Έναν νόμο ανά ΑΕΙ ετοιμάζει το υπουργείο Παιδείας για να προχωρήσει σε μια νέα αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας.
Όπως, δε, αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος», το μοντέλο της ακαδημαϊκής και χωροταξικής αναδιάρθρωσης που εφαρμόστηκε στην περίπτωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου της Θράκης – το οποίο ενισχύθηκε και ενώθηκαν υπό τη σκέπη του όλα τα πανεπιστημιακά τμήματα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης – θα ακολουθηθεί και στα υπόλοιπα Πανεπιστήμια της χώρας.
Οι πληροφορίες του alfavita.gr για το θέμα αυτό εστιάζουν στο γεγονός ότι το υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι έφτασε η ώρα να "ξεμπερδεύει" με τα τμήματα που θερίστηκαν από υποψήφιους με όχημα την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.
Θυμίζουμε ότι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που φέτος "έδρασε" για 4η χρονιά, έχει αφήσει πάνω από 50 τμήματα κυρίως περιφερειακών Πανεπιστημίων με ελάχιστους φοιτητές ανά έτος γεγονός που πριμοδοτεί το σχεδιασμό του υπουργείου Παιδείας για συγχωνεύσεις.
Είναι φανερό ότι το υπουργείο νομιμοποιημένα θα σύρει τα «κενά» τμήματα στον «ανακριτικό» φακό της Εθνικής Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση (ΕΘΑΑΕ), η οποία, σαν έτοιμη από καιρό, αναμένεται να εισηγηθεί μείωση των πανεπιστημιακών τμημάτων της χώρας. Η μείωση αυτή θα εξυπηρετηθεί μέσω του νέου σχεδίου ενοποιήσεων.
Θυμίζουμε ότι ο νόμος ν. 4957/ 2022 «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα» για τη λειτουργία των Πανεπιστημίων ορίζει ως ένα από τα κριτήρια ύπαρξής τους τον δυσανάλογα μεγάλο ή μικρό ετήσιο αριθμό φοιτητών του εκάστοτε ΑΕΙ σε σύγκριση με τον αριθμό των μελών ΔΕΠ, καθώς και την ιδιαίτερα χαμηλή προτίμηση για εισαγωγή στα προγράμματα σπουδών τυπικής εκπαίδευσης που παρέχουν. Ας ρίξουμε μια ματιά στο μέλλον με τον φακό της μαθηματικής ακρίβειας: οι χιλιάδες αυτές θέσεις εισακτέων που έμειναν κενές (σε συνδυασμό με τη «δράση των μετεγγραφών») αποψιλώνουν περίπου 50-60 τμήματα περιφερειακών Πανεπιστημίων και όχι μόνο.