Σε επιβεβαίωση ότι το International Baccalaureate (IB), το γνωστό πρόγραμμα του διεθνούς απολυτηρίου, μπαίνει πιλοτικά σε 5 πρότυπα λύκεια από τα 21 που λειτουργούν σήμερα, από τον Σεπτέμβριο του 2026 για τους μαθητές της Β’ λυκείου με στόχο να επεκταθεί σε όλα τα Πρότυπα ΓΕΛ, προχώρησε ο υπουργός Παιδείας σήμερα από τη γενεύη της Ελβετίας.
Ο Υπουργός Παιδείας μετέβη στην έδρα του του International Baccalaureate στη Γενεύη και συζήτησε με τον Γενικό Διευθυντή Olli-Pekka Heinonen και στελέχη του Οργανισμού για την εισαγωγή του Διεθνούς Απολυτηρίου (IB) σε δημόσια σχολεία.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι «θα προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα στις αλλαγές που άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν κατοχυρώσει εδώ και χρόνια. Θα καλύψουμε τον χαμένο χρόνο με τολμηρές κινήσεις, με εξωστρέφεια και αυτοπεποίθηση προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας - και με ίσες ευκαιρίες για όλους»
Για την διάκριση που δημιουργείται με την ενέργεια αυτή, όπου στα δημόσια Πανεπιστήμια θα έχουμε Πανελλήνιες Εξετάσεις και Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής με την οποία στα 4 χρόνια έχουν εξοστρακιστεί περίπου 48.000 υποψήφιοι ενώ στα μη κρατικά Πανεπιστήμια έναν ανοιχτό διάδρομο πρόσβασης μέσω του ΙΒ χωρίς ΕΒΕ και πανελλαδικές, δεν είπε τίποτα.
Η ανάρτηση του Κυριάκου Πιερρακάκη
Στην έδρα του του International Baccalaureate στη Γενεύη συζητήσαμε με τον Γενικό Διευθυντή Olli-Pekka Heinonen και στελέχη του Οργανισμού για την εισαγωγή του Διεθνούς Απολυτηρίου (IB) σε δημόσια σχολεία της χώρας μας. Τον Σεπτέμβριο του 2026 οι μαθήτριες και οι μαθητές σε τουλάχιστον πέντε πρότυπα Λύκεια της χώρας θα έχουν τη δυνατότητα της επιλογής μεταξύ του IB ή του ισχύοντος συστήματος εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Στόχος είναι η επέκτασή του IΒ σε όλα τα πρότυπα Λύκεια της χώρας.
Το ΙΒ είναι ένα απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών που βοηθά τους μαθητές να αναπτύξουν κριτική σκέψη καθώς και δεξιότητες ανάλυσης και επίλυσης προβλημάτων. Αναγνωρίζεται από πανεπιστήμια και ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο και εφαρμόζεται σε περίπου 6.000 σχολεία σε 150 χώρες. Από αυτά τα μισά σχεδόν είναι δημόσια. Η πρώτη εισήγηση εισαγωγής του στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έγινε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Τρεις δεκαετίες αργότερα, η εισήγηση αυτή θα γίνει πραγματικότητα.
Είχαμε δεσμευτεί ότι στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού θα προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα στις αλλαγές που άλλα ευρωπαϊκά κράτη έχουν κατοχυρώσει εδώ και χρόνια. Θα καλύψουμε τον χαμένο χρόνο με τολμηρές κινήσεις, με εξωστρέφεια και αυτοπεποίθηση προς όφελος της εκπαιδευτικής κοινότητας - και με ίσες ευκαιρίες για όλους.
Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα
Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς
Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής - Αιτήσεις έως 7/01
ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ
ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση