απθ
Τελετή Αναγόρευσης του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο Καθηγητής Ανοσογενετικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και του Παιδιατρικού Νοσοκομείου της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, Δημήτριος Μόνος.

Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2024 και ώρα 19:00, στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής.

Πρόγραμμα Τελετής Αναγόρευσης

Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Χαράλαμπο Φείδα

Χαιρετισμός από τον Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ, Καθηγητή Βασίλειο Παπαδόπουλο

Χαιρετισμός από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητή Στέφανο Τριαρίδη

Έπαινος του τιμωμένου από τον Καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ Νικόλαο Γρηγοριάδη

Τελετή Αναγόρευσης

Ανάγνωση και επίδοση του ψηφίσματος και του τίτλου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητή Στέφανο Τριαρίδη

Επίδοση διασήμου από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής, Καθηγητή Στέφανο Τριαρίδη

Επίδοση αναμνηστικής πλακέτας τιμής από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Χαράλαμπο Φείδα

Αντιφώνηση και ομιλία από́ τον τιμώμενο, με θέμα: «Πολυπλοκότητα/Χάος και γενετική αποκρυπτογράφηση του Μείζωνος Συμπλέγματος Ιστοσυμβατότητος (MHC)»

Ποιος είναι ο καθηγητής Δημήτριος Μόνος 

Ο Καθηγητής Δημήτριος ΜόνοςείναιΔιευθυντήςτουImmunogenetics Laboratory, Children's Hospital of Philadelphia και Καθηγητής στο Department of Pathology and Laboratory Medicine Perelman School of Medicine, University of Pennsylvania. Υπήρξε Visiting Scholar, στο Department of Biochemistry and Molecular Biology, Harvard University (1988-1990). Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών (1975) και έλαβε το διδακτορικό του στο GeorgetownUniversity (Biochemistry/Immunology), το 1982. Στη συνέχεια, μετεκπαιδεύτηκε ως Visiting Fellow, Laboratory of Tumor Immunology and Biology National Cancer Institute, NIH, Bethesda, MD (1982 - 1984) αλλά και ως Immunopathology Fellowship, Department of Pathology and Laboratory Medicine, University of Pennsylvania School of Medicine, Philadelphia, PA (1984-1988). Το 1988 επέστρεψε στην Ελλάδα για την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων.

Μετά την επιστροφή του στην Αμερική, από το 1990 και μετά, υπηρέτησε σε διάφορες θέσεις στο University of Pennsylvania, School of Medicine. Από το 2009 είναι Professor of Pathology and Laboratory Medicine at the Children's Hospital of Philadelphia, στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Απότο 1996 έωςσήμεραείναιΔιευθυντήςστοImmunogenetics Laboratory, Department of Pathology, Children's Hospital of Philadelphia. Μεταξύ άλλων δραστηριοτήτων του, το εργαστήριο αυτό υποστηρίζει τα προγράμματα μεταμόσχευσης, στο The Children’sHospital of Philadelphia.Το ερευνητικό έργο του κ. Μόνου είναι εστιασμένο στη γενετική και τον ρόλο του HLA αντιγόνου ιστοσυμβατότητας σε διάφορα νοσήματα και τις μεταμοσχεύσεις. Έχει συμβάλει στον εντοπισμό των ακριβών δομικών στοιχείων στα διάφορα μόρια HLA που σχετίζονται με αρκετές αυτοάνοσες ασθένειες και μέσω μελετών συσχέτισης σε όλο το γονιδίωμα εντοπίζονται επιπλέον γονιδιωματικές περιοχές που σχετίζονται με την αυτοανοσία. Το εργαστήριό του πρωτοστάτησε στις μεθοδολογίες που βασίζονται στο DNA για την τυποποίηση των HLA μέσω της NGS (NextGenerationSequencing-αλληλούχηση επόμενης γενεάς) στον τομέα της Ανοσογενετικής.

Πιο πρόσφατα, το εργαστήριό του ανέπτυξε με επιτυχία την αλληλουχία των 4 Mb του MHC σε απλοειδή μορφή και εξερεύνησε την τρισδιάστατη αλληλεπίδραση του MHC χρησιμοποιώντας τη μεθοδολογία Hi-C. Ωστόσο, ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες είναι οι προεκτάσεις της έρευνας του στο ρόλο στοιχείων του HLA που δεν έχουν να κάνουν απαραίτητα με τη λειτουργία του ως μορίου αναγνώρισης των αντιγόνων σε ανοσολογικές αντιδράσεις. Το εργαστήριό του έχει εντοπίσει miRNAs που κωδικοποιούνται από τα γονίδια HLA και το MHC. Αυτά τα νέα ευρήματα προσδιορίζουν έναν νέο λειτουργικό ρόλο για τα γονίδια HLA που δυνητικά επηρεάζουν πολλά κυτταρικά μονοπάτια που μπορεί να εξηγήσουν τις σημαντικές συσχετίσεις αυτών των γονιδίων με πολλές ασθένειες. Η έρευνα αυτή δημιουργεί τη δυναμική του ρόλου του HLA σε νοσήματα που απασχολούν τη νευρολογία, όπως τα νευροεκφυλιστικά και τη νευροανοσολογία.

Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται περισσότερες από 170 πρωτότυπες δημοσιεύσεις και υπηρέτησε στις συντακτικές επιτροπές πολλών περιοδικών. Επίσης, αναφέρονται 18 δημοσιεύσεις ως κεφάλαια σε βιβλία, σημειώματα εκδότη, αναφορές επιστημονικών επιτροπών κλπ. Έχει επίσης προσκληθεί να παρουσιάσει τη δουλειά του σε διάφορα Πανεπιστήμια, Εθνικές και Διεθνείς συναντήσεις.

Ο κ. Μόνος έχει λάβει έως τώρα πολύ υψηλή χρηματοδότηση (άνω των 40 προγραμμάτων κατ’ απόλυτο αριθμό) για την έρευνά του από φορείς όπως NIH, ADA, JDF, University of Pennsylvania, The Children'sHospital of Philadelphia, Diabetes Research and EducationFoundation, NationalMarrowDonorProgram και άλλα ιδρύματα. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε επιτροπές αξιολόγησης αιτήσεων για τη χρηματοδότηση ερευνητικών προγραμμάτων  από το NIH και άλλους οργανισμούς.

Είναι μέλος πολλών Αμερικανικών και Διεθνών Επιστημονικών Εταιρειών. Έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις και βραβεία για το επιστημονικό και ερευνητικό του έργο από διεθνείς επιστημονικούς φορείς. Τέλος, είναι αποδέκτης του βραβείου RosePayne, της υψηλότερης διάκρισης που απονέμεται από την Αμερικανική Εταιρεία Ιστοσυμβατότητας και Ανοσογενετικής (ASHI), σε διεθνές επίπεδο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/01

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα