ώρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς και συγκεκριμένα, την Δευτέρα, έπεσε σοβάς από το ταβάνι!
Αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» επισκέφτηκε το 10ο Νηπιαγωγείο και σύμφωνα με καταγγελία της «διαπιστώθηκαν σοβαρότατες ζημιές σε κολώνες και δοκάρια του κτηρίου, στις σχολικές αίθουσες και στις τουαλέτες, εμφανέστατα προβλήματα με υγρασίες σε ταβάνια και τοίχους, ένα προαύλιο κακοκατασκευασμένο και ασυντήρητο… Πρόκειται για ένα πραγματικά επικίνδυνο κτήριο στο οποίο δε θα έπρεπε καν να πλησιάζουν νήπια, γονείς, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι».
Τα παραπάνω προβλήματα είναι ένα μικρό μόνο δείγμα γραφής από την κατάσταση που βρίσκονται τα σχολεία, ως συνέπεια της πολιτικής κυβέρνησης και Τοπικής Διοίκησης που αντιμετωπίζει την ασφάλεια και υγεία των παιδιών μας, τα μορφωτικά τους δικαιώματα ως βαρίδι στη ζυγαριά "κόστους –οφέλους".
Γερασμένα, υποσυντηρημένα και επικίνδυνα σχολεία
Λίγες μόλις μέρες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι στα σχολεία όλης της χώρας και για μια ακόμη χρονιά χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί θα μπουν σε κακοσυντηρημένα, παλιά κτίρια ακόμα και κοντέινερ για αίθουσες
Η εικόνα που παρουσιάζουν τα σχολικά κτίρια είναι δραματική καθώς σε πολλά εξ αυτών ο κίνδυνος να θρηνήσουμε μαθητικές ζωές παραμονεύει. Πότε τα έντονα καιρικά φαινόμενα, πότε οι πτώσεις σοβάδων, τα ατυχήματα με τις ξεχαρβαλωμένες καγκελόπορτες και πάσης φύσεως ατυχήματα και καταστροφές που απορρέουν από την έλλειψη συντήρησης και τα προπολεμικά σχολικά κτίρια.
Οι απαραίτητες ράμπες για ΑμεΑ αγνοούνται και μαζί και οι αντισεισμικοί έλεγχοι. Πολλά από τα κτίρια που χρησιμοποιούνται για τη στέγαση σχολικών μονάδων έχουν ξεπεράσει σε ηλικία την 50ετία, οπότε έχουν κτιστεί με τον προ του ’85 αντισεισμικό κανονισμό. Ωστόσο, ο περίφημος αντισεισμικός έλεγχος δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, καθώς το ΤΕΕ που έχει αναλάβει το έργο βρίσκεται στο στάδιο αναζήτησης και ενημέρωσης των μηχανικών που θα εκτελέσουν τους ελέγχους. Ενδεικτικά, ενημερωτικό δελτίο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) που δημοσιοποιήθηκε το 2022 και αφορά τις σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα, αναφέρει ότι το 61% των σχολικών κτιρίων κατασκευάστηκε πριν από τον αντισεισμικό κανονισμό του 1985, το 41% με τους κανονισμούς που ίσχυαν από το 1985 μέχρι το 2000, ενώ μόνο ένα 6% με τον Ελληνικό Αντισεισμικό Κανονισμό που ίσχυσε από το 2001 και μετά. Για ένα 2% των σχολικών κτιρίων η χρονολογία κατασκευής παραμένει άγνωστη.
Παράλληλα από το 2021 που έγινε υποχρεωτική η προσχολική εκπαίδευση τα παιδιά σε μία σειρά νηπιαγωγεία στοιβάχτηκαν σε κοντέινερ ως προσωρινή λύση. Αυτό μέχρι και σήμερα δεν έχει αλλάξει και τείνει να γίνει μόνιμη κατάσταση, δεδομένου ότι ήδη πολλά νηπιαγωγεία λειτουργούσαν σε μαγαζιά.
Όλα μαζί αποτελούν τροχοπέδη για μια ασφαλή μαθητική ζωή ενώ την ίδια ώρα οι συγχωνεύσεις και συμπτύξεις τμημάτων επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το θέμα της ασφάλειας των μαθητών και όχι μόνο της ασφάλειας και βέβαια και όχι μόνο των μαθητών.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 22/01
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση