Γιατί «αιμορραγούν» οι στρατιωτικές σχολές; Παραιτήσεις, χαμηλές βάσεις, μείωση πρώτων επιλογών!
Τα "καμπανάκια" χτυπάνε συνέχεια και από πολλές μεριές: Είναι μόνο οικονομικό το θέμα;

Εισήχθησαν στη Στρατιωτική Ιατρική στη Θεσσαλονίκη το 2018 με πάνω από 18.915 μόρια.  Και όμως, λίγες μέρες πριν από την ορκωμοσία τους στην περιζήτητη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), πέντε τελειόφοιτοι σπουδαστές προτίμησαν να παραιτηθούν και να πληρώσουν 50.000 ευρώ. Και αυτό διότι υπάρχει οικονομική ποινή, η οποία εξαρτάται από τη σχολή και τα έτη φοίτησης, στην περίπτωση που κάποιος παραιτηθεί από μία στρατιωτική σχολή. Και οι πέντε τελειόφοιτοι σπουδαστές της Στρατιωτικής Ιατρικής δεν είναι οι μόνοι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών, σχεδόν ένας στους τέσσερις σπουδαστές των παραγωγικών σχολών παραιτήθηκε πριν ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο των μαθημάτων. Πιο συγκεκριμένα, η ΠΟΕΣ αναφέρει ότι από τη Σχολή Ευελπίδων αποχώρησαν 30 από τους 138 πρωτοετείς και οκτώ δευτεροετείς σπουδαστές. Από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων αποχώρησαν σχεδόν οι μισοί, ήτοι 40 από τους 95 εισακτέους, ενώ από τη Σχολή Ικάρων παραιτήθηκαν 24 από τους 129 πρωτοετείς.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις σχολές υπαξιωματικών. Η ΠΟΕΣ αναφέρει ότι από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους 38 σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών, 43 της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού και 26 της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας πέρασαν την πόρτα της εξόδου.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι έως τώρα έχουν παραιτηθεί ο ένας στους τέσσερις εισαχθέντες πρωτοετείς στις στρατιωτικές σχολές. 

Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η αποχώρηση σπουδαστών κατά το πρώτο έτος φοίτησης: το 2020 το ποσοστό ήταν 6%, το 2021 ανήλθε σε 20%, το 2022 σε 15%, ενώ το 2023 σε 18%.

Τα "καμπανάκια" χτυπάνε συνέχεια και από πολλές μεριές

Παράλληλα υπάρχει και το θέμα των κενών θέσεων. Συγκεκριμένα, φέτος έμειναν στα αζήτητα περί τις 450 θέσεις σε όλες τις σχολές. Ως προς τις Ανώτατες Στρατιωτικές Σχολές της χώρας το 2020, το ποσοστό κάλυψης των θέσεων προσέγγιζε το 99% και το 2024 μειώθηκε σε 64%, ενώ ειδικότερα στη Σχολή Ευελπίδων το ποσοστό κάλυψης ήταν 100% το 2020 και έχει περιοριστεί σε μόλις 34%.

Η ίδια κατάσταση υποδηλώνεται από την πορεία των βάσεων εισαγωγής. Ενδεικτικά, η βάση στην ειδικότητα των Μάχιμων των Ναυτικών Δοκίμων φέτος ήταν 11.076 μόρια, ενώ δέκα χρόνια πριν, στις Πανελλαδικές του 2015, 17.389 μόρια. Αντίστοιχα στα Σώματα της Σχολής Ευελπίδων φέτος η βάση ήταν 12.415 μόρια, ενώ το 2015 17.355 μόρια.

Επίσης, έχουν μειωθεί οι 18χρονοι με πρώτο στόχο τις στρατιωτικές σχολές και αυτό επηρεάζει και το πόσοι από τους εισακτέους είχαν τη στρατιωτική σχολή ως βασική επιλογή – και δεν εισήχθησαν επειδή δεν κατάφεραν να περάσουν στη σχολή που πραγματικά ήθελαν. 

Τα νέα μέτρα

Ο αυξημένος αριθμός παραιτήσεων σε συνδυασμό με τον χαμηλότερο αριθμό εισακτέων λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, προκαλεί ήδη «αρρυθμίες» στο στράτευμα, οι οποίες, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, θα δημιουργήσουν μεγάλα κενά στις τάξεις των νέων αξιωματικών και υπαξιωματικών.

Για να σταματήσει η «αιμορραγία» η κυβέρνηση αποφάσισε να θεσπίσει ορισμένα μέτρα και στο πλαίσιο αυτό, στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η αναμόρφωση του μισθολογικού πλαισίου των σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών και συγκεκριμένα η εξίσωση των μηνιαίων αποδοχών τους με τις αποδοχές των σπουδαστών των αντίστοιχων σχολών των Σωμάτων Ασφαλείας.

Έτσι από την 1η Ιανουαρίου του 2025, η μηνιαία αποζημίωση του ευέλπιδος θα διαμορφωθεί στα 600 ευρώ από 150 που είναι σήμερα και αντίστοιχα θα αυξηθούν οι αποδοχές των σπουδαστών της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και της Σχολής Ικάρων. Ταυτόχρονα, εξετάζεται η αναβάθμιση των πτυχίων των αποφοίτων των στρατιωτικών σχολών, ώστε να έχουν κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Είναι μόνο οικονομικό το θέμα;

Η απροθυμία κάποιων νέων να ακολουθήσουν τελικά το επάγγελμα του στρατιωτικού, το οποίο επέλεξαν στα 18 τους να σπουδάσουν, εκτιμάται ότι σχετίζεται και με τις συνθήκες μέσα στη σχολή, το υποχρεωτικό πλαίσιο παρουσιών –την ίδια στιγμή που οι συνομήλικοί τους έχουν πιο χαλαρούς όρους φοίτησης– αλλά και με στρεβλώσεις από άλλες… εποχές. Ενδεικτικά, η ΠΟΕΣ κάνει λόγο για καψώνια σε όλη τη σταδιοδρομία των στελεχών, συμπεριλαμβανομένων των ετών φοίτησης ενώ αναφέρεται ενδεικτικά ότι αμέσως μετά τον Θερινό Εκπαιδευτικό Πλου του 2023 από τη ΣΜΥΝ παραιτήθηκαν 24 σπουδαστές λόγω καψωνιών.

Δεν είναι τυχαίο ότι τον περασμένο Ιούνιο έγιναν περί τις 20 παραιτήσεις από τη ΣΜΥΝ για να μετεγγραφούν σε σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας, παρόλο που οι τελευταίες έχουν παρεμφερές μισθολόγιο, ασφαλιστικό και παροχές, έστω κάποιες σε πιο αναβαθμισμένο επίπεδο.

 

 

 

 

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 27/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ξυλοδαρμος
Βόλος: "Εσπασε" το κεφάλι της συζύγου του με γροθιές επειδή έλαβε δώρο από άτομο που δεν συμπαθούσε
O 38χρονος, Βουλγαρικής καταγωγής, μετέφερε την σύζυγό του έως ένα σημείο του δρόμου προς το Κέντρο Υγείας Αλμυρού και την εγκατέλειψε για να φτάσει...
Βόλος: "Εσπασε" το κεφάλι της συζύγου του με γροθιές επειδή έλαβε δώρο από άτομο που δεν συμπαθούσε