Το επόμενο διάστημα, το ΙΚΥ αναμένεται να προκηρύξει περίπου 7.000 υποτροφίες για φοιτητές προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου, μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» ΕΣΠΑ 2021-2027, των προγραμμάτων συνεργασίας με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, καθώς και των κληροδοτημάτων που διαχειρίζεται.
Οπως αναφέρει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο alfavita.gr η νέα πρόεδρος του ιδρύματος, η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ κ.Βάσω Κιντή, το ίδρυμα προτίθεται να προκηρύξει άμεσα περίπου 6.000 υποτροφίες για προπτυχιακούς φοιτητές/τριες με χαμηλά εισοδήματα καθώς και για υποψηφίους που ανήκουν σε Ευπαθείς και άλλες Κοινωνικές Ομάδες. Θα προκηρύξει επίσης 600 υποτροφίες για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Ελλάδα, 350 υποτροφίες εσωτερικής κινητικότητας υποψηφίων διδακτόρων διάρκειας έξι μηνών, 350 υποτροφίες για απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην Ελλάδα.
Η πολύ γνωστή καθηγήτρια, που ανέλαβε πρόσφατα το «τιμόνι» του ΙΚΥ παίρνοντας τη σκυτάλη από τον καθηγητή Μιχ. Κουτσιλιέρη, στη συνέντευξή της αναφέρεται στους σχεδιασμούς για την ανάπτυξη του ιδρύματος κρατικών υποτροφιών.
Μιλά για περαιτέρω διεύρυνση των διεθνών συνεργασιών αξιοποιώντας και την ελληνική διασπορά προς όφελος των Ελλήνων σπουδαστών και της χώρας.
Τονίζει ότι γίνεται προσπάθεια να υπάρχει σταθερή, ετήσια, χορήγηση υποτροφιών.
Καλεί συμπολίτες μας που έχουν τη δυνατότητα, να διαθέσουν χρήματα στο ΙΚΥ, όπως ο κ. Αγγελόπουλος και άλλοι πολλοί κληροδότες, επ’ ονόματι των οποίων χορηγούνται υποτροφίες.
Αναφέρεται στην επέκταση του προγράμματος Erasmus+ σε μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων
Ολη η συνέντευξη της Βάσως Κιντή
ΕΡ: Κυρία Κιντή, αναλάβατε πριν ένα μήνα περίπου το ΙΚΥ ως Πρόεδρος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Θα θέλατε να κάνετε ένα πρώτο σχόλιο;
ΑΠ: Αισθάνομαι και αισθανόμαστε ως ΔΣ μεγάλη τιμή που αναλαμβάνουμε τη διοίκηση του ΙΚΥ κι ευχαριστούμε τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού που μάς εμπιστεύθηκε. Το ΙΚΥ είναι ένας ιστορικός θεσμός με μεγάλη συμβολή στην ανάπτυξη της χώρας. Ιδρύθηκε το 1951, μετά τον εμφύλιο πόλεμο, όταν η Ελλάδα προσπαθούσε να ανασυγκροτηθεί και στήριξε με το έργο του τους νέους για να σπουδάσουν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Διεύρυνε τους ορίζοντές τους, τους έφερε σε επαφή με την αιχμή της έρευνας όταν δεν υπήρχαν μεταπτυχιακά στην Ελλάδα, βοήθησε την επαγγελματική τους ανεξέλιξη. Συγχρόνως, βοήθησε τη χώρα να στελεχώσει με προσωπικό υψηλών προσόντων τα πανεπιστήμιά της και την αγορά εργασίας. Το πρώτο ΔΣ είχε μέλη τους Κ. Βεντήρη, Αλ. Δελμούζο, Ξ. Ζολώτα, Στρ. Ανδρεάδη, Γ. Στράτο και Γενικό Διευθυντή τον Κ. Δημαρά. Το τελευταίο ΔΣ, υπό την προεδρία του καθηγητή Μιχ. Κουτσιλιέρη, έκανε σπουδαίο έργο και ελπίζουμε να φέρουμε σε πέρας όσα είχαν ξεκινήσει και συνεχίζονται αλλά και να αναπτύξουμε περαιτέρω το ίδρυμα με νέες πρωτοβουλίες. Αισθανόμαστε βαριά τη ευθύνη και θα εργαστούμε όλοι, ΔΣ και προσωπικό του ΙΚΥ, με αφοσίωση και συλλογικότητα γιατί διαχειριζόμαστε χρήματα του ελληνικού λαού, των δωρητών μας και των ευρωπαίων πολιτών για να ανταποκριθούμε στο έργο που έχουμε να επιτελέσουμε.
ΕΡ: Ανάμεσα στις δραστηριότητές του, το ΙΚΥ αποτελεί ιδρυτικό μέλος της Academic Cooperation Association (ACA), έναν ευρωπαϊκό θεσμό που προωθεί τη διεθνοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ποια θα είναι η συμβολή του ΙΚΥ προς την κατεύθυνση της διεθνοποίησης της ελληνικής εκπαίδευσης με βάση και τα νέα δεδομένα που φέρνει το «άνοιγμα» σε διεθνείς συνεργασίες που ξεκίνησε από την προηγούμενη και συνεχίζεται από τον νυν υπουργό παιδείας;
ΑΠ: Το ΙΚΥ από τα πρώτα χρόνια της λειτουργίας του είχε έναν διεθνή προσανατολισμό με τη χορήγηση υποτροφιών για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο εξωτερικό. Το προφίλ αυτό ενισχύθηκε διαχρονικά με την ανάπτυξη συνεργασιών με επιστημονικούς και ερευνητικούς φορείς του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων είναι και η ACA, στην οποία ένας από τους πρώτους προέδρους της ήταν ο τότε Πρόεδρος του ΙΚΥ Καθηγητής Κ. Κεραμεύς. Το ΙΚΥ συνεργάζεται ήδη με τη Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD), το CERN, το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Φλωρεντίας και πρόσφατα το Βρετανικό Συμβούλιο, το Ελληνογαλλικό Ινστιτούτο, το Ίδρυμα Fulbright, ενώ συμμετέχει ενεργά στην πρωτοβουλία «Study in Greece» που προβάλλει την ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση σε φοιτητές από όλο τον κόσμο. Παράλληλα, το ΙΚΥ χρηματοδοτεί υποτροφίες που απευθύνονται σε αλλοδαπούς για την προώθηση της ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού. Τέλος, να σημειώσω πως το ΙΚΥ είναι η Εθνική Μονάδα Συντονισμού του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, το οποίο είναι πολύ σημαντικό εργαλείο για τη διεθνοποίηση της Ευρωπαϊκής εκπαίδευσης αφού, μέσω του Erasmus+, που πλέον ανοίγεται και σε χώρες εκτός ΕΕ, έχουμε την υποστήριξη της κινητικότητας φοιτητών και προσωπικού, ερευνητική συνεργασία, μεταφορά γνώσης και ανάπτυξη ικανοτήτων, διαδικτυακή διεθνή μάθηση, κ.λπ. Είναι στα σχέδιά μου, και πιστεύω και στα σχέδια του ΔΣ, η περαιτέρω διεύρυνση των διεθνών συνεργασιών αξιοποιώντας και την ελληνική διασπορά προς όφελος των Ελλήνων σπουδαστών και της χώρας.
ΕΡ: Διαχρονικά το ΙΚΥ προσφέρει υποτροφίες για την ολοκλήρωση των σπουδών σε όλο το φάσμα των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών/διδακτορικών σπουδών. Επίσης, επιδιώκει την ανάπτυξη συνεργασιών με κομβικούς φορείς της ελληνικής οικονομίας, π.χ., Εθνική, ΕΥΔΑΠ, κ.ά. Υπάρχει προοπτική περαιτέρω συνεργασιών με άλλους φορείς; Προς ποια κατεύθυνση;
ΑΠ: Ναι, θέλουμε να αναβιώσουμε προγράμματα που έχουν ολοκληρωθεί, να διατηρήσουμε αυτά που υπάρχουν αλλά και να διευρύνουμε τις συνεργασίες μας. Έχουμε ιδέες αλλά έχουμε αναλάβει μόλις πριν τρεις εβδομάδες και ακόμη αυτές οι ιδέες είναι σε προκαταρκτικό στάδιο. Όταν έχουμε κάποια πιο συγκεκριμένα στοιχεία θα τα ανακοινώσουμε. Πάντως, ο στόχος δεν πρέπει να είναι απλώς να απορροφούμε χρήματα αλλά να συμβάλουμε στην ανάπτυξη μιας πολιτικής για την εκπαίδευση και την έρευνα. Πρέπει να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις τις επιστήμης και στις ανάγκες της χώρας με συγκεκριμένο τρόπο.
ΕΡ: Ποιο είναι το όραμά σας για το μέλλον του ιδρύματος και τι θα προσπαθήσετε να επιτύχετε στη θητεία σας; Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας για το επόμενο διάστημα;
Απ: Θέλω ως ΔΣ να σταθούμε αντάξιοι της κληρονομιάς του ΙΚΥ και των προσδοκιών των σπουδαστών μας και της ελληνικής κοινωνίας . Θέλω να είναι το ΙΚΥ ένα ίδρυμα πρότυπο. Να έχει διαφανείς διαδικασίες, να είναι αξιοκρατικό και αξιόπιστο, να προάγει την αριστεία και να τιμά την εμπιστοσύνη και τα χρήματα του ελληνικού λαού και των δωρητών του. Πρέπει φοιτητές και ερευνητές να βλέπουν το ΙΚΥ ως σταθερό αρωγό στις σπουδές και στο έργο τους. Αυτό σημαίνει, μεταξύ άλλων, πως πρέπει να προσπαθήσουμε να υπάρχει σταθερή, ετήσια, χορήγηση υποτροφιών. Είναι ακόμη πολύ νωρίς αλλά θα ήθελα να επεκτείνουμε τις συνεργασίες μας με εθνικούς και διεθνείς φορείς, να αξιοποιήσουμε τα κληροδοτήματα και γενικά τα περιουσιακά στοιχεία του ΙΚΥ ώστε να ενισχύσουμε έτι περαιτέρω τα προγράμματα υποτροφιών και κυρίως να αναδείξουμε το ΙΚΥ στον Εθνικό Φορέα που χορηγεί υποτροφίες.
ΕΡ: -Μπορεί το ΙΚΥ να αντεπεξέλθει στις αυξανόμενες ανάγκες χρηματοδότησης φοιτητών και πανεπιστημιακών με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα το 2025 και μετά; Υπάρχει κάποια στόχευση προς συγκεκριμένες κατηγορίες δυνητικών υποτρόφων; Προοπτική αύξησης πόρων; Τι ζητάτε από το ΥΠΑΙΘΑ;
ΑΠ: Οι πόροι του ΙΚΥ για υποτροφίες είναι από το ΕΣΠΑ, από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, από συνεργασίες με εθνικούς και ευρωπαϊκούς/διεθνείς φορείς, από κληροδοτήματα και από ίδιους πόρους του ΙΚΥ. Το ΙΚΥ έχει ήδη εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2021-2027 για τα προγράμματα υποτροφιών προπτυχιακών σπουδών φοιτητών από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (ΕΚΟ) και για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές. Όπως ανέφερα προηγουμένως, θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε περαιτέρω την περιουσία του ΙΚΥ και να διευρύνουμε τις συνεργασίες μας. Όπου μάς δίνεται η ευχέρεια από τους όρους των προγραμμάτων θα προσδιορίζουμε θεματικές περιοχές που θεωρούμε ότι επείγει να ενισχυθούν.
Επί τη ευκαιρία, θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τον κ. Δημήτριο Αγγελόπουλο για την πρόσφατη δωρεά 1,5 εκ. ευρώ για τη χορήγηση υποτροφιών σε Ηλείους φοιτητές και να καλέσω και άλλους συμπολίτες μας που έχουν τη δυνατότητα, να διαθέσουν χρήματα στο ΙΚΥ, όπως ο κ. Αγγελόπουλος και άλλοι πολλοί κληροδότες μας, επ’ ονόματι των οποίων χορηγούνται υποτροφίες.
ΕΡ: Τι αναμένουμε σχετικά με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ για το 2025;
ΑΠ: Το ΙΚΥ διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά προγράμματα για την εκπαίδευση και την κατάρτιση από το 1987 και ανταποκρίνεται στο έργο του αξιοποιώντας και την πολυετή του εμπειρία. Τα προγράμματα του Erasmus είναι ετήσια και περιλαμβάνουν κινητικότητα ατόμων και ομάδων από τη σχολική εκπαίδευση, την επαγγελματική εκπαίδευση, την εκπαίδευση ενηλίκων και βέβαια την πολύ επιτυχημένη κινητικότητα φοιτητών και μελών ΔΕΠ στην ανώτατη εκπαίδευση. Περιλαμβάνει επίσης συμπράξεις συνεργασίας μεταξύ φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εντός και εκτός ΕΕ, για να βελτιώσουν την ικανότητά τους να λειτουργούν από κοινού σε διακρατικό επίπεδο, να ανταλλάσσουν ιδέες και να αναπτύσσουν νέες πρακτικές, ενώ δίνεται πλέον έμφαση και στη διεθνοποίηση των πανεπιστημίων.
Για το 2025 προσβλέπουμε την επέκταση του προγράμματος σε μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων, με μεγαλύτερη ισοκατανομή σε πληθυσμιακές και κοινωνικές ομάδες και ενίσχυση των γεωγραφικών περιοχών που υποεκπροσωπούνται στο Πρόγραμμα. Σημαντική βαρύτητα θα δοθεί στην αξιολόγηση των αιτούντων, ώστε να επιτύχουμε διεύρυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση φορέων που αιτούνται για πρώτη φορά. Στόχος είναι η ποιοτική, αξιοκρατική και αποτελεσματική εφαρμογή του Erasmus+.
Ανεξάρτητα όμως από το Erasmus+, to ΙΚΥ αναμένεται να προκηρύξει περίπου 7.000 υποτροφίες για φοιτητές προπτυχιακού, μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου, μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή» ΕΣΠΑ 2021-2027, των προγραμμάτων συνεργασίας με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, καθώς και των κληροδοτημάτων που διαχειρίζεται. Όπως ανέφερα προηγουμένως, θα προκηρύξει άμεσα περίπου 6.000 υποτροφίες για προπτυχιακούς φοιτητές/τριες με χαμηλά εισοδήματα καθώς και για υποψηφίους που ανήκουν σε Ευπαθείς και άλλες Κοινωνικές Ομάδες. Θα προκηρύξει επίσης 600 υποτροφίες για εκπόνηση διδακτορικής διατριβής στην Ελλάδα, 350 υποτροφίες εσωτερικής κινητικότητας υποψηφίων διδακτόρων διάρκειας έξι μηνών, 350 υποτροφίες για απόκτηση μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην Ελλάδα, όπως επίσης υποτροφίες από τα έσοδα των κληροδοτημάτων και από τα προγραμμάτων συνεργασίας με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς και Ιδρύματα. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που ενδιαφέρονται, πρέπει να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις μας στην ιστοσελίδα μας και στα κοινωνικά δίκτυα του ΙΚΥ, οι οποίες στέλνονται επίσης στα πανεπιστήμια και στον τύπο, για να έχουν όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζονται.
Ποια είναι η Βάσω Κιντή
Η Βάσω Κιντή είναι Καθηγήτρια Φιλοσοφίας της Επιστήμης και Αναλυτικής Φιλοσοφίας στο τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει πτυχίο Χημείας από το ΕΚΠΑ και Διδακτορικό Φιλοσοφίας και Ιστορίας της Επιστήμης από το ΕΜΠ. Έχει δημοσιεύσει βιβλία καθώς και εργασίες σε διεθνή και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά για θέματα φιλοσοφίας επιστήμης, φιλοσοφίας ιστορίας, το έργο των Kuhn, Wittgenstein, Collingwood και την εννοιολογική αλλαγή. Το πιο πρόσφατο βιβλίο της είναι το Φιλοσοφία της Ιστορίας (Πόλις 2021). Είναι Editor-in-Chief του περιοδικού International Studies in Philosophy of Science και μέλος της Συντακτικής Ομάδας του φιλοσοφικού περιοδικού Δευκαλίων. Είναι διευθύντρια του ΠΜΣ ΙΦΕΤ, ήταν Διευθύντρια του Τομέα ΦΘΙΕΤ (2017-2019) και μέλος στο Συμβούλιο Ιδρύματος του ΕΚΠΑ (2012-2015). Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Εθνική εκπρόσωπος στο ERC και στην πλατφόρμα ETINED του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ελληνικής Εταιρείας Γυναικών Πανεπιστημιακών και εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της από το 2011.